szerző:
hvg.hu

Annak ellenére, hogy a civiltörvény már több mint négy, a lex CEU pedig bő hét hónapja az Alkotmánybíróság előtt van, egyelőre megjósolni sem lehet, mikor határoz a testület ezekben az ügyekben a beérkezett beadványokról.

A döntés elhúzódását jól jelzi, hogy a testület ülésén nem is volt még napirenden egyik kérdés sem – értesült a Magyar Nemzet.

Mivel pedig mind a civil szervezetek kérdése, mind a felsőoktatási törvény módosítása politikai csatározások középpontjába került, elképzelhető, hogy az áprilisi választások előtt nem is hoz határozatot a testület, azzal ugyanis könnyen abba a helyzetbe kerülhet, hogy vagy az ellenzéki, vagy a kormánypárti pozíciókat erősíti – tette hozzá a beszámoló.

Június 13-án fogadta el a parlament a fideszes képviselők által benyújtott civiltörvényt.

A jogszabály regisztrációs kötelezettséget ír elő a 7,2 millió forintnál több külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteknek, annak ellenére, hogy a külföldi támogatásokat a kormány célkeresztjébe került társaságok korábban is pontosan feltüntették honlapjukon – idézték fel.

Mivel a köztársasági elnök nem kért normakontrollt az aláírás előtt – amit az Ab-nek harminc napon belül el kellett volna bírálnia – így csak utólagos alkotmányossági felülvizsgálatra van lehetőség. Ebben az esetben viszont nem köti a testületet semmilyen határidő – és a jelek szerint a bírák ki is használják ezt a lehetőséget.

Hasonló a helyzet a még korábban, április 4-én elfogadott, lex CEU-ként emlegetett jogszabállyal kapcsolatban. Ott szintén érkezett alkotmányjogi panasz és utólagos normakontrollra vonatkozó indítvány is, utóbbi még április második felében. A kivételes eljárásban elfogadott jogszabályt Áder János köztársasági elnök szintén aláírta.

Az egyértelműen a Közép-európai Egyetemre, azaz a CEU-ra szabott módosítás egyebek között arról rendelkezik, hogy a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződést kötöttek.

Eredeti terv szerint a feltételeket nem teljesítő intézmények 2018. január 1-jétől nem vehettek volna föl elsős hallgatókat, de a határidőket nemrég egy évvel kitolták.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tarlós is tanulhatna a franciáktól, hogyan kell beadni az embereknek a dugódíj ötletét

Tarlós is tanulhatna a franciáktól, hogyan kell beadni az embereknek a dugódíj ötletét

Kitalálja, melyik évben járunk? Így köszönte meg az áramszolgáltató az állami kitüntetést

Kitalálja, melyik évben járunk? Így köszönte meg az áramszolgáltató az állami kitüntetést

A posta idén mindenkinek kiviszi a karácsonyi ajándékot. Egy feltétellel

A posta idén mindenkinek kiviszi a karácsonyi ajándékot. Egy feltétellel

Vasfüggöny mögé kerülhet Nagy-Britannia, amin a magyaroknak se lesz kiskapu

Vasfüggöny mögé kerülhet Nagy-Britannia, amin a magyaroknak se lesz kiskapu

Francia kisrepülő miatt riasztották a Gripeneket

Francia kisrepülő miatt riasztották a Gripeneket

Kiderült, 2020 után kiknek jár majd az 5 százalékos lakásáfa

Kiderült, 2020 után kiknek jár majd az 5 százalékos lakásáfa