Kocsis Györgyi
Kocsis Györgyi
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

Hozzávetőleg 115 évre tette „Nézzünk bizalommal a jövőbe!” című egypercesében Örkény István azt az időt, amikorra a világ összes nyelvén valami nagyon pozitív dolgot jelent majd az a szó, hogy „magyarni”. Csaknem ugyanezt gondolja egy másik kiváló magyar író, e heti címlapsztorink interjúalanya, az új szatirikus regénye kapcsán megszólított Spiró György is, csak épp ellenkező előjellel. „Lassan az egész világ magyarrá válik – állapítja meg. – A második világháború óta nem volt példa arra, hogy Magyarországon is a világtendenciák uralkodjanak, és ne legyünk fáziseltolódásban. De nem maffiaállamokról írok, hanem a modern világban sokfelé létező archaikus struktúrákról, amiket lehet törzsinek vagy feudálisnak nevezni, mindenesetre ellentétesek a felvilágosodás eszméjével.”

Nehéz a nyugati kapitalizmusban is csalódottnak tűnő, borúlátását és tehetetlenségét keserű humorba fojtó értelmiségi világfájdalmát nem osztani. E heti lapszámunk több cikke is alátámasztani látszik a jövő iránti bizalmatlanságot. Fókuszban rovatunk készített például statisztikát arról,

hogyan dübörög át évek óta, megállíthatatlanul a fideszes törvényhozás úthengere a társadalmon, az ellenzéken.

Ami a nyomában marad, azt mutatja a Ténytár: két és fél millió ember a szegénységi küszöb alatt. Már ott tartunk egyébként, hogy az Orbán-kormány szemetét is kormányközeli figurák tüntetik el, miután az állami intézmények takarítási jogát a miniszterelnök korábbi biztonságpolitikai főtanácsadójához köthető cégek „nyerték” el, természetesen nem nyílt pályázaton. (Micsoda titkosszolgai aranybánya lehet a minisztériumi kukákban!)

Közben Amerika is magyarodik: Trump elfogadtatta a gazdagoknak kedvező, szegényeket sújtó adóreformját,

és mindezt alig 8 hét alatt (bár ez semmi a Fidesz leggyorsabb, 9 perces törvényhozásához képest). És akkor itt vannak még az europesszimisták: két cikkünk – nem véletlen, hogy az egyik szerzője magyar, a másiké lengyel – egyaránt azon elmélkedik, miként torpedózhatja meg az Európai Unió reformját és tarthatja hatalomban a populista varsói és budapesti vezetőket a kormányalakítási nehézségekkel küzdő Németország.

Holott a jelennek lehet pozitív olvasata is, és nem csak az, hogy most első alkalommal egy szocialistát – történetesen portugált – választottak a terjeszkedő eurózóna főnökévé, vagy hogy a Brexit-tárgyalások igazolják, szinte lehetetlen kihasítani egy tagállamot az európai integrációból. Gazdaság rovatunk számol be arról, hogy az EU Bírósága a tisztességes üzleti versenyszabályokat érvényesítve végre határt szabott Andy Vajna szerencsejáték-bizniszének, a Világ rovat pedig arról, milyen eltökélten küzd a svéd kormány és média az ellen, hogy az oroszok vezette „illiberális internacionálé” hazugsággépezete szétverje az EU-t és a NATO-t. A pusztító reménytelenségérzet ellen mindenki a maga módján küzd. A lapunkban bemutatott fiatal fotóművész, Borsi Flóra, aki „egyre több boldogtalan embert lát maga körül”, például úgy, hogy fityiszt mutat a magyar „galerista elitnek”. E heti portréalanyunk, Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság alapító elnöke a buddhizmust hívta segítségül. Akinek pedig nincs más, az bízzon a Kúriában. Szellem rovatunk meséli el a hajdan a főbíróságnak, legutóbb a most kiköltöző Néprajzi Múzeumnak otthont adó épület történetét, ahová hamarosan megint az igazságszolgáltatás költözik. Egykor abban a házban ítélték el Rákosi Mátyást. Megfordulhat ott még más „kedves vezető” is.

A szerző a HVG szerkesztője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Honvédségi repülő szállította Orbánt Milánóba?

Honvédségi repülő szállította Orbánt Milánóba?

A brit vízumrendszerbe is betörhettek az oroszok

A brit vízumrendszerbe is betörhettek az oroszok

Újsághirdetésben toboroz mozdonyvezetőket a MÁV

Újsághirdetésben toboroz mozdonyvezetőket a MÁV

Újabb nagyvárosokból tiltják ki a dízel autókat Németországban

Újabb nagyvárosokból tiltják ki a dízel autókat Németországban

Gruevszki után újabb migráns akart bejönni Magyarországra Szerbia felől

Gruevszki után újabb migráns akart bejönni Magyarországra Szerbia felől

Gruevszki szabad, mi viszont Orbán foglyai vagyunk

Gruevszki szabad, mi viszont Orbán foglyai vagyunk