szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A zavar jelenleg akkora a kormány soraiban, hogy egy fideszes felvetette, még akár Orbán is hibázhatott. Összességében mégsem aggódnak különösebben az 1300 menekült befogadásáról szóló vita miatt. A mérsékelt színvonalú Stop Soros-törvénycsomagról viszont még a kormánypárton belül is többen azt mondják, kétlik, hogy eljut egyáltalán a végszavazásig.

„Altusz? Azt sem tudom, ki az, sosem láttam, mindenesetre nagy baromságot csinált”

– szakadt ki az őszinteség egy dél-magyarországi fideszes képviselőből, amikor arról kérdeztük, hogy tapasztalatai szerint mekkora zavart okozott a választók körében a külügyi helyettes államtitkár nagy vihart kavart két héttel ezelőtti nyilatkozata, miszerint Magyarország tavaly "titokban" befogadott 1300 menekültet.

Az ellenzék azonnal rárepült a témára és a közlemény-, nyilatkozat-, illetve sajtótájékoztató-hegyek mellett rendkívüli parlamenti ülést és vizsgálóbizottságot is követel az állítás kivizsgálására. Ennek ellenére a fideszesek igyekeznek lazák maradni. „Mariska nénihez” – ahogy a képviselő fogalmazott – tapasztalatai szerint nem jutott el a dilemma, hogy az 1300 fővel teljesítette-e suttyomban a kormány az évek óta ostorzott menekültkvótákat, vagy sem.

Noha beszélgetőtársunk is kapott a pártközpont által összeállított kommunikációs sorvezetőből, amelyről múlt héten a Magyar Nemzet számolt be, a politikus állítása szerint eddig nemigen kellett alkalmaznia, mivel a zömében aprófalvas, az országosnál jóval kisebb internetpenetrációjú kistelepülésekből álló körzetében érvelése szerint leginkább a (kormányvezérelt) közmédiából és megyei lapokból tájékozódnak az emberek. Ott pedig leginkább a kormány védekezésül kiötlött új, Stop Soros-reklámjaival találkozhattak. (Azok pedig jótékonyan elhallgatják, mekkora kommunikációs baklövés után jutott a kormány idáig, illetve hogy éppen azért jelentek meg a hasonló nevet viselő, alighanem rekordidő alatt összedobott törvénycsomaggal együtt, hogy eltereljék a figyelmet az ellenzék támadásairól.)

Erre utal szerinte, hogy bár a kampányban folyamatosan járja a választókörzetét, egyetlen ember sem ment még oda eddig hozzá, hogy magyarázatot kérjen az ellentmondásra, egyedül a Facebookon kapott pár kellemetlen hozzászólást, amikor megosztotta a pártközpont „kötelezően terjesztendő” magyarázó spotját, de azokat szerinte az ellenzék fizetett trolljai írták be.

©

Az emberek nem nyugtalankodnak, mert látják, hogy minden rendben, áll a kerítés, nem trappol már át napi ezer ember a kertjükön

– összegezte tapasztalatait, hozzátéve, szerinte inkább a nagyvárosi és budapesti képviselők találkozhattak az Altusz-nyilatkozat miatti esetleges elbizonytalanodással.

„Viktor is hibázott”

Egy dunántúli körzet és egy fővárosi kerület választókerületi elnökének tapasztalatai ezt nagyjából alá is támasztják: a hvg.hu-nak mindketten azt mondták, kellett már magyarázkodniuk az ügyben választóik előtt az elmúlt napokban.

A budapesti politikus egyébként több szempontból is szerencsétlennek tartja a külügyi helyettes államtitkár kijelentését. Egyfelől hiba volt szerinte számszerűsíteni a 1300 befogadottat, amikor a szám éppen egybeesik a kvóták alapján Magyarországra rótt menekültek számával, de a képviselő különösen Altusz „titokban” tett megjegyzése miatt dühös a helyettes államtitkárra. Egyrészt, mivel az adatok végig nyilvánosak voltak a bevándorlási hatóság honlapján, „öntökönlövés” volt kiemelni, hogy a kormány nem verte nagydobra, ráadásul e kitétel nélkül az ellenzék sem kapta volna fel ennyire a nyilatkozatot, és nem ragadt volna a sunnyogás vádja a kormányra.

Orbán Viktor és Bojko Boriszov Bulgária miniszterelnöke Törökország és Bulgária határán a menekültek megfékezésére állított kerítés mellett 2016. szeptember 14-én
©

A hvg.hu-nak ennek ellenére ő és több más megkérdezett kormánypárti képviselő is egyértelműen azt mondta: a kormányzati kommunikációt is váratlanul érő és némiképp kényszerpályára terelő baklövés ellenére migrációs vitában a Fidesz egyszerűen nem tud veszíteni. Bár többük szerint az is hiba volt, hogy korábban nem tettek elég hangsúlyos distinkciót az illegális bevándorlók és a védelemre szoruló befogadottak között (egyikük szerint a miniszterelnök is hibázott ebben az emlékezetes őcsényi esettel kapcsolatos állásfoglalásában), annyira világos szerintük, hogy a párt mit képvisel a témában, hogy egy következetlen nyilatkozat nem rombolja le azt.

A múlt héten benyújtott Stop Soros-törvénycsomagról meglehetősen (ön)ironikusan fogalmaztak a megkérdezettek, és mindannyian utaltak rá: az sem biztos, hogy a több sebből vérző javaslat eljut egyáltalán a végszavazásig.

Teljesen lényegtelen, hogy elfogadjuk-e, a lényeg, hogy visszavettük a kezdeményezést és az ellenzék nem vádolhat tovább migránsbarát politikával bennünket

– summázta a taktika lényegét egy vezető pártbeli tisztséget is viselő fideszes, egyértelművé téve azt is, miért bocsátotta a kormány a nagyon ritka gesztussal élve társadalmi vitára a tervezetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy első világháborús osztrák–magyar katona maradványaira találtak rá Olaszországban

Egy első világháborús osztrák–magyar katona maradványaira találtak rá Olaszországban

48 újabb áldozata van a járványnak, 1423 fertőzöttet találtak

48 újabb áldozata van a járványnak, 1423 fertőzöttet találtak

Két évet kapott a kecskeméti férfi, aki meg akarta ölni az ismerősét

Két évet kapott a kecskeméti férfi, aki meg akarta ölni az ismerősét