szerző:
Gergely Zsófia

Beazonosíthatta a rendőrség a Teréz körúti robbanószerkezet távirányítóját: célzottan, egy adott kft. által forgalmazott berendezés miatt tartottak ellenőrzést egy vidéki címen, ahová még tavasszal rendeltek ebből a termékből. Maga a távirányító teljesen átlagos, többek közt garázskapuk nyitására szolgál.

A Teréz körúti robbantáson dolgozó nyomozóknak valószínűleg sikerült beazonosítaniuk a robbanószerkezethez tartozó távirányítót, ugyanis egy adott cég által forgalmazott típus után megy a hajsza – tudta meg a hvg.hu. Névtelenséget kérve egy forrásunk jelezte, hogy csütörtökön amiatt keresték meg a Készenléti Rendőrségtől, mert még tavasszal vásárolt egy távirányító-vevő készüléket. A nyomozók kifejezetten arra hivatkoztak, hogy azért jöttek ellenőrizni az általa vásárolt „távirányító és egycsatornás vevő modul”-t, mert a két rendőrt megsebesítő támadással „összefüggésben ilyet használtak”.

„Interneten rendeltem a terméket hónapokkal ezelőtt, de még nem használtam fel. Így meg is tudtam nekik mutatni” – mondta. Mindez egy vidéki városban zajlott, a rendőrök az online rendelésnél megadott címen kopogtattak, vagyis vélhetően országszerte, a cég által átadott vevőlista alapján ellenőriznek mindenkit. Ezt támasztja alá, hogy forrásunk látta, ahogy a rendőrök egy szerinte hosszú listából dolgoztak – vagyis a napokban valószínűleg más megrendelőket is javában keresnek a rendőrök.

Maga a termék forrásunk szerint egy teljesen sima távirányító, amit például garázskapu-nyitónak szoktak vásárolni. De ilyen, elektromos áramkör nyitására-zárására alkalmas relés szerkezetet használnak még egy sor más célra, amikor adott távolságból kell valamit kapcsolni.

Azt is megtudtuk, melyik cégtől rendelte a távirányítót, így a nyomozóknál lévő vevőlista valószínűleg tőlük származhat. A többek közt elektronikai áramkörök tervezésével, szoftverekkel és ilyen típusú termékek kereskedelmével foglalkozó kft.-vel végül cikkünk megjelenése után tudtunk beszélni, illetékes munkatársuk megerősítette az információnkat. Természetesen segítik a hatóságok munkáját, átadták a kért vásárlói adatokat, ugyanakkor szerintük ezt a terméket az interneten keresztül külföldről is meg lehet rendelni, vagyis jóval több is használatban lehet belőle.

Ehhez hasonló távirányító vásárlóját kereste meg a rendőrség - képünk illusztráció
©

A nyomozás érdekeire tekintettel Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője nem adhatott ki semmilyen információt arról, hogy valóban ebbe az irányba nyomoznak-e.

Gyakran ilyennel indítják a „szegények bombáját”

A hvg.hu szerdán megjelent cikkében több tűzszerész elemezte a támadásról nyilvánosságra hozott felvételt. Egyikük pont arról beszélt, hogy ilyen, házilag összerakott IED-k (improvised explosive device) bárki számára hozzáférhető alkotórészekből készül, ezért is hívják ezeket maguk közt szegények bombájának. Példaként kifejezetten azt említette, hogy a beindításához elég egy izzógyújtó, de egy garázskapu-nyitóval már akár 10-20 méterről is működésbe lehet hozni a házilag barkácsolt hasonló robbanószerkezetet.

A felvételről azt is tudni lehetett, hogy a támadó megvárta, míg a két járőr elhalad előtte a kapualjnál elhelyezett szerkezet irányába, majd a csomagjába nyúlt, amiben az indító berendezés lehetett. A hétvégi robbantásról itt olvashat tovább!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!