szerző:
hvg.hu

És arra jutott, hogy nem az ideológia, hanem a pénz határozza meg ezeket a kvázi-autokráciákat. David Frum könyve nemrég jelent meg Donald Trumpról – magyar párhuzamokkal. A szerző nem az a kifejezett balos Soros-bérenc: George W. Bush amerikai republikánus elnök mellett dolgozott, a politikai elemző oldal Atlantic szerkesztője.

Még egy könyv jelent meg mostanában Donald Trumpról a híres-hírhedt Fire and Fury mellett – David Frum kanadai-amerikai konzervatív politikai elemző, az Atlantic szerkesztőjének Trumpocracy című munkája.

A National recenziója szerint ez a könyv nem Trump személyiségének vizsgálatát tűzte ki célul, jóllehet minden egyéb fehér házi témájú munkánál jobban teszi azt, hanem azt a rendszert vizsgálja, amely képtelen volt megállítani, megakadályozni Trump Amerikára káros elnökségét. Mindenki azt gondolta, hogy az amerikai demokratikus politikai rendszer immunis a Trump-féle populizmusra, ám ez hamisnak bizonyult.

©

Frum 2016-ban Magyarországra jött, és tanulmányozta az egykor reménykeltő "demokráciamutációt", amely Orbán alatt "kvázi-autokráciává" vált – és arra jutott, hogy a mai autokráciákat nem annyira az ideológiák, hanem a pénz mozgatja.

"A modern állam foglyul ejtésének nem az ártatlanok üldözésének hatalma az igazi haszna, hanem a bűnösök védelmének hatalma"

 – ezt Frumnak Budapesten mondták. A szerző szerint megválaszolhatatlan az a kérdés, hogy Trump olyan helyi erős ember-e, aki

– nem az alkotmányt akarja kidobni, hanem a kormányzás bénultságát akarja elérni,

– aki nem a joguralmat akarja felszámolni, hanem csak titokban mellőzni a törvényt,

– aki nem az állami erők telepítésével akarja megfélemlíteni a másként gondolkodókat, hanem erőszakra uszít, hogy radikalizálja a szimpatizánsokat.

Bár kívülről meglehetősen bizonytalannak tűnik, Trumpnak jól érzékkel érzi meg az amerikai politikai rendszer gyengeségeit. Frum már régóta figyelmeztetett azokra a problémákra, növekvő társadalmi gondokra, amelyek végül a hatalomba repítették Trumpot.

Frumra biztosan nem lehet rámondani, hogy Obama-rajongó vagy Soros-bérenc: 2001-2 között George W. Bush beszédírója, asszisztense volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fojtófogás végezhetett a szaúdi újságíróval

Fojtófogás végezhetett a szaúdi újságíróval

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Sok lapot szokott nyitva tartani a Chrome-ban? Önnek találták ki ezt a bővítményt

Sok lapot szokott nyitva tartani a Chrome-ban? Önnek találták ki ezt a bővítményt

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában – videó

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában – videó

Fülke: Az Orbán-kormány mindent betilt, csak épp Lázár Jánost nem

Fülke: Az Orbán-kormány mindent betilt, csak épp Lázár Jánost nem

És akkor Orbán Viktor nem a Fundamentával költözik a Várba

És akkor Orbán Viktor nem a Fundamentával költözik a Várba