szerző:
hvg.hu

Az Átlátszó azt vélelmezi, hogy Kovács Béla évek óta tartó kémkedési ügyében a fontosabb eljárási események valahogy mindig egybe esnek a választási ciklusokkal.

Vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást az ügyészség Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő kémkedési ügyében – értesült az Átlátszó. A gyanú szerint a politikus Oroszországgal tartott fenn megengedhetetlen kapcsolatot.

Az oknyomozó portál megjegyzi: a fontosabb eljárási események egybe esnek a választási ciklusokkal Kovács Béla ügyében. A lap szerint ezt mutatja az is, hogy 2014 május közepén, pár nappal az EP-választások előtt közölte az akkor még erősen kormánybarát Magyar Nemzet, hogy a Legfőbb Ügyészség kezdeményezi Kovács mentelmi jogának felfüggesztését Brüsszelben.

Az ügyben több mint három évig nyomoztak, és a nyomozó ügyészek vádemelést javasolnak a feletteseiknek. Ha a felettes ügyész ezt megteszi, akkor az erről szóló hírek, sőt, adott esetben az első bírósági tárgyalási napok a 2018-as országgyűlési választási kampány főidényére eshetnek – valószínűsíti az Átlátszó.

A lapnak az ügyészség megerősítette: az ügy vádelőkészítési szakban van, amelynek jelenlegi határideje 2017. december 11-e. A határidő lejárat után az ügyészség vezetőjének javaslatára a felettes ügyész ennél hosszabb, legfeljebb kilencven napos határidőt is engedélyezhet az érdemi döntés meghozatalára – tették hozzá. A nyomozás befejezéséről szóló hírt megerősítette a portálnak Szikinger István, Kovács védője is.

Az Átlátszó úgy értesült: annak idején annyira fontos lehetett az időzítés a nyomozás elrendelésekor, hogy elszedték az aktákat a Kovácsot már egy ideje szemmel tartó alkotmányvédelemtől, csak hogy nyílttá válhasson az eljárás. A magyar hírszerzők szerint azonban a kapkodás ártott az ügynek, sokkal nehezebbé vált a bizonyítás.

Szikinger István álláspontja szerint a gyanúsítás formálisan sem stimmel. A „kémkedés az Európai Unió intézményei ellen” nevű bűncselekmény, amit Kovács terhére rónak, csak 2014-ben került be a büntetőkódexbe, a gyanúsításban azonban 2011-2013-as esetek is szerepelnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!