szerző:
Tetszett a cikk?

Ahogy megjósoltuk, Vaszily Miklóst beválasztották annak a milliárdos ingatlancégnek a vezető testületébe, amelynek főrészvényese Schmidt Mária családi cége. A kormánybiztos érdekeltségébe tartozó tőzsdei cég közgyűlésén még csak tartózkodás sem volt, egyhangúlag mindenki a közmédia vezérét akarta az igazgatótanácsba 2022-ig.

A hvg.hu írta meg elsőként november végén, hogy Vaszily Miklóst, az MTVA vezérigazgatóját ültetnék a Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó Budapesti Ingatlan Nyrt. (BIF) igazgatótanácsába. A közmédia vezére kérdésünkre megerősítette az információt. Az értesülésünket átvevő 24.hu-nak viszont az MTVA sajtóosztálya már azzal próbálta elkenni az információt, hogy vezetőjüket valóban megkeresték a BIF-től, de még nem született döntés arról, hogy elfogadja-e a felkérést.

Nem lepődtünk meg, hogy a nagy vacillálás után azért csak elfogadta a milliárdos, ingatlanberuházásokkal és üzemeltetéssel foglalkozó, tőzsdei cégnél felkínált posztot. Ez most már egyértelmű abból, hogy a BIF rendkívüli közgyűlése egyhangúlag – nulla nem szavazattal, illetve tartózkodással – az igazgatótanács és egyben az auditbizottság tagjává választotta Vaszilyt a karácsonyi szünet előtt nem sokkal, december 22-én. A közmédia vezérének megválasztása több mint négy évre, 2022. augusztus 15. napjáig terjedő időtartamra szól.

Bár köztévé vezér megválasztása nem jogszerűtlen, illetve nincs összeférhetetlenség a BIF–MTVA-vonatkozásban, a kormányzati udvartartáshoz tartozó Schmidt cégében feltűnnie minimum érdekesnek nevezhető. Hiszen az 56-os kormánybiztos is megjelent Orbán Viktor többször kifejezett ukázának megfelelően a magyar médiapiacon a Figyelő című hetilap megszerzésével, amit rögtön utána elkezdtek – a köztévétől már megszokott mércével – kormányoldalivá kalibrálni. Erre többen távoztak is a hetilaptól, amelynek szerkesztőbizottságába olyan egyértelmű politikai kötődéssel rendelkező emberek kerültek, mint Lánczi Tamást, a Századvég Alapítvány elemzője, aki a főszerkesztői posztot is megkapta, L. Simon László egykori kulturális államtitkár és Schmidt Mária saját Terror Háza-beli alárendeltje, Tallai Gábor programigazgató.

Az igazgatótanács, amelynek most már Vaszily is a tagja, a BIF legfőbb vezetői testülete, a hvg.hu cikksorozatban számolt be arról, hogyan szorították ki a testületből a korábbi nagyrészvényes/bankvezér Spéder Zoltánt és Nobilis Kristóf üzletembert. Schmidték így átvették a hatalmat a milliárdos részvénytársaságban, ahol most már Vaszily Miklósnak is helye van.

Itt pont nem üzletileg, hanem köz(pénzből fizetett)ügyben egy asztalnál: Schmidt és Vaszily stratégiai partnerségi megállapodást írnak alá a Terror Háza Múzeumban 2016 májusában
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden eddiginél több új fertőzöttet szűrtek ki Nagy-Britanniában

Minden eddiginél több új fertőzöttet szűrtek ki Nagy-Britanniában

Hivatalos: 3 milliárd forintot kap a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Hivatalos: 3 milliárd forintot kap a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Rendőrség: Nem veszélyes a közrendre a színművészeti elfoglalása

Rendőrség: Nem veszélyes a közrendre a színművészeti elfoglalása