szerző:
MTI / hvg.hu

Puczi Béla emléktáblájára már összegyűlt a pénz, de a Nyugatinál nem lehetett kitenni, most Balog keresne neki új helyet.

Szombaton a roma büszkeség napján akartak felavatni egy emléktáblát a Nyugati pályaudvarnál a demonstrálók a marosvásárhelyi Puczi Bélának, aki a romákat vezetve 1990-ben megmentette a marosvásárhelyi magyarokat a felbőszített román tömegtől. Az emléktáblára már tavaly elkezdtek gyűjteni, az idén össze is jött rá a pénz, de a MÁV végül nem engedélyezte azt, így most szombaton aláírásokat is gyűjtöttek annak érdekében, hogy a vasút felülvizsgálja döntését, és kihelyezhessék az emléktáblát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont kedden közölte, Balog Zoltán miniszter felajánlotta, hogy a jövőre Budapesten megnyíló roma kulturális központ, a Cziffra-palota falán helyezzék el Puczi Béla emléktábláját.

A közlemény szerint Balog Zoltán a sajtóból értesült arról, hogy emléktáblát akarnak Puczinak, de a MÁV szabályzata ezt nem teszi lehetővé, ezért a miniszter egyeztetett a vasúttársaságot felügyelő miniszterrel, és végül felajánlotta, hogy a Cziffra-palota falán kaphat helyet az emléktábla.

A Balog által említett "Cziffra-palotáról" tavaly októberben döntött a kormány, ez egy roma oktatási és kulturális központ lenne, amit Cziffra György zongoraművészről neveznének el, és ide gyűjtenék össze a hagyományos roma kultúra értékeit, amit aztán meg akarnának ismertetni romákkal és nem romákkal egyaránt. A központ Józsefvárosban, a Tavaszmező utca 6. szám alatt jönne létre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!