szerző:
hvg.hu

Alsó hangon háromszáz-háromszázötven millió forint körül hozhat a Fidesz konyhájára Orbán Viktor napokban kiküldött adománykérő levele, a támogatás pszichikai hatása azonban ennél is fontosabb a fideszesek szerint. A nagyobbik kormánypártnak erről bőséggel van tapasztalata, a Fidesz-elnök ugyanis nem először küldött csekket a szimpatizánsoknak. Kapaszkodjon meg: a címzettek 90 százaléka szokott pénzt küldeni.

„Kedves Barátom, tisztelt harcostársam! Az Ön támogatása nélkül nyolc év szocialista kormányzás után nem tudtuk volna talpra állítani a gazdaságot. Az Ön támogatása nélkül nem tudtunk volna rezsit csökkenteni, nem tudnánk elszámoltatni a bankokat, nem sikerülne megvédeni érdekeinket Brüsszellel szemben”. 

Nem a napokban kiküldött levele az első olyan alkalom, amelyben Orbán Viktor a Fidesz elnökeként kér pénzt a kormánypárti szimpatizánsoktól. A fenti mondatokkal 2014 őszén, az önkormányzati választások előtt fordult támogatóihoz a miniszterelnök.  

Hogy a kérésének volt foganatja, azt a Fidesz 2014-es beszámolója is bizonyítja: a párt az évben ugyanis összesen 413,8 millió forintnyi hozzájárulást kapott magánszemélyektől, amelyből 350 millió forint 500 ezer forint alatti felajánlásokból gyűlt össze. (63,6 millió forintot pedig fideszes parlamenti és EP-képviselők, illetve a párttal szimpatizáló vállalkozók – köztük például Szemerey Szabolcs, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére - dobtak össze 500 ezer és tízmillió forint közötti adományaikkal).

©

A nagyságrendet jelzi, hogy az előző, illetve következő, nem választási években jóval kevesebb felajánlás érkezett a párthoz: 2013-ban „csak” 59, 2015-ben 56,4, 2016-ban pedig 46,7millió.

A hvg.hu által megkérdezett fideszesek szerint viszont

a levél kiküldésének elsődleges oka nem a pénzgyűjtés, hanem a pszichikai hatás, amit az adományozásra bírt címzettnél elérnek. 

Az a választó ugyanis, amely pénzével is támogat egy pártot, még jobban kötődni fog hozzá, és immár biztosan nem bízza a véletlenre: garantáltan elmegy szavazni, hogy győzelemre, vagy kétharmadhoz segítse a szervezetet. Az adománykérő levél tehát gyakorlatilag tehát a kampány kezdete: az első olyan akció, amely mozgósítja, egyúttal összetartásra sarkallja a kormánypárti szavazótábort.

A kéregetés kínos, de hasznos

Egy dunántúli körzet fideszes választókerületi elnöke a hvg.hu-nak azt mondta: a négy évvel ezelőtti levélküldés alkalmával vitába szállt a Fidesz egyik kampánystratégájával az adománykérésről, mert milliárdos nagyságrendből gazdálkodó, propagandára is milliárdokat költő kormánypárt lévén ízléstelennek tartotta a „kéregetést”, de azt mondja, amerikai példákkal rövid úton meggyőzték, hogy „pszichikai eszközként” igenis szükség van a szimpatizánsok ilyen formájú elkötelezésére.  

Orbán Viktor szőlőt eszik, miközben résztvevőkkel beszélget a felújított bicskei városközpont avatóünnepsége után 2014. szeptember 29-én, ahol beszédet mondott.
©

A politikus tudomása szerint egyébként

döbbenetes arányban adakoznak is a megszólítottak: a csekket megkapók 90 (!) százaléka küldött a pártnak – átlagosan 1-2 ezer forintos - adományt a legutóbbi alkalommal.

Pedig akkor csak a korábbi sikerek folytatásáról beszélt a levélben Orbán Viktor, nem pedig végveszélyben lévő országról, mint a legfrissebb levélben, amely szerint most „a tét nem kisebb, mint hogy Magyarország megmaradhat-e magyar országnak. Útjában állunk a Soros-­tervnek, amely le akarja bontani a határkerítést, fel akarja számolni a nemzeti kormányokat, és azt szeretné elérni, hogy Magyarországból is bevándorló ország legyen.”

Arra a kérdésünkre, hogy hány ember kapta meg az Orbán-levelet, a Fidesz kommunikációs vezetője, Hidvéghi Balázs cikkünk megjelenéséig nem válaszolt, de más forrásból úgy tudjuk, hogy nagyságrendileg másfél millió címzettről van szó.

©

A tét (lassan fokozhatatlan) emelése miatt a megkérdezett fideszesek arra számítanak, hogy ezúttal még nagyobb arányban érkeznek majd felajánlások.

A „pszichikai hatás” persze – tesszük hozzá innen a szerkesztőségből – nemcsak abban áll majd, hogy egy ízig-vérig szimpatizáns nyilvánvalóan nem mond nemet a pártvezérnek, és akár hatvanezres nyugdíjából is utal majd egy-kétezret, hogy „megvédje Magyarországot”, hanem abban is, amire Urbán Ágnes utalt szerdai bejegyzésében. A Mérték műhely elemzője arról írt, hogy a levél címzettjei közül biztos sokan vakarják a fejüket, hogy vajon lesz-e nyilvántartás a befizetőkről és „mennyit kell utalni ahhoz, hogy továbbra is jó elvtársnak számítsanak.” Vagyis: vajon kiegészül-e a Kubatov-lista egy újabb rubrikával, amely a szimpátia mellett azt is nyilván tartja majd, adott-e az illető a pártnak, és ha igen, mekkora támogatást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!