szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

És arra jutott, hogy nem az ideológia, hanem a pénz határozza meg ezeket a kvázi-autokráciákat. David Frum könyve nemrég jelent meg Donald Trumpról – magyar párhuzamokkal. A szerző nem az a kifejezett balos Soros-bérenc: George W. Bush amerikai republikánus elnök mellett dolgozott, a politikai elemző oldal Atlantic szerkesztője.

Még egy könyv jelent meg mostanában Donald Trumpról a híres-hírhedt Fire and Fury mellett – David Frum kanadai-amerikai konzervatív politikai elemző, az Atlantic szerkesztőjének Trumpocracy című munkája.

A National recenziója szerint ez a könyv nem Trump személyiségének vizsgálatát tűzte ki célul, jóllehet minden egyéb fehér házi témájú munkánál jobban teszi azt, hanem azt a rendszert vizsgálja, amely képtelen volt megállítani, megakadályozni Trump Amerikára káros elnökségét. Mindenki azt gondolta, hogy az amerikai demokratikus politikai rendszer immunis a Trump-féle populizmusra, ám ez hamisnak bizonyult.

©

Frum 2016-ban Magyarországra jött, és tanulmányozta az egykor reménykeltő "demokráciamutációt", amely Orbán alatt "kvázi-autokráciává" vált – és arra jutott, hogy a mai autokráciákat nem annyira az ideológiák, hanem a pénz mozgatja.

"A modern állam foglyul ejtésének nem az ártatlanok üldözésének hatalma az igazi haszna, hanem a bűnösök védelmének hatalma"

 – ezt Frumnak Budapesten mondták. A szerző szerint megválaszolhatatlan az a kérdés, hogy Trump olyan helyi erős ember-e, aki

– nem az alkotmányt akarja kidobni, hanem a kormányzás bénultságát akarja elérni,

– aki nem a joguralmat akarja felszámolni, hanem csak titokban mellőzni a törvényt,

– aki nem az állami erők telepítésével akarja megfélemlíteni a másként gondolkodókat, hanem erőszakra uszít, hogy radikalizálja a szimpatizánsokat.

Bár kívülről meglehetősen bizonytalannak tűnik, Trumpnak jól érzékkel érzi meg az amerikai politikai rendszer gyengeségeit. Frum már régóta figyelmeztetett azokra a problémákra, növekvő társadalmi gondokra, amelyek végül a hatalomba repítették Trumpot.

Frumra biztosan nem lehet rámondani, hogy Obama-rajongó vagy Soros-bérenc: 2001-2 között George W. Bush beszédírója, asszisztense volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Bíróság előtt a Stop Soros

Az Európai Bíróság előtt a Stop Soros

Nem tárgyalt a kormány az iparűzési adó felfüggesztéséről

Nem tárgyalt a kormány az iparűzési adó felfüggesztéséről

Az újfajta arcmaszk szanaszét süti a beáramló koronavírust

Az újfajta arcmaszk szanaszét süti a beáramló koronavírust