szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Momentum arra számít, hogy egyedül is össze tudja gyűjteni a szükséges számú aláírást. A civileket eddig is megosztotta a kezdeményezés, a Civilizáció nevű kezdeményezés kedden megerősítette azt az álláspontjukat, hogy a civileket megbélyegző törvény eltörléséhez a népszavazás nem jó eszköz.

November 20-ától kezd újabb aláírásgyűjtésbe a Momentum, amelynek célja, hogy megvédjék a Magyarországon lévő civil szervezeteket a Fidesz politikai hadjáratától. A párt annyi ívet kért ki, amelyek több mint kétszázezer aláíráshoz elegendőek. Arra készülnek, hogy egyedül is össze tudják gyűjteni a szükséges mennyiségű aláírást – közölték kedden.

„Látszik, hogy ezt a hatalmat csak népszavazással lehet meghátrálásra bírni. Ez történt az olimpia, a korrupciós népszavazás, a római-parti mobilgát ügyében is” – fogalmaznak közleményükben. Emlékeztettek: a civil szervezeteket megbélyegző törvény eltörlését akarják elérni, az erre vonatkozó népszavazási kezdeményezésüket nyáron adták be. A Kúria végül múlt héten hitelesítette a népszavazási kérdést.

A Civilizáció nevű kezdeményezésben együttműködő civil szervezetek kedden közös nyilatkozatukban üdvözölték a Momentum Mozgalom kiállását a civileket megbélyegző törvény ellen, de megerősítették: szerintük a népszavazás nem jó eszköz a civileket megbélyegző törvény eltörléséhez, és a Momentum kampányában nem vesznek részt.

Annak kimondását, hogy valami jogsértő-e vagy sem, nem helyes népszavazás tárgyává tenni, hanem azokat bírói testületekre kell bízni, olyanokra, amelyek elé került már a törvény, illetve amelyek elé a közeljövőben kerül majd – fogalmaznak.

Jelezték, hogy a Civilizáció néven együttműködő civil szervezetek tovább küzdenek az őket megbélyegző törvény ellen. Olyan jogi eljárásokat eddig is indítottak, amelyek alkalmasak a civileket megbélyegző törvény eltörlésére, és ezután is indítani fognak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága előtt – tették hozzá.

A napokban az Abcúg is megírta, hogy megosztja az érintett szervezeteket a civiltörvény eltörlését célzó népszavazási kezdeményezés, mert az a félelmek szerint csak felerősíti a civilellenes propagandát.

A közlemény és a hír megjelenése után megkérdeztük a Momentumot, ők miért erőltetik a népszavazást és az aláírásgyűjtést, ha a civil szerveztek nem. Hajnal Miklós szóvivő a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a „amíg Civilizáció az Alkotmánybíróság ítéletében bízik, addig a Momentum, látva a NOlimpia és más kezdeményezések sikerét, népszavazást kezdeményezett – minél több eszközt használunk a törvény eltörlésére, annál jobb.” De annak örülnek, hogy egyetértés van abban, hogy a civileket megbélyegző törvényt minél előbb el kell törölni.

Sok sikert kívánunk a civileknek a jogi eljárásokhoz, mert Magyarország érdeke az, hogy így vagy úgy, de megszűnjön a civilek megbélyegzése – az ő munkájuktól lehet ugyanis erős és sikeres a magyar társadalom. Bízunk benne, hogy a civilizáción kívüli civil szervezetek nyitottak maradnak az együttműködésre – mondta Hajnal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A Momentum azokra sem igen számíthat, akiknek érdekében kampányol

Megosztja az érintett szervezeteket a civiltörvény eltörlését célzó népszavazási kezdeményezés – írja abcúg. Vannak, akik attól tartanak, hogy a kezdeményezés csak felerősíti a civilellenes propagandát. Az is kérdéses, hogy a civilek részt vennének-e a Momentum Mozgalom által szorgalmazott kampányban, illetve az aláírásgyűjtésben.

Most magyarul is megnézheti a kortárs japán filmművészet legjavát

Most magyarul is megnézheti a kortárs japán filmművészet legjavát

Operatív törzs: Az adatok alapján még nem kell teljesen lezárni az iskolákat

Operatív törzs: Az adatok alapján még nem kell teljesen lezárni az iskolákat

Covid-oltásra sietett 200 km/h-val egy 88 éves nyugdíjas

Covid-oltásra sietett 200 km/h-val egy 88 éves nyugdíjas