szerző:
Gergely Zsófia

Ahogy megjósoltuk, Vaszily Miklóst beválasztották annak a milliárdos ingatlancégnek a vezető testületébe, amelynek főrészvényese Schmidt Mária családi cége. A kormánybiztos érdekeltségébe tartozó tőzsdei cég közgyűlésén még csak tartózkodás sem volt, egyhangúlag mindenki a közmédia vezérét akarta az igazgatótanácsba 2022-ig.

A hvg.hu írta meg elsőként november végén, hogy Vaszily Miklóst, az MTVA vezérigazgatóját ültetnék a Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó Budapesti Ingatlan Nyrt. (BIF) igazgatótanácsába. A közmédia vezére kérdésünkre megerősítette az információt. Az értesülésünket átvevő 24.hu-nak viszont az MTVA sajtóosztálya már azzal próbálta elkenni az információt, hogy vezetőjüket valóban megkeresték a BIF-től, de még nem született döntés arról, hogy elfogadja-e a felkérést.

Nem lepődtünk meg, hogy a nagy vacillálás után azért csak elfogadta a milliárdos, ingatlanberuházásokkal és üzemeltetéssel foglalkozó, tőzsdei cégnél felkínált posztot. Ez most már egyértelmű abból, hogy a BIF rendkívüli közgyűlése egyhangúlag – nulla nem szavazattal, illetve tartózkodással – az igazgatótanács és egyben az auditbizottság tagjává választotta Vaszilyt a karácsonyi szünet előtt nem sokkal, december 22-én. A közmédia vezérének megválasztása több mint négy évre, 2022. augusztus 15. napjáig terjedő időtartamra szól.

Bár köztévé vezér megválasztása nem jogszerűtlen, illetve nincs összeférhetetlenség a BIF–MTVA-vonatkozásban, a kormányzati udvartartáshoz tartozó Schmidt cégében feltűnnie minimum érdekesnek nevezhető. Hiszen az 56-os kormánybiztos is megjelent Orbán Viktor többször kifejezett ukázának megfelelően a magyar médiapiacon a Figyelő című hetilap megszerzésével, amit rögtön utána elkezdtek – a köztévétől már megszokott mércével – kormányoldalivá kalibrálni. Erre többen távoztak is a hetilaptól, amelynek szerkesztőbizottságába olyan egyértelmű politikai kötődéssel rendelkező emberek kerültek, mint Lánczi Tamást, a Századvég Alapítvány elemzője, aki a főszerkesztői posztot is megkapta, L. Simon László egykori kulturális államtitkár és Schmidt Mária saját Terror Háza-beli alárendeltje, Tallai Gábor programigazgató.

Az igazgatótanács, amelynek most már Vaszily is a tagja, a BIF legfőbb vezetői testülete, a hvg.hu cikksorozatban számolt be arról, hogyan szorították ki a testületből a korábbi nagyrészvényes/bankvezér Spéder Zoltánt és Nobilis Kristóf üzletembert. Schmidték így átvették a hatalmat a milliárdos részvénytársaságban, ahol most már Vaszily Miklósnak is helye van.

Itt pont nem üzletileg, hanem köz(pénzből fizetett)ügyben egy asztalnál: Schmidt és Vaszily stratégiai partnerségi megállapodást írnak alá a Terror Háza Múzeumban 2016 májusában
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A legújabb Android rendszer fut rajta, feleáron adják, mint a többi csúcstelefont – mi az?

A legújabb Android rendszer fut rajta, feleáron adják, mint a többi csúcstelefont – mi az?

Márki-Zay: Ahol magángépeken repkednek míg a többség retteg, ott a Molotov-koktélok előkerülnek

Márki-Zay: Ahol magángépeken repkednek míg a többség retteg, ott a Molotov-koktélok előkerülnek

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Háromezer embert küldenek el a központi közigazgatásból

Háromezer embert küldenek el a központi közigazgatásból

Ne lepődjön meg, ha Budapesten elmegy egy utcai hirdetés mellett, és bejelez a telefonja

Ne lepődjön meg, ha Budapesten elmegy egy utcai hirdetés mellett, és bejelez a telefonja

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Budapesten lép fel Neneh Cherry