Joó Hajnalka
Joó Hajnalka

Az oktatási államtitkár szerint az alapprobléma alapvetően etikai, de minden olyan eset, ami túlmegy a normális oktató-növendék viszony keretein – még ha a szakma sajátságaiból adódóan a színészetben ez valamelyest tágabban értelmezhető is – büntetőjogi kategóriába tartozik, és akként is kell kezelni. Az Emmi mint intézmény nem reagált kérdéseinkre, hogy indít-e saját vizsgálatot vagy kéri-e a Színművészeti Egyetemet az ügy(ek) kivizsgálására.

Felül kell vizsgálni a Színművészeti Egyetem etikai kódexét, ha a Sárosdi Lilla által jelzett, illetve az intézményben állítólag történt további zaklatásos esetek a hallgatók és az oktatók függelmi helyzetéből adódhattak – mondta a hvg.hu-nak az Emmi oktatási államtitkára.

Palkovics László állítása szerint az intézményből nem kaptak eddig olyan jelzéseket, hogy egy oktató kihasználta volna a helyzetét, de ha bebizonyosodik, hogy volt ilyen, ráadásul több is, akkor azzal mindenképp foglalkozni kell.

©

Az államtitkár szerint az alapprobléma alapvetően etikai, az intézmények etikai kódexében rendezendő, de minden olyan eset, amely túlmegy a normális oktató-növendék viszony keretein – még ha a szakma sajátságaiból adódóan a színészetben ez valamelyest tágabban értelmezhető is – az büntetőjogi kategóriába tartozik és akként is kell kezelni. A hazai zaklatási lavinát elindító, Marton László érintettségét felvető konkrét esetet az államtitkár nem akarta minősíteni, csak annyit mondott, hogy „megdöbbent”.

A Színművészeti Egyetem – ahogy arról korábban beszámoltunk – a Sárosdi Lilla színművésznő által kipattintott magyar zaklatási botrány első körében – tehát, amikor még csak az volt tudható, hogy zaklatója a mai napig a Színművészeti Egyetemen tanít fiatalokat – azt válaszolta a hvg.hu megkeresésére, hogy nem indít belső vizsgálatot, de álláspontjukon nem változtatott azután sem, miután a színésznő megnevezte húsz évvel ezelőtti zaklatójaként Marton Lászlót, aki szerint ez rágalom, és kilátásba helyezte a "megfelelő lépések" megtételét..

"A közvéleményt érdeklő, konkrét kérdésre vonatkozóan két állítás áll szemben egymással, az egyik szerint megtörtént a zaklatás, a másik szerint nem. Sem hatásköre, sem joga, sem lehetősége nincs az egyetemnek arra, hogy eldöntse, melyik felel meg a valóságnak a két, egymásnak ellentmondó állítás közül. Mindaddig, amíg független hatóság nem állapít meg jogsértést, az egyetemnek nincs joga lépni az ügyben. Ugyanakkor evidencia, hogy bármilyen bizonyítást nyert jogsértés vagy erkölcsi vétség esetén az elkövetővel szemben az egyetem a megfelelő szankciókat alkalmazza.”

– írta csütörtöki közleményében az egyetem. Hozzátéve azt is: nyilvántartásai szerint az elmúlt évtizedekben nem fordult elő zaklatási ügy az intézményben, a diákok és tanárok, illetve a kollégák közötti szexuális kapcsolatot pedig „az egyetem a felnőtt emberek közötti, konszenzuson alapuló szexuális kapcsolatot a felek magánügyének tekinti”.

©

Az egyetem álláspontjáról, illetve magáról az ügyről szerettük volna kikérni a szakminiszter véleményét is, de két nap alatt sem kaptunk választ kérdésinkre, így egyebek közt arra sem, hogy beavatkozik-e az ügybe és felszólítja-e az egyetemet, hogy váljon meg az immár többek által is megvádolt oktatótól vagy indít-e az ügyben vizsgálatot.

Emlékezetes, a 2015-ös gólyatábori zaklatási ügyek kipattanása után Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter javaslatára munkacsoport alakult a minisztériumban, hogy egy speciális keretrendszert dolgozzanak ki annak érdekében, hogy az egyetemi rendezvényeken ne történhessenek a korábbiakhoz hasonló erőszakos cselekmények. A kezdeményezést részben az oktatási jogok biztosának vizsgálata alapozta meg, amely egyértelműen megállapította a fiatal, női hallgatók kiszolgáltatottságát, illetve félelmüket, bűntudatukat és szégyenérzetüket az erőszakos cselekmények eltussolásával kapcsolatban.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem korábbi és jelenlegi diákjai csütörtök este petícióban fordultak az intézmény rektorához és kancellárjához, kérve, hogy az intézmény vezetése bűnössége vagy ártatlansága beigazolódásáig függessze fel Marton Lászlót minden tisztsége és feladata alól és állítson fel független vizsgálóbizottságot annak érdekében, hogy felderítse az iskola (fizikai és szellemi) falain belül történt esetleges hasonló ügyeket.

Az ügy legfrissebb – cikkünk megjelenésével csaknem egyidőben történt – fejleménye, hogy Marton László maga kérte oktatói tevékenysége felfüggesztését a Színművészetitől, amelynek rektora elfogadta a kérést.

Az ügyről az összes cikkünket megtalálja itt!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Sárosdi azért nevezte meg Martont, mert felbukkantak más áldozatok

A vele történteket először a zaklató megnevezése nélkül felvállaló színésznő azért azonosította végül Marton Lászlót, mert jelentkeztek nála a rendező más áldozatai is – mondta el a Hír Tv Egyenesen című műsorában Schilling Árpád rendező, a zaklatási botrányt elindító színésznő férje. Az is közrejátszott, hogy véletlenül kétszer is összetalálkozott Martonnal, és ez nagyon felzaklatta. "Nyílna meg alattad a Föld" - Sárosdi férje csak ennyit mondana a zaklatással meggyanúsított rendezőnek, akinek szerinte le kellene mondania minden pozíciójáról és el kellene vonulnia.

Fát növesztett magában egy autó, ráadásul egyik napról a másikra

Fát növesztett magában egy autó, ráadásul egyik napról a másikra

Összecsapott Johnson és Corbyn, nincs győztese a csörtéjüknek

Összecsapott Johnson és Corbyn, nincs győztese a csörtéjüknek

Közel 50 ezer forintot költenek a családok karácsonykor

Közel 50 ezer forintot költenek a családok karácsonykor

Az FTC vezérigazgatójának a cége készítette a filmet, amin Orbán kirúgja a labdát a Karmelita Kolostorból

Az FTC vezérigazgatójának a cége készítette a filmet, amin Orbán kirúgja a labdát a Karmelita Kolostorból

Pikó Andrásék Józsefvárosban visszavonták az Auróra bezárásáról szóló határozatot

Pikó Andrásék Józsefvárosban visszavonták az Auróra bezárásáról szóló határozatot

Elgázoltak és cserbenhagytak egy nőt Bőcsön

Elgázoltak és cserbenhagytak egy nőt Bőcsön