Windisch Judit
Windisch Judit

Altusz Kristóf államtitkár a minap bevallotta: tavaly 1300 menekültet fogadott be Magyarország, csak erről a menekültek biztonsága érdekében nem beszéltek. Az MSZP szerint ezzel stikában végrehajtották a Soros-tervet. Több száz fideszes polgármester gyűlt össze a Bálnában, hogy a migránsválságról beszéljen, ott elkaptunk néhány embert, hogy megkérdezzük, tudják-e, hol vannak a befogadott menekültek.

Nosztalgiázós migránsozós rendezvényt szervezett Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. A Soros-ellenes kormányzati propagandát a kormányzati fórumok után a jelek szerint a polgármesterek viszik tovább.

Igaz, a Bálnába – ahová a rendezvényt szervezték – nem hozták be azt a prezentációt, mellyel prominens fideszesek hívták fel a figyelmet Soros György állítólagos tervére és annak veszélyeire, itt csak felszólalók voltak, abból sem a legmeredekebbek. Bár a polgármesterek azért mondtak pár erőset. Ahogy egyébként azt Szita Károly kérte, több település elhozta a zászlóját, ezeket ki is tették a színpadhoz.

Szita nyitott, arról beszélt, "2018 sorsdöntő év lesz", majd arról, hogy a konferencia végén el akar fogadtatni egy felhívást, amelyben felkérik a kormányt: ha kell, törvényekkel és jogszabályokkal "lépjen fel a Soros-terv és a bevándorlásszervező Soros-szervezetek ellen", mert a migránsok betelepítése komoly fenyegetést jelent a magyar településekre. Az önkormányzatoktól azt kérik, hogy a helyi képviselő-testületek határozatban álljanak ki a "Soros-terv" és az illegális bevándorlók betelepítése ellen, valamint utasítsák el a migrációt szervező irodák nyitását. Ezt a végén kézfelemeléssel, egyhangúlag el is fogadták.

 

©

Szita Károly nyitott kapukat dönget: kiderült, a kormány már szerdán foglalkozik az üggyel. Az viszont kérdés, az önkormányzatok mire mennek majd: a pécsi közgyűlés is hiába fogadott el határozatot, kérve a helyieket, ne adjanak bérbe irodahelyiséget a Soros-hálózathoz sorolt, és betelepítéssel megvádolt Az emberség erejével Alapítványnak, ezzel a pécsiek egy része mit sem törődött.

A rendezvény előtt az Együtt és a Momentum tiltakozott, egy momentumos megpróbált bejutni a polgármesterek közé, őt a biztonságiak dobták ki. Pár napja Altusz Kristóf államtitkár egy külföldi lapnak elárulta, 1300 menekültet befogadott az ország tavaly, így a rendezvényről távozó polgármestereknél érdeklődtünk, ők mit tudnak erről.

Most nincs ugyan baj, de majd lesz!

Tulajdonképpen négy perc alatt lezavarhatták volna az egész rendezvényt, ehelyett a felhívás elfogadásának óhajtásától a felhívás elfogadásáig eltelt két órában nosztalgiáztak egyet a migránsválságon és a félelmetes jövőről beszéltek. Tarlós István főpolgármester nem ment el, egy támogató levelet küldött maga helyett. Távolmaradását a hvg.hu kérdésére egyrészt főpolgármesteri rangjával magyarázta, másrészt azzal, nem tagja a Fidesznek.
Gallai Sándor, a kormány által létrehozott Migrációkutató Intézet tudományos igazgatója arról beszélt, a bevándorlási helyzet konszolidálódni látszik, a menedékkérők száma jelentősen visszaesett, a nyugat-balkáni útvonal befagyott, de ez nem jelenti azt, hogy a migránsválság véget ért volna és nincs mivel foglalkozni. A helyzet ugyanis átmeneti.

Mostanra a szubszaharai térség vált az első számú kibocsátóvá, ők váltják fel majd a Közel-Keletről áramlókat.

"Az előrejelzés azt mutatja, a mostani adatok eltörpülnek ahhoz képest, amennyien várhatóan útra kelnek. A megnőtt migrációs szándék mögött a várható, nagy népességrobbanás áll."

Bár vártuk, nem hozakodott elő a 60 millió migráns veszélyével, amit Orbán Viktor többször is megtett. Arról beszélt viszont, hogy a mostani migránsok mások, mint a korábbiak, nem akarnak asszimilálódni és alacsonyabb iskolázottságú emberekről van szó. Európa pedig – földrajzi adottságai miatt – az egyik legkevésbé védett kontinens.

Beszélt arról is, az EU-n belül minden második menedékkérelmet elutasítanak – itthon rosszabb az arány, de sokat javult az elmúlt egy évben. Gallai szerint azért, mert a határkerítéshez, illetve a tranzitzónához többen jönnek olyanok, akiknek megalapozott a kérelme.

Szita a beszéd végén összefoglalta a gondolatsort, kiemelve, hogy az első migrációs hullám sem volt felemelő, de ez még rosszabb lehet. Utána némi ellentmondásba keveredett a korábbi önmagával, mikor arról beszélt, hogy az EU-s országokban vannak bevándorlást szervező irodák, amelyeket azért hoztak létre, hogy a kevert társadalmak létrejöttét elősegítsék, majd azzal folytatta:

"Nálunk még ilyen nincs, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne is legyen."

Ezek alapján tehát azt gondolhatjuk, még mindig nem döntötték, el hogy a Soros-féle OSF-től támogatást kapó, bevándorlásszervezéssel megvádolt pécsi Az emberség erejével Alapítványt, illetve a debreceni Alternatív Közösségek Egyesületét végül is minek tartják, illetve ha nem szervezik a bevándorlást, miért is támadják ezeket.

Itt még lehet miniszoknyában flangálni

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere családi példával nyitott, a Franciaországban tanuló lánya Párizsban félt, ezért Lyonba ment, amit nyugodtabbnak érzékelt, ám abba a templomba járt, ahol a papnak elvágták a torkát mise közben. "Nincsenek biztonságos helyek az EU-ban" – mondta Koncz, aki szerint "a lányom nem lehet másodrendű állampolgár, mert lánynak született, és a fiam sem lehet másodrendű, mert nem muzulmán". Annak örült, hogy Szerencsen ki lehet menni az utcára miniszoknyában is, nem éri baj az embert. Magyarország biztonságos, és ebben a polgármestereknek is felelősséget kell vállalniuk – mondta.

Egy már nem érvényes "Soros-tervet" találtak

A következőként felszólaló Kocsis Máté józsefvárosi polgármester egy paksamétával érkezett, de megnyugtatott mindenkit, ez nem a beszéde. Hanem a Soros-terv! Sokszor kinyomtatta az amúgy kétoldalas, angol nyelvű cikket, amelyet Soros György honlapján talált. A címét a rendezvényen nem mondta, nagyon nem is idézett belőle, csak mutogatta, hogy oda van leírva, de felmutatta a papírt, mi lefényképeztük, így jól látszott a cikk címe. Kiderült, Soros György 2015-ös cikkére hivatkozott, amely álláspontból Soros már visszakozott. Ez azonban néhány kivétellel nem annyira izgatja a fideszeseket.

©

Kocsis arról beszélt, hogy a menekültek a válság idején tönkretették a kerületében található II. János Pál pápa teret – "ahová annak idején a haladó komcsiknak naponta kellett menni jelentést tenni" –, a fővárosiak nem akarnak terrorfenyegetettségben élni, nem akarják, hogy a menekültek politikai befolyáshoz jussanak, a polgármesterek pedig joggal tarthatnak attól, hogy a Soros által pénzelt álcivil, a társadalomra veszélyes szervezetek megjelennek a településükön. "Sikert nem tudnak elérni, de folyamatos provokációnak teszik ki a településeket, ami akadályozni fogja a település további sikerét."

"A veszély valós" – erősít rá a beszéd végén Szita, majd jön a társelnök, Cser-Palkovics András, aki a korábbi beszédeket színesítve az európai döntéshozatalról, illetve a parlament által elfogadott, Soros-terv elleni határozatról beszélt.

Vészharangkongatók

Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán arról beszélt, milyen nehézségeket okozott a magyar-szerb határon fekvő településen a migráció, volt, hogy napi 4-5 ezer ember vonult át. Elmondása szerint ők kongatták meg először a vészharangot. "A kerítés úgy jött, mint egy falat kenyér az éhezőnek", ahogy épült, úgy csökkent a rájuk nehezedő nyomás.

 

©

A Makót vezető Farkas Évát úgy konferálták fel, beszéljen arról, hogy érezte magát, mikor a szexuális zaklatásról szóló híreket hallotta. Beszélt is. Szerinte a bevándorlást szervező irodák (amelyekről Szita ugye azt mondta, hogy nálunk nincsenek) a nők biztonságát is különösen fenyegetik, mióta a bevándorlás megkezdődött, ugrásszerűen emelkedik a nők elleni zaklatások száma, a déli határvidéken is. "Az EU-ban uralkodó káosz a déli határvidéken is mindennaposan tapasztalható" – mondta a makói polgármester. Megszólította Brüsszelt és a "Soros-birodalmat" azzal, hogy "el tudnak-e számolni a lelkiismeretükkel azért az erőszakért, amit az európai nők szenvedtek el", illetve hogy "a jövőbeli veszélyeket felvállalják-e tiszta lelkiismerettel?". Ennél volt erősebb gondolata is: a migránspártiak egyik érve, hogy nem születik elég gyerek.

"Kedves Brüsszel, valaki megkérdezte az európai nőket arról, hogy szeretnék-e, hogy migránsok zaklatásainak célpontjává váljanak, szeretnének migránsoknak gyereket szülni?"

Papp László, Debrecen polgármestere felidézte, hogy náluk működött menekülttábor, a helyzet azután vált tarthatatlanná, hogy 2012 után nem lehetett zártként fenntartani a tábort. Szerinte ez a 2012-es brüsszeli döntés "szándékolt előkészítése volt a későbbi migrációs áradatnak, ami a településeknek kockázatot, kezelhetetlen problémát jelentett." A tábort 2015 decemberében zárta be a kormány. Szerinte "Soros zsoldosai" gyengítik az országot, az általa támogatott civilek politikai szervezetek, amelyek hazudnak arról, hogy karitatív tevékenységet végeznek. "Hajrá, Magyarország, hajrá, Orbán Viktor!" – felkiáltással zárta beszédét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!