szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ENSZ globális migrációs csomagjáról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

Azt mondta, hogy bár Magyarország számára a tervezet egyelőre ismert formája elfogadhatatlan, ugyanakkor arra a kérdésre nem adna elhamarkodott választ, hogy kilépünk-e az arról szóló tárgyalásokból.

"Higgadtság, csigavér, nyugalom" – fogalmazott a kormányfő, aki az ENSZ-t fontos szervezetnek nevezte, amelynek ugyanakkor nem szabad megengedni, hogy Magyarország érdekeivel ellentétes terveket fogalmazzon meg.

Mint mondta, a tervezetet február 5-én hozzák nyilvánosságra, annak áttekintése után pedig világos lesz, hogy lesz-e lehetőség elfogadni azt. "Alapos, higgadt, elemző munka után hoz döntést erről a kormány" – magyarázta.

Először Tuzson Bence, majd csütörtökön Szijjártó Péter kijelentette, hogy a tervezet kísértetiesen hasonlít a Soros-tervre. Orbán nem pontosan így fogalmazott, ő azt mondta: bizonyos részei olyanok, mintha Soros tervéből másolták volna ki.

Kijelentette azt is, hogy a migráció emberi joggá emelése, a migránsok áramlásának megszervezése komoly veszélyeket hordoz magában.

Szóba került az interjúban Orbán hét eleji, ausztriai látogatása is, amelynek során találkozott Sebastian Kurz osztrák kancellárral. A miniszterelnök szerint új szelek fújnak az osztrák-magyar kapcsolatokban azután, hogy leváltották a magyarellenes kormányt, amelyik nagyon durva dolgokat mondott Magyarországról. Orbán a jelenlegi, jobboldali osztrák kormánytól fair, tisztességes hozzáállásra számít.

Az Ausztriában dolgozó magyarok járandóságairól szólva – amelyeket mérsékelni tervez az ottani kormány – azt mondta: a döntés nyolcvanegynéhány ezer embert érint, a magyar kormányzat szerint pedig diszkriminációról van szó.

A visegrádi együttműködésről is kérdezték Orbánt, aki elmondta: a résztvevők elhalasztják a V4-es fejlesztési bank kialakítását. A cseh miniszterelnök – a pénzügyminiszterként „gazdasági csodát tett” Andrej Babis – ugyanis azt javasolta, hogy előbb a közös gazdasági vállalkozásokat, például az észak-déli infrastrukturális és energetikai összeköttetést segítő projekteket, kell beazonosítani, amelyek megvalósítását aztán finanszírozhatja egy ilyen pénzintézet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nancy Pelositől lopott adathordozót próbálhatott az oroszoknak eladni a Capitolium egy ostromlója

Nancy Pelositől lopott adathordozót próbálhatott az oroszoknak eladni a Capitolium egy ostromlója

Lehajtott az M6-osról egy Mazda, fa állította meg

Lehajtott az M6-osról egy Mazda, fa állította meg

Visszahozta a Volkswagen a legőrültebb Polót

Visszahozta a Volkswagen a legőrültebb Polót