szerző:
hvg.hu

A Momentum arra számít, hogy egyedül is össze tudja gyűjteni a szükséges számú aláírást. A civileket eddig is megosztotta a kezdeményezés, a Civilizáció nevű kezdeményezés kedden megerősítette azt az álláspontjukat, hogy a civileket megbélyegző törvény eltörléséhez a népszavazás nem jó eszköz.

November 20-ától kezd újabb aláírásgyűjtésbe a Momentum, amelynek célja, hogy megvédjék a Magyarországon lévő civil szervezeteket a Fidesz politikai hadjáratától. A párt annyi ívet kért ki, amelyek több mint kétszázezer aláíráshoz elegendőek. Arra készülnek, hogy egyedül is össze tudják gyűjteni a szükséges mennyiségű aláírást – közölték kedden.

„Látszik, hogy ezt a hatalmat csak népszavazással lehet meghátrálásra bírni. Ez történt az olimpia, a korrupciós népszavazás, a római-parti mobilgát ügyében is” – fogalmaznak közleményükben. Emlékeztettek: a civil szervezeteket megbélyegző törvény eltörlését akarják elérni, az erre vonatkozó népszavazási kezdeményezésüket nyáron adták be. A Kúria végül múlt héten hitelesítette a népszavazási kérdést.

A Civilizáció nevű kezdeményezésben együttműködő civil szervezetek kedden közös nyilatkozatukban üdvözölték a Momentum Mozgalom kiállását a civileket megbélyegző törvény ellen, de megerősítették: szerintük a népszavazás nem jó eszköz a civileket megbélyegző törvény eltörléséhez, és a Momentum kampányában nem vesznek részt.

Annak kimondását, hogy valami jogsértő-e vagy sem, nem helyes népszavazás tárgyává tenni, hanem azokat bírói testületekre kell bízni, olyanokra, amelyek elé került már a törvény, illetve amelyek elé a közeljövőben kerül majd – fogalmaznak.

Jelezték, hogy a Civilizáció néven együttműködő civil szervezetek tovább küzdenek az őket megbélyegző törvény ellen. Olyan jogi eljárásokat eddig is indítottak, amelyek alkalmasak a civileket megbélyegző törvény eltörlésére, és ezután is indítani fognak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága előtt – tették hozzá.

A napokban az Abcúg is megírta, hogy megosztja az érintett szervezeteket a civiltörvény eltörlését célzó népszavazási kezdeményezés, mert az a félelmek szerint csak felerősíti a civilellenes propagandát.

A közlemény és a hír megjelenése után megkérdeztük a Momentumot, ők miért erőltetik a népszavazást és az aláírásgyűjtést, ha a civil szerveztek nem. Hajnal Miklós szóvivő a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a „amíg Civilizáció az Alkotmánybíróság ítéletében bízik, addig a Momentum, látva a NOlimpia és más kezdeményezések sikerét, népszavazást kezdeményezett – minél több eszközt használunk a törvény eltörlésére, annál jobb.” De annak örülnek, hogy egyetértés van abban, hogy a civileket megbélyegző törvényt minél előbb el kell törölni.

Sok sikert kívánunk a civileknek a jogi eljárásokhoz, mert Magyarország érdeke az, hogy így vagy úgy, de megszűnjön a civilek megbélyegzése – az ő munkájuktól lehet ugyanis erős és sikeres a magyar társadalom. Bízunk benne, hogy a civilizáción kívüli civil szervezetek nyitottak maradnak az együttműködésre – mondta Hajnal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

A Momentum azokra sem igen számíthat, akiknek érdekében kampányol

Megosztja az érintett szervezeteket a civiltörvény eltörlését célzó népszavazási kezdeményezés – írja abcúg. Vannak, akik attól tartanak, hogy a kezdeményezés csak felerősíti a civilellenes propagandát. Az is kérdéses, hogy a civilek részt vennének-e a Momentum Mozgalom által szorgalmazott kampányban, illetve az aláírásgyűjtésben.

Mexikói rendőrökkel csaptak össze az Amerikába tartó hondurasi menekültek

Mexikói rendőrökkel csaptak össze az Amerikába tartó hondurasi menekültek

Politikusok is megirigyelnék: ilyen egy agresszívabbá tett VW Transporter

Politikusok is megirigyelnék: ilyen egy agresszívabbá tett VW Transporter

Zsidó menekültek leszármazottjai térnek vissza Németországba a Brexit miatt

Zsidó menekültek leszármazottjai térnek vissza Németországba a Brexit miatt

Most érdemes bedobni azt a pokrócot, ami jól jön majd, ha elakadunk télen

Most érdemes bedobni azt a pokrócot, ami jól jön majd, ha elakadunk télen

A negyedik hajléktalant egy kapualjból vitték el a rendőrök, többen a védelmére keltek

A negyedik hajléktalant egy kapualjból vitték el a rendőrök, többen a védelmére keltek

Három beszédírót tart Kásler Miklós, de azt nem tudhattuk meg, mennyiért

Három beszédírót tart Kásler Miklós, de azt nem tudhattuk meg, mennyiért