szerző:
Gergely Zsófia

Vendégeknek tapogatásra felszolgált, vemhes tengerimalac, túl szűk helyen tartott kenguru, kirakatban síró szurikáta – ilyen körülmények közt találtak állatokat civil állatvédők egy fővárosi kávézóban, amely üzletszerűen „a szavannák, dzsungelek vadállatait” kínálja egy kávé mellé. Szerintük kínzás macerálásnak kitenni az állatokat, veszélyes kígyót pakolni a betérő gyerekek nyakába, de a higiénia szempontjából is aggályos az állati ürülék az asztalok alatt. Az ügyvezető szerint viszont a kicsiknek, felnőtteknek egyaránt óriási élmény nyúl/gekkó vagy leguán társaságában sütizni.

„Páratlan élményt kínál egy pohár kávé vagy tea mellett” a főváros 11. kerületében található exZOOtic Café, amely Buda egyik legforgalmasabb utcájába hozza el „a szavannák, sivatagok, dzsungelek vadállatait” – olvasható a vendéglátóhely saját online bemutatkozásában. Két állatvédő szervezet munkatársa azonban negatív értelemben kapott „páratlan” tapasztalatot, amikor pár nappal ezelőtt egyszerű vendégként tértek be a Bartók Béla úton található kávézóba.

„Már belépve olyan szag fogadja a vendéget, amit még egy normális állatkereskedésben sem érezni. Miközben iszod a kávéd, állatok vannak még feletted is, amikor ott voltunk, egy leguán lógott a fejünk felett, rápiszkíthatott volna bárkire, bármire. Közben a lábunk alatt is állati ürülék volt” – mondta Schreiter Katalin, az Országos Állatvédőrség Alapítvány operatív vezetője. A higiénia mellett a másik alapvető probléma azonban az, hogy a hely különlegességét éppen az adja: az állatokat simogatni, tapogatni, kézbe venni is lehet. A kávézó munkatársa állításuk szerint egymás után hozta az asztalukhoz az állatokat: elsőként egy hüllőt, amit visszaadtak, erre már hozott is egy patkányt, majd végül egy magasvemhes tengerimalacot.

„Amíg a terápiás kutyáknál pontosan szabályozva van, hogy naponta maximum 1 órát szabad dolgozniuk, addig ezeket az állatokat nyitvatartási időben gyakorlatilag végig macerálhatják a vendégek. Nem kell magyarázni, mennyire tesz ez jót például a tengerimalacnak, amelyre már csak a vemhessége miatt is fokozottan kellene figyelni” – mondta az Állatvédőrség munkatársa, aki szerint a dolgozók folyamatosan hozták-vitték az állatokat a vendégeknek, ha kérték, ha nem.

Szűk helyen vegatáló vadállatok?

A kávézó kirakatában egy szurikáta él egyedül, annak ellenére, hogy társas lény, az állatvédők szerint ottlétük alatt sírni hallották. A kifutójának a vonatkozó rendelet értelmében 10 négyzetméteres belső, és ugyanekkora külső résszel kellene rendelkeznie, ráadásul az ajtónyitogatás miatt a számára ideális állandó hőmérséklet sem adott – állítják. Civil bejelentések alapján korábban állítólag két szurikáta is volt, de amikor ott jártak, a másikat már nem találták.

Ugyanígy szabálytalan az állatvédők szerint, hogy a kávézóban egy fából készült, elkerített részen két kengurut tartanak, ezeknek az állatoknak a szabályok szerint egyebek közt a kávézó területét bőven meghaladó, külső kifutót kell(ene) biztosítani. „Mialatt ott voltunk, egyszer láttuk a fekvő kengurut megmozdulni, a másik, ülő állat félig csukott szemmel vegetált, semmire nem reagált. Az a gyanúnk, hogy talán nyugtató hatása alatt álltak” – mondta Schreiter Katalin.

A magányos szurikáta és a nyuszi a vendég lábánál
©

A vemhes tengerimalacot ráadásul együtt tartják a kengurukkal, amelyek simán agyontaposhatják, nem is beszélve a világra jövő kölykökről. A fejük felett kapaszkodó leguánról még azt is elárulták nekik, hogy néha valóban leesik az asztalra, a – nyakában olykor egy kígyóval érkező – munkatársnak a kezén pedig rengeteg karmolást láttak, azért, mert az állatnak nem vágják a karmát és a dolgozóknak kell azokat visszarakni a helyükre. „Mindez egy olyan helyen, ahol emberek ételt és italt fogyasztanak, valamint az sem elhanyagolható, hogy elég veszélyes, ha egy állat két méter magasból ráesik egy üvegpoharakkal teli asztalra” – jegyezte meg az állatvédő.

A kisebb, kevésbé szem előtt lévő állatok tartási körülményei sem megfelelőek a szervezetek szerint, amelyek konzultáltak kifejezetten adott fajokkal foglalkozó szakemberekkel is. A deguknál nem láttak élelmet, vizet kitéve, a terráriumokban melegítő lámpát, a hüllők valószínűleg súlyos kálciumhiányban szenvednek, több állat szerintük alultáplált.

Némedi Edina, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány munkatársa szerint legalább a vemhes tengerimalacot szerették volna kimenteni a helyről, ezért felajánlották, hogy megvásárolnák. Először azt a választ kapták, hogy „a főnökkel” kell egyeztetni, de végül nem adták el nekik, az viszont valószínű, hogy a tulajdonos döntésétől függően adott esetben a kiállított állatokat meg lehet venni.

A hét minden napján, 10-22 óráig nyitva tart a kávézó

A kávézó a Facebookon tett már közzé olyan képet, amelyen egy albínó tigrispiton látható az állatvédők szerint. „Ez a faj közepesen veszélyes, illetve engedélyköteles. Nem értünk egyet azzal, hogy kisgyerekek nyakába rakják szórakozásból, illetve fotózkodni” – mondta az Állatmentő Szolgálat munkatársa. A pitont ugyanakkor egyáltalán nem látták, amikor kedden ott voltak.

Az egyik kígyóval barátkozó kis vendég
©

Az állatvédők szerint nyaggatni, agyonszeretgetni sem kell az állatokat ahhoz, hogy rosszul legyenek, ugyanis már azzal eleve iszonyú stressznek teszik ki őket, hogy némelyik a természetes ellenségeivel él egy – nem túl nagy – légtérben. Az ablakon/kirakaton megfelelő biztonsági felszerelés nincs, az állatvédők azt is felvetették, mi van, ha egyszerűen kislisszol valamelyik állat a 11. kerület egyik legforgalmasabb utcájára. Ezért a két szervezet most a Nébihhez, az ÁNTSZ-hez, illetve az állatvédelmi kérdésekben illetékes kerületi jegyzőhöz fordult.

Szerintük ha az állatok a kávézót üzemeltető cég tulajdonát képezik, akkor bemutatásra szolgálnak, ebben az esetben viszont több fajra is az állatkerti feltételeket rögzítő jogszabályok vonatkoznak rájuk is. Ezért a hatóságoktól várják annak a kérdésnek a tisztázását, hogy ez az adott hely most „vendéglátó egység, állatkert, cirkusz, díszállat-kereskedés”, esetleg valami egyéb kategóriába tartozik, és akkor milyen előírások vonatkoznak rá. Azt kérték, tartsanak ismételt helyszíni szemlét az exZOOtic Caféban, emeljék ki az állatokat erről a nem megfelelő tartási helyről, állatvédelmi szervezetek, illetve fajtamentők vállalnák, hogy gondoskodnak róluk.

Kajó Cecília állatvédelmi kérdésekkel is foglalkozó jogász szerint ugyanakkor, mivel egy évben 7 napnál több ideig tartanak állatbemutatót, a vonatkozó jogszabályok alapján a kávézónak az állatkerteknek előírt tartási feltételeknek kell megfelelnie. Az egyik szervezet önkénteseként azt is hozzátette: nemcsak az állatok etológiai sajátosságainak megfelelő tartás nem adott, de mivel a vendéglátóhely minden nap 10-22 között van nyitva, az állatok nem tudnak pihenni sem. Azon is meglepődtek az állatvédők, hogy a kávézó ajtajára kitett táblán minimális fogyasztási értéket szabnak meg. Ez szerintük azért fontos, mert ez burkoltan akár egy belépőnek is tekinthető, ezért az erre vonatkozó kérdésüket eljuttatták az adóhatóságnak.

Az ügyvezető szerint azonnal összeszedik az ürüléket és jól tartják az állatokat

„Minden szükséges engedéllyel rendelkezünk a Nébihtől, enélkül meg sem nyithattuk volna a kávézót, az akkor hatályos összes előírást teljesítettük” – mondta Oláh Győző ügyvezető, aki szerint havonta ellenőrzést tart náluk a hatósági állatorvos. Az állatvédők nyilvánosságra hozott állításaira azt mondta: „divathullám”, manapság bárki lehet állatvédő, csak internet kell hozzá, és hasonló támadásokat indíthat. „A vendégeink felét teszik ki a kisgyerekes családok, de nemcsak a kicsik, hanem a felnőtt emberek is élvezik, hogy ilyen közel kerülhetnek olyan állatokhoz, amelyekhez másképp nem. Olyan is van, aki azért jön, mert így győzi le a kígyó- vagy pókiszonyát” – mondta az exZOOtic Café ügyvezetője.

Az állatvédők szerint veszélyes együtt tartani ezeket az állatokat
©

Tagadja, hogy az állatokat nem megfelelő módon tartanák, szerinte a pincérek nem is nyúlhatnak az állatokhoz, azt más dolgozók veszik kézbe, gondozzák. „Ha egy állat odapiszkít, azt azonnal felszedjük, amint észleljük, erre folyamatosan elő van készítve a felmosó, a fertőtlenítő. De ez is inkább csak az esti órákban fordulhat elő az életritmusuk miatt, mert az állatokat a déli órákban etetjük” – magyarázta. Azt is cáfolta, hogy alultápláltak lennének az állatok, szerinte egy korábban, betegen befogadott gekkó miatt állítják ezt az állatvédők, de azóta az állat már megfelelő kondícióban van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!