szerző:
hvg.hu

Akármikor tartják is, borítékolható a határozatképtelenség a parlament migráció ügyben összehívandó rendkívüli ülésén, a Fidesz és a KDNP képviselői ugyanis nem mennek el az eseményre – értesült kormánypárti forrásból a hvg.hu.

A rendkívüli ülés összehívását – ahogy arról beszámoltunk – a Jobbik kezdeményezte, miután Altusz Kristóf külügyi államtitkár egy máltai lapnak adott nyilatkozatából kiderült, a kormány az elmúlt évben befogadott és oltalmazotti státuszt adott 1300 menekültnek – vagyis éppen annyinak, amennyit a minden fórumon támadott, kormányzati propagandában milliárdokért ostorzott kvótaeljárások alapján be kellett volna fogadnia Magyarországnak.

Miután a Jobbik kezdeményezését szocialista és LMP-s képviselők is támogatták, és összegyűlt a kellő számú aláírás, az országgyűlésről szóló törvény alapján Kövér László házelnöknek mindenképpen össze kell hívnia a parlament rendkívüli ülését. 

©

Bár az ügyben majd csak szerdán ül össze a házbizottság, a Magyar Nemzet értesülései szerint a rendkívüli ülést valószínűleg január 30-ára hívhatják össze.

Csakhogy az összehívás nem jelenti egyúttal azt is, hogy ott történni is fog, vagy vitára, illetve szavazásra kerülhet bármi is: az ülés ugyanis csak akkor határozatképes, ha a képviselők fele jelen van, márpedig a parlamenti többséget adó Fidesz és a KDNP információink szerint nem teszi meg ezt a szívességet az ellenzéknek.

Kormánypárti források a hvg.hu-nak ezt velősen azzal indokolták, hogy „nincs miről beszélni”, valójában nyilván nem akarják, hogy a kormánynak roppant kínos témát tovább csócsálgassa a közvélemény. Sőt, éppen ezért dobták be a múlt héten minden idők egyik legszakmaiatlanabb, alighanem rekordidő alatt összedobott törvényjavaslatát, a Stop Sorost, hogy a hatalmas kommunikációs öngólról eltereljék a figyelmet.

Bár a Jobbik korábbi közleménye szerint személyesen a miniszterelnöktől várna választ a befogadottakkal kapcsolatban, a miniszterelnököt sem kötelezi semmi a részvételre, az ellenzéki frakcióvezetőknek így alighanem ugyanúgy Dömötör Csabával, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárával kell beérniük, mint amikor legutóbb,  tavaly augusztusban a CEU és a devizahitelesek ügyben kezdeményeztek rendkívüli ülést.

A tanácskozás akkor kereken egy órát, a napirend előtti felszólalások végéig tartott, miután kormánypárti képviselők híján nem volt meg a szükséges többség az ülés napirendjének elfogadásához.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Valami egészen meglepő dolog történik az elefántoknál

Valami egészen meglepő dolog történik az elefántoknál

Újabb kitüntetést vontak vissza a rohingják mészárlását tétlenül tűrő mianmari vezetőtől

Újabb kitüntetést vontak vissza a rohingják mészárlását tétlenül tűrő mianmari vezetőtől

Van egy fontos szöveg minden weboldalon, amit alig olvas el valaki

Van egy fontos szöveg minden weboldalon, amit alig olvas el valaki

Feladta magát a férfi, aki megverte a Madách Színház színészét

Feladta magát a férfi, aki megverte a Madách Színház színészét

Orbánnak üzenhetett Merkel: Le kell küzdeni a nemzeti egoizmust

Orbánnak üzenhetett Merkel: Le kell küzdeni a nemzeti egoizmust

Itt a (majdnem) gyerekbarát Mortal Kombat, és ez is megy PC-n

Itt a (majdnem) gyerekbarát Mortal Kombat, és ez is megy PC-n