szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfőn kezdi az aláírásgyűjtést a civilellenes törvény visszavonását célzó népszavazásért a Momentum. A párt a mozgósítást és saját országos hálózatának tesztelését is fontosnak tartja a gyűjtés során. Civil szervezetek még nem, de a Fodor Gábor vezette Liberálisok már csatlakoztak hozzájuk.

A kérdés, amiben indul a gyűjtés, úgy hangzik, hogy:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?

Eddig többen vannak az ellen, hogy ebben a kérdésben legyen referendum, mint mellette, ezzel kapcsolatban egy pénteki beszélgetésen Fekete-Győr András pártelnök úgy fogalmazott, déjà vu érzése van, ugyanis a Nolimpia-kampány előtt is többen mondták azt, hogy ebben a témában nem lehet sikert elérni, senkit nem fog érdekelni, rossz a kérdés is.

A civiles népszavazást a Momentum a hatalommal szembeni kiállásként értelmezi, és bár a civilek nem segítenek nekik az aláírásgyűjtésben – ők inkább nemzetközi fórumokra és az Alkotmánybíróságra viszik az ügyet – a Momentumnak ott a lehetősége, hogy utcára vigye az embereket.

“Ha politikusként nem tennénk semmit, akkor akár ki is mondhatnánk, hogy győzött Orbán Viktor”

– hangzott el a beszélgetésen. A népszavazás elleni érv az is, hogy ha a közbeszéd tárgya lesz a civil szféra, az csak muníciót ad a Fidesznek, hogy még erősebben sorosozzon, de a Momentumnál erre azt mondták, a Fidesz így is, úgy is riogat Soros Györggyel.

A pártnál arra számítanak, hogy sikerül átfordítani a közhangulatot, és az emberek tömegével írják alá az íveket. A Momentum teljes gépezete (1600 tag, aktivisták toborzása, Budapesten 25 helyszín, országosan összesen 60, “Állj ki a civilekért” feliratú pult) gyűjt majd, ahogy elmondták, ez az országos hálózat főpróbája is a kampányidőszak előtt. Azt remélik, hogy nem csak a civilek melletti kiállás lesz ez az aláírás, hanem “ezzel a népszavazással be is lehet mutatni a Fidesznek az előző hét évért”, a rendszerellenesség szimbóluma lehet a mostani referendum.

A megbélyegzett civil szervezetekkel is folyamatosak az egyeztetések, valamint a pártokkal is, a Fodor Gábor vezette Liberálisok már jelezték is, támogatják az akciót, a többi pártnak a hétfő déli induláskor jelzik majd, ha egyetértenek, gyűjthetik a szignókat ők is. Mivel a Momentum már megnevezte 106 egyéni jelöltjét a választókörzetekben, feléjük elvárt kvóta is van, hogy mennyi aláírást kell szállítaniuk. Ha a gyűjtésre adott 120 nap után nem lesz meg a szükséges 200 ezer aláírás országosan, a pártban akkor sem hiszik, hogy idő előtt elbukták volna a 2018-as választást. “Muszáj kockáztatnunk. Benne van a bukás lehetősége ebben az akcióban, de mi hiszünk a sikerben” – mondta a pártelnök.

Azt Fekete-Győr András is elismerte, ez az eddigi legnehezebb kérdés, amit népszavazásig akarnak vinni, de szerinte még így is nyertes helyzetben vannak, mert készülnek a kampányra, és kiállnak egy számukra fontos ügy mellett is. “Erőt kell demonstrálnunk.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A németek még nem mondtak le a 2032-es olimpiarendezésről

A németek még nem mondtak le a 2032-es olimpiarendezésről

Gulyás: Online figyelhető, hogy keveredik-e a magán- és állami rendelés

Gulyás: Online figyelhető, hogy keveredik-e a magán- és állami rendelés

Eddig több mint 130 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt

Eddig több mint 130 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt