szerző:
hvg.hu

Miközben a fideszesek migrációs sorvezetőt kaptak, hogy milyen érvkészletet lehet használniuk, a kormánybarát sajtó megszellőztette, a kormány kitiltaná Sorost. Ez jogilag nem lehetséges. Pintér Sándor és Kovács Zoltán sajtótájékoztatót tartanak a témában. Percről percre.

Alakul a kormány terve, amely jogszabály-módosításokkal és szankciókkal szoríthatja vissza a migrációt támogató szervezeteket, írtuk meg a Magyar Idők alapján. Soros kitiltásáról Lázár csak egy Simicska Lajos-válasszal felelt, de a belügyminiszter és a kormányszóvivő többet mond.

Sorrend megfordítása

Lehet majd olvasni

A kormány azt ígérte, hogy online is olvasható lesz a javaslatcsomag, lehet majd véleményezni. Vége a sajtótájékoztatónak.

Soros még nem vallotta be

Volt egy fontos mozzanata a sajtótájékoztatónak, amikor Pintér belügyminiszter azt mondta, Soros György nem végez illegális migrációt támogató tevékenységet, ezért vele szemben még nem alkalmazzák az idegenrendészeti távoltartást.

Kovács Zoltán ehhez hozzátette, az elképzelés szerint a rendszer önbevallásos lesz, Soros pedig eddig nem vallotta be, hogy támogatta az illegális migrációt.

Sorost kitiltják?

Az idegenrendészeti távoltartás Kovács Zoltán és Pintér Sándor szerint nem arra vonatkozik, hogy kitiltanák Soros Györgyöt Magyarországról, a tervezett intézkedés arra vonatkozik, hogy az érintett külföldi állampolgárokat távol tartsák Magyarországról, a magyarokat pedig a schengeni határ 8 kilométeres körzetétől tartanák távol bizonyos esetekben.

Jön az idegenrendészeti távoltartás

A kormány a törvénycsomag harmadik részeként bevezetné az idegenrendészeti távoltartást, mivel nem csak pénzzel, személyekkel is lehet támogatni az illegális migrációt segítő szervezeteket.

Illetéket vetnek ki

A törvénycsomag második része az, hogy azok a szervezetek, akik külföldről kapnak pénzt – akár magánszemélytől, akár szervezettől –, ha ez magasabb összeg, mint a Magyarországról összeszedett pénz, illetéket kell fizetni. Ennek mértéke 25 százalék.

Stop Soros

Stop Soros, ez a törvénycsomag neve, jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő. „A kormány a nemzeti konzultáció eredményeinek megismerése után megtette, amit megtehetett.” A belügyminiszter arról is beszélt, hogy az ügyészséget kérnék fel az ellenőrzések lefolytatására.

Pintér nem akar meglepetést

Pintér Sándor szerint kevés az, hogy sokan egyetértettek a kormánnyal a nemzeti konzultáció során, ezért kell a törvényjavaslat. A cél az, hogy a hivatalos szerveket ne érje meglepetés.

A kormány megtárgyalta a törvénytervezet-csomagot, azt társadalmi vitára bocsájtják, nem nyújtják be először a parlamentnek.

Az első törvény az illegális migrációt támogató szervekre vonatkozik, a kormány azt szeretné, ha ezek a szervek adatszolgáltatásra lennének kötelezve a bíróságok felé.

Értékelték a nemzeti konzultációt

Megtárgyalta az eredményeket a kormány, úgy döntöttek, lépni kell. Törvénycsomagot készítettek elő, ez került a kormány elé.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: itt a bizonyíték, hogy ez az új BMW M5 tényleg 800+ lóerős

Videó: itt a bizonyíték, hogy ez az új BMW M5 tényleg 800+ lóerős

Újabb nagyvárosokból tiltják ki a dízel autókat Németországban

Újabb nagyvárosokból tiltják ki a dízel autókat Németországban

Trócsányi László: Le fogom győzni a bizalmatlanságot

Trócsányi László: Le fogom győzni a bizalmatlanságot

Gulyás Gergely nem volt hajlandó Gruevszkiről beszélni

Gulyás Gergely nem volt hajlandó Gruevszkiről beszélni

Prés alatt: a népnevelés magasiskolája

Prés alatt: a népnevelés magasiskolája

Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt

Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt