szerző:
hvg.hu

Már nincs történelmi csúcson a nagyobbik kormánypárt, de még mindig óriási az előnye.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Egy hónap után elveszítette rekordnak számító 57 százalékos támogatottságát a Fidesz a pártválasztók körében: a Republikon Intézetnek a 24.hu-n megjelent kutatása szerint 4 százalékpontot apadt a párt népszerűsége.

A Fidesz vezető pozícióját így sem fenyegeti senki: az ellenzék pártjainak támogatóiból sem lett egy csapásra sokkal több.

A novemberi mélypontról (13%) december után ismét felfelé mozdult a Jobbik, most 18 százalékra mérték.

A Párbeszéddel összefogó MSZP tábora ugyancsak növekedett két százalékponttal 13 százalékra. A választáson mindkét pártnak 10 százalékot kell elérnie a parlamentbe kerüléshez.

Az LMP veszített népszerűségéből, a kutatás 4 százalékra hozta ki, ez pedig nem elég ahhoz, hogy a képviselői bekerüljenek a parlamentbe. A párt a Republikon mérései szerint 2017 nyara óta most először került a küszöb alá, a különbség azonban hibahatáron belüli.

A DK tartja az 5 százalékot, a Momentumot a biztos pártválasztók 3, az Együttet 2, a Magyar Liberális Pártot pedig 1 százalék támogatja.

A teljes népesség körében is vizsgálta a pártpreferenciákat a kutatóintézet. Az élen a Fidesz áll 32 százalékkal, a Jobbiknak 11, az MSZP-Párbeszédnek 8 százalék a támogatottsága. Az LMP és a DK 3-3, a Momentum 2 százalékon áll.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Windisch Judit Itthon

Gyurcsány száz pedofil pappal vonul csatába, és pártja büszke rá

Gyurcsány Ferenc áttöri a polkorrektség falait, meglovagolja a társadalmi hangulatot, és látványosan támadja azt, amit Orbán burokban tart, és ezért a többi párt sem mer kritizálni. A témák jól futnak, ám a DK támogatottságra még nem tudta váltani offenzíváját, már ha hiszünk a közvélemény-kutatónak, amelyet Gyurcsányék is a leginkább néznek.

Magyar eszközök is lesznek az első európai diákműholdon

Magyar eszközök is lesznek az első európai diákműholdon

Szombathelyt is átveszi a Fidesz? Ma eldől

Szombathelyt is átveszi a Fidesz? Ma eldől

Magyarország megvétózza a lengyelek elleni EU-s eljárást

Magyarország megvétózza a lengyelek elleni EU-s eljárást

132 ezer forint különbség is lehet a bolti eladók fizetése között

132 ezer forint különbség is lehet a bolti eladók fizetése között

Szokatlan szigor: a kormány fellép az EU-projektek túlárazása ellen

Szokatlan szigor: a kormány fellép az EU-projektek túlárazása ellen

A bajor Seehofer a kevésnek is örül

A bajor Seehofer a kevésnek is örül