szerző:
T. R.

A kormány indoklása szerint a bukott népszavazás és a nemzeti konzultáció 2,3 millió kitöltője sarkallta őket, szerintük a magyarok „egységesen erős fellépést akarnak az illegális bevándorlás ellen, a betelepítések helyett a határok megerősített védelmét szorgalmazzák”.

„Az állam feladata, hogy biztosítsa a nemzet fennmaradását, szilárd alapokat teremtsen a jövő nemzedék számára. A magyar állam elsődleges kötelessége és egyben joga is, hogy polgárait valamint, nemzeti kultúránkat megvédje” – áll a Stop Soros névre hallgató javaslatcsomagban, ami csütörtökön jelent meg a kormány honlapján.

A csomag szükségességéről már szerdán beszélt Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő, akkor azt mondták, három törvényt tartalmaz a csomag, szó van benne arról, hogy:

  • Az illegális migráció támogatásában részt vevő szervezeteket adatszolgáltatásra kötelezik, ezzel együtt pedig a bíróságok felé leadott adatok transzparensek lesznek.
  • A külföldi pénzt kapó szervezetek, akár magánszemélytől, akár szervezettől kapják azt, és az több mint a Magyarországról összeszedett összeg, akkor a külföldi pénz után illetéket kell fizetni. Ennek mértéke 25 százalék.
  • A kormány bevezetné az „idegenrendészeti távoltartást”. Cél, hogy a bevándorlást szervező személyek távol tarthatók, kitilthatók legyenek.

A törvénycsomag bevezetőjében az áll, hogy:

Minden olyan tevékenység, amely az illegális bevándorlás elősegítése, és bevándorlási nyomás fokozása irányába hat, a magyar államérdekkel szemben áll, egyben számszerűsíthető költségvetési kárt okoz.

A külföldi pénzekről

Az első ponthoz a kormány azt fűzte hozzá, hogy a migrációt támogató szervezet a külföldről származó pénzbeli vagy vagyoni jellegű juttatás mértékétől függetlenül 3 napon belül köteles bejelenteni a nyilvántartó bíróság számára, ha a külföldről támogató személy vagy szervezet pénzbeli vagy vagyoni jellegű juttatásban részesíti. Az erről szóló bejelentés és ahhoz kapcsolódó adatok nyilvánosak.

A törvényjavaslat alapján csak olyan szervezet élhet a közhasznú jogállással járó kiváltságokkal, amely tényleges társadalmi támogatottsággal bír. A törvényjavaslat rögzíti, hogy a megfelelő társadalmi támogatottság egyebek mellett akkor mutatható ki, ha a szervezetnek a beszámolóval érintett tárgyévben befolyt támogatásainak a legalább fele belföldi lakóhelyű, vagy belföldi székhelyű támogatótól származik, és a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felajánlásának összege a külföldről származó pénzbeli támogatás összegének legalább felét eléri.

Az illetékről

A migrációt támogató szervezetek társadalmi felelősségvállalásának érvényre juttatása, valamint a lakosság összetételének, kulturális, nyelvi és vallási megváltoztatására irányuló törekvések megakadályozása érdekében a javaslat a migrációt támogató szervezetek illetékfizetési kötelezettségét írja elő. A bevándorlási finanszírozási illeték mértéke a külföldről származó pénzbeli vagy vagyoni jellegű juttatás 25 százaléka – áll a tervezetben.

A távoltartásról

A törvényjavaslat olyan szabályozást tartalmaz, amely állampolgárságtól függetlenül megteremti az ország egyes területeiről való távoltartás szabályait olyan személyek esetében, akik Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit sértik. Tekintettel arra, hogy a kitiltás büntetőjogi kategória, szükséges, hogy a javasolt új intézkedés nevében elkülönüljön attól, ezért a törvényjavaslat a kitiltás következményével azonos új jogintézmény, az idegenrendészeti távoltartás bevezetésére tesz javaslatot.

A javaslat szerint elrendelhető a távoltartás azokkal szemben, akik az illegális migránsok Magyarországra történő jogszerűtlen belépését és tartózkodását segítik, vagy akik ezen szervezeteket finanszírozzák.

A törvény rendelkezése szerint a belügyminiszter azokat, akik az illegális migránsok Magyarországra történő belépését, tartózkodását segítik vagy az ilyen tevékenységet végző szervezeteket vagy személyeket pénzbeli vagy vagyoni juttatással támogatják, Magyarország területéről, az uniós külső határ szerinti határvonalától számított 8 km-es sávtól kitilthatja. A szabályozás vonatkozik valamennyi schengeni belépési pont, illetve schengeni külső határ 8 kilométeres körzetére. A javaslatcsomag szerint a miniszter különösen indokolt esetben harmadik ország állampolgárait Magyarország egész területéről is távol tarthatja.

A véleményeket a [email protected] címre várja a kormány.

A teljes törvénycsomagot itt olvashatja. Elemzésünket pedig itt találja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
G. M. Itthon

Orbán kínos helyzetében füstgránátot dobott a civilekre

Társadalmi vitát kezdeményez a kormány, mielőtt a törvényeket meghozná. Ez önmagában elég ok, hogy egy pillanatra elgondolkodjunk, milyen betegség gyötri Orbán Viktort. Az "illegális migrációt elősegítő" szervezetekkel szembeni tervezett fellépés azt mutatja, hogy a kormány attól tart, épp a kampányban unhat rá az ország a sorosozásra, így emeli a tétet. Ami most még mókásnak mondható, egy újabb fideszes kétharmad esetén véresen komollyá válhat. Hírmagyarázat.

Utolsó előtti helyen Magyarország a nemek közötti egyenlőség szempontjából

Utolsó előtti helyen Magyarország a nemek közötti egyenlőség szempontjából

Vekerdy Tamás utolsó tanácsa a Nők Lapjában: egyik gyerek sem hülye

Vekerdy Tamás utolsó tanácsa a Nők Lapjában: egyik gyerek sem hülye

Kalapáccsal verték össze a hongkongi tüntetések egyik vezetőjét

Kalapáccsal verték össze a hongkongi tüntetések egyik vezetőjét

6 dolog, amiért megéri pozitívnak lenni

6 dolog, amiért megéri pozitívnak lenni

Iskolába menet tűnt el két budapesti fiatal

Iskolába menet tűnt el két budapesti fiatal

Hitközségi megbízottnak adta ki magát, milliókkal károsított meg egy idős nőt

Hitközségi megbízottnak adta ki magát, milliókkal károsított meg egy idős nőt