szerző:
Tetszett a cikk?

A hivatalos verzió szerint „egységes irányítás alatt erősíti felelős politikai-közéleti szerepvállalását a Hír Tv, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió”. Ezzel szemben több ott dolgozó sajtómunkás elmondása szerint nem más történt, mint a médiabirodalom Jobbikhoz igazítása.

A Magyar Nemzet online kiadásán száraz közlemény jelentett be vezércseréket, amelyeket a Közgép kommunikációs igazgatója is terjesztett az építőipari vállalkozás e-mail-címéről. A centralizálás után perszonálunióban vezeti a jövőben a Magyar Nemzetet kiadó kft.-t és a Hír Tv-t Faragó Csaba, míg a napilap és a Lánchíd Rádió főszerkesztői posztját is összevonta Simicska Lajos, és a feladatot Schlecht Csabára bízta.

Pártosodás

A hivatalos magyarázat szerint a „személyi változások azt a célt szolgálják, hogy az olvasók, a nézők és a hallgatók számára is egyértelműbbé és érezhetően egységesebbé váljon a Hír Tv, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió felelős politikai-közéleti szerepvállalása. Az egységes irányítás lehetővé teszi, hogy a három érintett médium a következő hónapokban még hatékonyabbá tegye eddigi együttműködését”.

A keddi közlemény megjelenése után több érintett munkatárssal is beszéltünk. Az álláspontjuk egyértelmű:

a tulajdonos letette a garast a Jobbik mellett, és vitte magával a tévét, a rádiót és az újságot is.

Majd kiderül, mi lesz – válaszolják azok, akik igyekeznek optimistán nézni a változások elé. A csapat egyáltalán nem jobbikos, egyáltalán nem kötődik párthoz – hangsúlyozta az egyik újságíró. Ő úgy tudja: az ígéretek szerint folytatódhat az eddigi munka, és semmi ezzel ellentétes kérést, utasítást ő nem kapott. Információink szerint Faragó a Magyar Nemzet szerkesztőinek tartott értekezleten úgy fogalmazott kedd délelőtt, hogy mindenki legyen jobb kedvű, a tulajdonos így döntött és kész. A szerkesztőségek tagjai nagyjából ugyanakkor értesültek az összevonásokról és az átalakításról, mint a közvélemény, sokan csak a megjelent közleményből tudták meg, mi jön.

Schlecht Csaba, a Magyar Nemzet új főszerkesztője
©

Beszélgetőpartnereinket leginkább D. Horváth Gábor távozása és ezzel együtt a lap élére helyezett Schlecht Csaba érkezése lepte meg. Az utóbbi idők főszerkesztője ugyanis a G-nap után is hű maradt Simicska Lajoshoz, sokan a Nemzet egyik oszlopaként tekintettek rá. A távozó D. Horváth nem értett egyet az egységesítéssel, de békében vált el korábbi munkahelyétől. A főszerkesztő mellett december 31-ével távozik a laptól a két főszerkesztő-helyettes, Szerető Szabolcs és Tóth Szabolcs Töhötöm, a cég elképzelései szerint az ő helyükre György Zsombor és Gazda Albert érkezhet.

Délelőtt 11 előtt nem sokkal mondták a rovatvezetőknek, hogy értekezlet, előtte pár perccel jelentették be, hogy mi a helyzet. Most mindenki kurva ideges, nem tudni, mi lesz

– írta le a keddi helyzetet egy rovatvezető.

Úgy tudjuk, Szerető Szabolcs azt mondta: D. Horváth távozása miatt áll fel posztjáról. Kollégáinak házon belül azzal magyarázta döntését, hogy a korábbi főszerkesztő személye garancia volt a számára, de Schlechtről ezt nem tudja elmondani. Egy újságíró szerint az új főszerkesztő célja az, hogy „durván beálljon a Jobbik mögé”, bár ezt hivatalosan senki nem mondta ki az átszervezés után.

Félti a fiát

Visszahívták pozíciójából Simicska Lajos fiát. Eddig Simicska Ádám volt a Magyar Nemzetet kiadó és az mno.hu hírportált üzemeltető Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. társ-ügyvezetője. Helyét Faragó Csaba, az ÁPV Zrt. és az MVM Zrt. korábbi vezetője, Magyarország volt rendkívüli és meghatalmazott szingapúri nagykövete veszi át. Az ifjabbik Simicskának, amikor pozícióba került, nagy tervei voltak, 2017 márciusában egy interjúban azt mondta, szeretné megduplázni az online látogatószámot, a nyomtatott lap példányszámát is 16 ezerről 20 ezerre tornázta volna föl.

Fél éve Simicska Ádám úgy fogalmazott, komoly vonzerőt jelenthet, hogy

kormányzati befolyástól mentesen már csak a Magyar Nemzet működik a közéleti napilap-piacon.

A fiatalember közvetlenül az iskolapadból került apja médiabirodalmába, a történész végzettség megszerzése után jogot is tanult, de azt egyelőre nem fejezte be, úgy érezte, annyira fontos dolgok dőlnek el most itthon, hogy az új munkájával hasznosabb tud lenni, mintha dolgozatokat írna és vizsgákra készülne.

Simicska Ádám
©

Az ifjabbik Simicska többször is kinyilvánította azt, mennyire tetszik neki apja háborúja Orbánnal szemben. Amikor az oligarcha ráfestette egy saját tulajdonban lévő oszlopára, hogy „Orbán egy geci”, a fia csak annyit üzent: „Hajrá, Apa!” Az, hogy most kikerült a frontvonalból, nem lefokozás, a médiabirodalom környékéről származó információink szerint védelem, Simicska annyira durva és személyeskedő kampányra számít, hogy annak nem akarja kitenni a fiát, inkább Faragó Csabát ülteti a helyére. Hasonló konklúzióra jutott a 444 is.

Senkit nem küldenek el

Az újságírók, a tévések és a rádiósok egybehangzóan azt mondták, ők nem számítanak olyan jellegű kirúgásokra, ami a legalsó szintet is elérheti, hiszen a vezetőségnek az a célja, hogy ne küzdjenek emberhiánnyal, de felmondásokra lehet számítani. „Egy kollégám a bejelentés után egész nap álláshirdetéseket nézett bent, vannak bajok” – mondta egy forrásunk.

Távozások eddig is voltak Simicska-médiabirodalmánál, csak a Zoomhoz hárman mentek át az elmúlt időszakban, nemrég pedig a napilap főtördelője is felmondott. A problémák a számokon is meglátszanak.

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség májusi adatai szerint a Népszava (napi 18 467 eladott lap) megelőzte a Magyar Nemzetet (15 837 darab), a zuhanás pedig azóta is tart, úgy tudjuk, a példányszám már a 13 ezer alá is beesett. A G-napot követően az állam, a kormány és a párt az intézményi előfizetéseket felmondta, de a számok azt mutatják, hogy az olvasótábor fideszes része is lassan elkopik, és helyette nem érkezik új. Az online fronton sem jobb a helyzet, elvárás volt, hogy a Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) mérési listáján bekerüljenek a top 50-be, ám a 60. helytől is elmaradnak egyelőre.

Erős nyitás

Schlecht szerdán mutatkozott be a szerkesztőségeknek, de a sajtón keresztül már korábban üzent. Már a múltja is érdekes, 1995-ben, Orbán bizalmasaként ő volt az, aki Simicskától átvett, majd Kaya Ibrahimnak továbbadott tizenhárom Fidesz-közeli céget, ezzel pedig megszabadította a pártot több százmilliós tartozásától. A Jobbik iránti szimpátiáját pedig ugyanúgy vállalja, mint a nagyvállalkozó, ahogy már feljebb röviden idéztük, a 24.hu-nak kedden azt mondta:

ma Magyarországon nagyon rossz irányba mennek a dolgok. És azt sem titkoltam, hogy az a magánvéleményem, hogy sokkal jobban szeretném, ha 2018 után nem Orbán Viktornak, hanem Vona Gábornak hívnák az ország miniszterelnökét.

Simicska áprilisban mondta azt a hvg.hu-nak, hogy minden szimpátiája a Jobbiké. Erre egy tévés forrásunk azt mondta, az a legnagyobb baj, hogy senki nem tudja, ezek után mire számítson. „De úgy érezzük, ez a hajó csatasorba állt Simicska oldalán.” Több forrásunk szerint Schlecht szerdán azt kérte az újságíróktól, hogy legyenek lelkesek és segítsenek a kormány leváltásában. Azt mondta, nem lesznek pártlap, de függetlenek sem.

A Magyar Nemzet székházában
©

Kemény volt

– foglalta össze Schlecht érkezését egy újságíró.

Kezdődik?

A médiabirodalom eddig is nyitott volt a Jobbik felé, rendszeresen szerepeltek a párt politikusai a Hír Tv-ben, jelent már meg Vona Gábor-publicisztika a Magyar Nemzetben, a párt politikusai pedig gyakori megszólalók egy-egy hírben. De konkrét kérés eddig nem érkezett, hogy kifejezetten tolni kellene a Jobbikot. Egészen keddig. Egy újságíró forrásunk ugyanis azt mondta, egy cikkéhez a Jobbik közleményét kellett a leghosszabban idéznie.

Szerda reggel Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a Hír Tv Reggeli járat című műsorában a médiabirodalom átalakításáról azt mondta, magánvéleménye szerint örül annak a megnyilatkozásnak, hogy Schlech Jobbik-kormányt szeretne 2018-ban és ezt ki is mondta, de az nem igaz, hogy bármelyik médium mögöttük állna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!