szerző:
hvg.hu

Fenntartja, hogy nem igaz a szexuális zaklatás vádja, de a vizsgálat végéig felfüggeszti oktatói tevékenységét a Színművészeti Egyetemen.

A következő levelet küldte Marton László, a Vígszínház főrendezője és vezetőségi tagja, egyetemi oktató a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorának:

„Tisztelt Rektor Úr!

Kijelentem, hogy a személyemmel kapcsolatos állítások valótlanok.

Annak érdekében, hogy az általam annyira szeretett növendékek körében semmiféle zavar ne támadjon, a vizsgálatig, amelynek állok elébe, felfüggesztem oktatói tevékenységemet.

Tisztelettel,

Marton László

Budapest, 2017. október 19.”*

A rektor elfogadta Marton bejelentését, ugyanakkor mikor tegnap megkerestük őket, azt közölték, nem tesznek semmit oktatójuk megnevezése után sem. Az oktatásért felelős államtitkár erre válaszul azt mondta, felül kell vizsgálni az egyetem etikai kódexét. Az egyetem volt és jelenlegi hallgatói petíciót indítottak csütörtök este, melyben kérték Marton tevékenységének felfüggesztését.

Sárosdi Lilla színésznő csütörtökön állt elő azzal, hogy Marton László rendező zaklatta szexuálisan 20 évvel ezelőtt. Sárosdi hétvégén a Weinstein-ügy kapcsán állt elő a történetével, amelyben akkor még csak név nélkül arról írt, beszállt egy ismert rendező kocsijába a rendező barátjának társaságában, majd egy idő után a férfi elővette nemi szervét, és kérte a nőt, puszilja azt meg. A 18 éves Sárosdi sírva fakadt, és még ő kért elnézést a híres rendezőtől, amiért visszautasította.

Marton László rendező közleményben reagált Sárosdi állítására, rágalomnak minősítette azt, közölte, megteszi a szükséges jogi lépéseket. Sárosdi a bíróság előtt is fenntartja szavait. Közben Sárosdi Lilla Facebook-oldalán és egyéb oldalakon közzétett bejegyzésekben, kommentekben azt állítják, nem ő volt az egytlen áldozat. Erről egyébként Schilling Árpád rendező, Sárosdi Lilla férje is beszélt a Hír Tv-ben.

A Vígszínház egy rövid közleményben reagált azután, hogy Sárosdi megnevezte Marton Lászlót, annyit írtak,

"A Vígszínház a szabadság, a méltóság, valamint a becsület elleni minden támadást a leghatározottabban elítél. Ezen értékek védelme mindig is a legalapvetőbb feladataink közé tartozott és tartozik."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton Itthon

Sárosdi Lilla: Itt járunk a szőnyegen, ami alatt hullák vannak

Nem múlik a fájdalom – mondja a 20 évvel korábbi zaklatásról Sárosdi Lilla. A színésznő szerint azt sugallja a környezet, hogy az ilyenről hallgatni kell. "És így minden dühvel és félelemmel egyedül maradtam" – mondta a Krétakör művésze a hvg.hu kérdésére. Neki ezért segített sokat a hetekben kirobbant amerikai Weinstein-ügy. Azért lépett most elő, hogy másoknak is segítsen. Sárosdi üzeni azoknak, akik úgy érzik, hírbe hozta őket, hogy ez ellen könnyen tudnak tenni.

Gergely Márton Itthon

A Vígszínház a zaklatási ügyről: azt gondoljuk, amit a Katona

Van-e dolga a magyar színházaknak a Weinstein-üggyel és Sárosdi Lilla vallomásával? Ezt szerettük volna megtudni az elmúlt napokban. Hétfő óta leveleztünk a színházakkal, hogy pontokba szedett kérdéseinkre konkrét válaszokat kapjunk. Alább közöljük ezeket, az olvasó pedig döntse el, melyiket díjazza tapssal.

hvg.hu Itthon

A Tv2 műsorvezetője szerint „kis légyott” a lehúzott slicces zaklatás

Vajna tévéje továbbra is hozza a megszokott színvonalat: a reggeli Mokka című műsorban egy jogászt kérdezgettek az egyre durvább zaklatási ügyről. Így országos elérést sikerült adniuk olyan megállapításoknak, mint hogy az eset már amúgy is elévült, Sárosdi Lillát pedig „már amennyiben áldozat”-nak titulálták.