szerző:
Gergely Márton-Windisch Judit
Tetszett a cikk?

Nyugdíjazásom én kértem, ezért engem kirúgni nem lehet - mondta a hvg.hu kérdésére Kerényi Miklós Gábor, miután kedd délelőtt az Operettszínház bejelentette: azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól a KERÓ művésznéven ismert rendezőt, az intézmény eddigi művészeti igazgatóját. Kerényi állítja, hogy az ellene felhozott esetek egy olyan oktatási folyamat játékos részei voltak, amelyek kölcsönösségen alapultak, és nem volt szexuális töltetük. A rendező azt mondja, egész egyénisége szabálytalan, de a történetek mögött nem volt valódi zaklatás, abuzálás, szexuális erőszak. Kerényi Miklós Gábor Szentpéterváron rendez, így telefonon beszéltünk vele.

hvg.hu: Ha jól értjük a főigazgató döntését, ön nem teheti be többé a lábát az Operettszínházba, ezt tudomásul veszi?

Kerényi Miklós Gábor: Én nem gondolom, hogy ez örökre szól. Most van egy helyzet, amelyben egy vizsgálatot le kell folytatni, és ha ez a helyzet tisztázódik, akkor újraértékelődik minden.

hvg.hu: Milyen vizsgálatban bízik?

K.M.G.: Ez egy bonyolult helyzet. Az egész világon jelentkeznek magukat áldozatnak gondolók, akik megbélyegeznek valakit, akire ezek a vádak rátapadnak, és az illető szörnyeteggé, szexuális ragadozóvá válik. Lehet, hogy bizonyos helyzetekben az is. Az én esetem teljesen más, először meg lettem vádolva, és utána kerestek mindenféle áldozatokat.

hvg.hu: Azt elismeri, amit Maros Ákos állít? A fenekelést, a vetkőzésre utasítást?

K.M.G.: A történet, amit Maros úr elmond, az 23 éve volt. Van alapja, mégsem az történt, amit állít. Nem úgy zajlott. Ami nagyon fontos, hogy az eset közös megegyezés alapján történt, ezt ő is elismeri. Maros úrnak bármikor jogában állt a helyzetet megszakítani, amit meg is tett. És nagyon fontos, hogy ennek semmilyen szexuális töltete nem volt. Ebben is azonosan emlékezünk. Ezután két évvel én dolgoztam vele újra, és még később is. Nagyon jó viszonyunk volt. Egy tehetséges, ügyes, kicsit link táncosak gondoltam. Ez egy nagyon bonyolult história, amiről 23 év után beszélni nagyon nehéz. Én nagyon sokat tanítottam az elmúlt 23 évben, az egyetemen kívül számos rendezőt neveltem fel, olyanokat, akik a zenés műfajnak mostanában a legjobbjai. Nem tagadhatja le Kovalik Balázs vagy Szabó Máté, hogy az én növendékem. Megközelítőleg sem tud senki ilyen oktatói sikereket felmutatni. Rengeteg színésszel dolgoztam…

hvg.hu: Értjük az érdemeit, de a vádak súlyosak ön ellen. A sajtóban egy 13 éves áldozatról is beszélt már egy megszólaló.

K.M.G.: Ezek mesék. Az életem során rengeteg mindent tettem, amelyek egy lépésre vannak a megengedhetőtől innen. A művészi szabadsággal éltem a tehetségek fejlesztése érdekében. Azt sajnálom, ha ezekre valaki torzítva emlékszik.

hvg.hu: Előfordult valóban a vállfás fenekelés? Még egyszer kérdezzük: a vetkőztetésre utasítás?

K.M.G.: Ezt nem tudom megmondani. Ha valaki torzítva emlékezik, a történteket úgy adja elő, ahogy azok nem zajlottak, és a körülményeket kihagyja, akkor kiragadja azt két ember közös cselekedetéből. Még egyszer elmondom: bocsánatot kérek attól, aki úgy érzi, benne lelki sérülést okoztam. Én azt hiszem, hogy ilyet soha sem tettem. A megszólaló úr sem mondja, hogy az esemény számára pillanatnyi lelki gyötrődést is okozott volna.

hvg.hu: Másokat azonban megviselt, amit ön tett.

K.M.G.: Azokat a másokat én nagyon szívesen megismerném, és térden állva kérnék bocsánatot. Az viszont biztos, hogy a körülményekben és a célokban rosszindulat, szexuális zaklatás, gonoszság, kihasználás biztos nem volt.

hvg.hu: Mik voltak azok a bizonyos körülmények?

K.M.G.: Rám sokszor azt mondják, hogy durva vagyok a próbákon. Ezt azok mondják, akik kívülről nézik a próbafolyamatot. Akik belülről ismerik, azok nem teszik. Gregor Józsefet egyszer megkérdezték, hogy miért dolgozik ezzel az utálatos Kerényivel. Azt mondta: mert nagyon sok kedves emberrel csináltam már rossz előadást. Az én egész egyéniségem szabálytalan. Mindent, amit csinálok, abban a legmélyebben benne van a saját sugárzásom és hitem. Hiszek abban, hogy a fiataloknak segíteni kell, és eszelős mennyiségű fiatalt segítettem a pályára.

hvg.hu: Hogyan fér ebbe ez a fajta fegyelmezés?

K.M.G.: Ez nem feltétlenül fegyelmezés.

hvg.hu: Akkor mi a vállfás ütlegelés az ön fogalomrendszerében?

K.M.G.: Amit ön így hív, az egy játék volt valójában kettőnk között. Egy játék, amelybe Ákos belement. Ő maga is így meséli el.

©

hvg.hu: De Maros hatalmi visszaélésként élte meg a helyzetet.

K.M.G.: Még egyszer, aki így érezte, attól én személyesen fogok elnézést kérni. Nem tudok mást mondani. Én nem úgy éltem meg, hogy visszaélnék a hatalmammal, hanem hogy segíteni próbálok. Ákosnak is segíteni próbáltam, hogy megértse: őrült fontos dolog, hogy pontos legyen, a próbán ott legyen, hogy komolyan vegye. Mint egy báty segít barátilag, játékosan.

hvg.hu: De veréssel?

K.M.G.: Ezt lehet így fordítani. De ezek játékosak voltak. Széchy Tamást hányszor megvádolták, hogy veri a gyerekeket. De ő egyfajta őrületben próbálta segíteni őket. Hargitay Tamásék természetesen meg is védték a mestert. Az én fiam a balettintézetbe járt, ahol a mesterétől minden második napon kapott. Ezzel semmi baj nincsen, hogy ha a viszonyrendszer a két ember között olyan, hogy a segítség és az elfogadás működik.

hvg.hu: Két ember közös történetéről beszél, de ön ezekben rendező volt és igazgató, míg ők fiatal színészek, táncosok.

K.M.G.: Azt gondoltam akkor, hogy ez a játék kettőnk között működik. És a megszólaló is így élte meg.

hvg.hu: Bocsásson meg, de az, hogy valakit meztelen fenékkel elfenekelnek, az túllép a játék határain.

K.M.G.: Nem fenekeltem el meztelen fenékkel.

hvg.hu: De Maros szerint felszólította, hogy tolja le az alsónadrágját.

K.M.G.: Ebben vita van köztünk. Állítom, hogy én nem szólítottam erre föl. Ő ebbe a játékba belement, és még arról is beszélt, mennyivel erősebb volt fizikálisan, mint én.

©

hvg.hu: Az operettszínházban is alkalmazta a „fenyítési eszközöket, játékokat”?

K.M.G.: Ez bonyolultabb kérdés. Sok izgalmas színész tréninget tartottam a Szondi-teszt alapján, ami rettenetesen gyorsan vitte előre a színész fejlődését. Ott sok minden előfordult, hangsúlyozom, két ember abszolút megegyezése alapján. Bármikor abba lehetett hagyni, fel lehetett függeszteni. Komoly lelki és fizikai megterhelés volt nekem is, mert együtt játszottam az illetővel. Ezek nagyon izgalmas és eredményes tréningek voltak.

hvg.hu: Kedden hatalmasat változott az ön ügye. Lőrinczy György és az Operettszínház megtagadta önt.

K.M.G.: Az Operettszínház ez egy nemzeti intézmény. Lőrinczy főigazgató úr pedig a nemzeti intézmény érdekeit így akarja védeni. Ez a dolga, nem minősítem. Mindenesetre alaposabban megbeszélhette volna velem. Én az Operettszínházat akartam mentesíteni a történet súlya alól, ezért vonultam azonnal nyugdíjba, és függesztettem fel művészeti vezetői állásomat.

hvg.hu: Nem azonnal ment nyugdíjba, napok óta pletykáltak önről, mire bejelentette, hogy nyugdíjba vonul. Mi változott azokban a napokban?

K.M.G.: Abban bíztam, hogy magától kiderül, hogy ezek mögött a történetek mögött nem volt valódi zaklatás, abuzálás, szexuális erőszak. Kalmár Péter a levelének 80 százalékában a művészi munkámat kritizálta, a 17 éves színházigazgatói tevékenységem ellen szerintem nem sok panasza lehet a magyar közönségnek. Egy intézményt vittem a csúcsra. Láttam, hogy a vádak nagyon felzaklatják a színházat, és mikor úgy éreztem, nem tudom máshogy segíteni őket, úgy döntöttem, nyugdíjba vonulok. Ennél tisztességesebb dolgot nem nagyon tudok mondani.

hvg.hu: Van sejtése arról, hogy miért történik most mindez önnel?

K.M.G.: 17 évvel ezelőtt megnyertem az Operettszínházi pályázatot olyanokkal szemben, akik – a társaságukkal együtt – azóta sem bocsátották meg ezt. Minden harmadik évben indul valamilyen támadás ellenem. Ezzel a dologgal most támadnak először, de millió mással támadtak már korábban. Rendszeresen ki akartak nyírni, ez azért nem sikerült, mert a színház eredményei megvédtek, és az, hány színészt és rendezőt neveltem ki.

©

hvg.hu: Az, hogy nyugdíjba vonul, azt jelenti, hogy a szentpétervári lesz az utolsó rendezése?

K.M.G.: Miért gondolja, hogy aki nyugdíjba vonul, nem fog rendezni többet az életében?

hvg.hu: Melyik színházban lát erre lehetőséget?

K.M.G.: Ön engem úgy kezel, mint akiről kiderült, hogy valamilyen értelemben bűnös. Ez egyelőre nem derült ki. Megillet az ártatlanság vélelme, ennek ellenére azt mondom, ha hibát követtem el, azért bocsánatot kérek. A 23 évvel ezelőtt történtek miatt nem gondolom, hogy nem fogok tudni rendezni a világban.

hvg.hu: Mondja, hogy az ártatlanság vélelme megilleti, de a keddi közlemény alapján Lőrinczy György tagadta meg az ártatlanság vélelmét öntől.

K.M.G.: Lőrinczy György nem tagadott meg, semmi mást nem csinált, mint hogy azt mondta, jelen pillanatban ne legyen feszültség az Operettszínházban azért, mert engem ilyen vádak érnek.

hvg.hu: De kirúgta Önt. Nem elégedett meg azzal, hogy Ön kérte a nyugdíjazását, kirúgta.

K.M.G.: Nyugdíjba vonultam, nem tud kirúgni. Ezzel 8 hónap múlva megszűnik a munkaviszonyom. Annyit tehet, hogy felment a munkavégzés alól. De ez nem kirúgás. Kirúgni akkor tudott volna, hogyha nem jelentem be a nyugdíjba vonulásomat, ahhoz viszont valamilyen indok kell. Azt a pert valószínűleg megnyertem volna, hiszen nincs olyan ítélet, amely alapján munkajogilag ki tud rúgni. De nyugdíjba tudok vonulni természetesen.

hvg.hu: Perelni fog?

K.M.G.: Nem vagyok a perelés híve, a szemtől-szembe párbeszédet szeretem, bármilyen konfliktust, harcot felvállalok. Sokan próbálnak rábeszélni a perre, nem zártam ki a lehetőségét, komoly lehetőség van erre, de még nem döntöttem el.

hvg.hu: Vasárnapi közleménye után azt mondta, a szentpétervári bemutató után minden erejével azon lesz, hogy tisztázza magát. Ezt hogyan tervezi?

K.M.G.: Minden erővel arra fogok törekedni, hogy bebizonyítsam a közvéleménynek, elkötelezett híve vagyok a művészetnek, a tisztaságnak, a fiatalok nevelésének, és annak, hogy izgalmas dolgok szülessenek az életünkben. Azokat a határokat, amiket nem szabad átlépni, azt gondolom, nem léptem át. Ez összemosódott a velem kapcsolatos hírekben, ezen szeretnék javítani. Az életemnek rengeteg olyan része van, ami az ország kultúrája szempontjából fontos. Nem hiszem, hogy bárki is azt kívánja, hogy ne rendezzek többet, ez senkinek nem lenne jó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

„Kiskorúak is voltak, fiúk, lányok” – élőben hangzott el az újabb vád Kerényi ellen

Újabb, a korábbiaknál is erősebb állítást fogalmazott meg Czapáry Veronika író, költő az ATV Start műsorában. Megnevezte Kerényi Miklós Gábort, akinek szerinte kiskorú áldozatai is voltak, és erőszak is volt. Ő hat áldozatról tud, valamennyien hasonlóan mesélték el a nyúlkálást, amit „pacsizásnak” és „mogyorózásnak” hívtak.

Képregénycsomagot ajánlott fel az egészségügyi dolgozóknak egy fővárosi bolt

Képregénycsomagot ajánlott fel az egészségügyi dolgozóknak egy fővárosi bolt

Tartályépítő céget vesz Csányi Sándor, de ez nem OTP-s ügy

Tartályépítő céget vesz Csányi Sándor, de ez nem OTP-s ügy

A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei