szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerdán kezdődik a 2016 őszi Teréz körúti robbantás elkövetésével vádolt P. László bírósági tárgyalása, amelyről folyamatosan tudósít majd a hvg.hu. Előtte összefoglaltuk mindazt, amit a bűntettről tudni érdemes.

– 2016. szeptember 24-én szombaton éjjel robbanás történt a fővárosi Teréz körúton.

– Az egyik üres üzlethelyiség kapualjában elhelyezett bomba két gyalog járőrőző rendőrt sebesített meg életveszélyesen, rajtuk kívül azonban, bár a hétvégén zsúfolt bulinegyedben történt a támadás, és a támadó szögekkel bélelt bombát robbantott, csodával határos módon csak egy ember sebesült meg könnyebben. A rendőrök azóta felépültek.

©

– A támadó számító módon, áldozataira hosszan várva, majd a detonáció után rajtuk hidegvérrel átlépve hajtotta végre tettét, ez abból a 18 perces kamerafelvételből is kiderül, amit a rendőrség nyilvánosságra hozott.

– A támadóról több térfigyelőkamera-felvétel is készült, így derült ki, hogy a robbantás előtt egy CBA-ban bevásárolt, illetve hogy gyalog hagyta el a helyszínt a környező utcákon át kanyarogva, majd a Népligetig gyalogolt, többször átrendezve ruházatát.

– Találtunk egy céget, amelynek megrendelői között azért kutattak a rendőrök, mert a tettes olyan távirányítót használt a bombához, amelyet ők is forgalmaznak.

– Az országos rendőrkapitány a robbantás után egy nappal azt mondta, a járőröket egyértelműen meg akarták ölni.

– A nyomozás során volt katonák, rendvédelmiseket, sértődött exrendőröket is kerestek, végül egy semmilyen hasonló múlttal nem rendelkező, de gyerekként súlyos családi traumákat átélt Zala megyében élő fiatalembert fogtak el a TEK-esek a robbantás után 25 nappal Keszthelyen. A család karmacsi házát meg is látogattuk.

©

– A büntetlen előéletű P. Lászlót az ügyészség előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérletével, robbanóanyaggal visszaéléssel és terrorcselekmény előkészületével vádolja, ezért akár életfogytiglan is adható.

– Az elfogása után derült ki, hogy P. László a robbantás után e-mailt írt a belügyminisztériumnak, amelyben leírta a bomba összetételét, és beígérte, hogy követelésekkel áll elő, de az 1 millió eurós követelés már csak terv maradt.

– A vádlott a nyomozás során időnként együttműködött a hatósággal. Az orvosszakértők nem állapítottak meg büntethetőséget kizáró okot nála.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szivárog a kőzetminta, ezért már ma nekiáll az OSIRIS-REx űrszonda a bespájzolásnak

Szivárog a kőzetminta, ezért már ma nekiáll az OSIRIS-REx űrszonda a bespájzolásnak

Elkelt a Rubik-kocka, 15 milliárdért megvette egy kanadai játékgyár

Elkelt a Rubik-kocka, 15 milliárdért megvette egy kanadai játékgyár

Szerdán visszavonják a budapesti maszkszabályokat

Szerdán visszavonják a budapesti maszkszabályokat