szerző:
T. R.

Befogadott menekültek, Tiborcz István és az elcsalt közvilágítás. Az elmúlt hetekben tálcán kapta az ellenzék az olyan ügyeket, amelyek hatékony támadási lehetőséget kínálnak a kormány ellen. Ha tudnának élni vele, valódi politikai versenyről kezdenénk beszélni, nem pedig lefutott választásról. A hvg.hu heti politikai elemzése.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok.

Orbán fenti mondata először a Wikileaksen szivárgott ki, állítólag ezt mondta a 2010-es kampány előtt külföldi diplomatáknak. Később a kormányfő egy sajtótájékoztatón is megismételte mondatát, 2011-ben kijelentette, ma is azt mondja, ne ítéljenek abból, amit "szavai értelmezése révén tulajdonítanak a kijelentéseinek", ezzel ne törődjenek, "egyetlen dologgal törődjenek – és ezt mondtam akkor is – (...), hogy a tettek beszélnek".

Tiborcz és a menekültek

Szépen lassan pedig kibomlik előttünk Orbán illiberális demokráciájának lényege, tényleg nem arra kell figyelni, amit mond a miniszterelnök, hanem arra, amit csinál. 2015 óta hangoztatja a kormányfő, megvédi az országot, holott az valójában nincs is veszélyben. De közben mit csinált? 2300 menekültet fogadott be. Nem az egyébként humánus és européer cselekedettel van a baj, hanem azzal, hogy a tízmilliárdokat felemésztő gyűlöletkampánnyal a Fidesz politikát épített arra az elképzelt és elhitetett valóságra, hogy ebbe az országba senki nem teheti be a lábát, még kerítést is húztak a határra.

Mit mondott még a miniszterelnök? Hogy nem foglalkozik üzlettel. A 24.hu azonban hozzájutott és több cikkben feldolgozta az OLAF-jelentést arról, hogyan csalt a Tiborcz István által alapítitt cég, amelyben egy ideig tulajdonos volt Orbán vején túl Simicska Lajos is.

A Közgép energetikai cége a 2010-es választási győzelem után szállt be az Eliosba, ami ekkor még más néveb futott, a tulajdonos-vezérigazgató pedig Tiborcz István volt, a cégadatok szerint ő az egyik alapító is. A frigyet üzleti szárnyalás követte, de a Közgép és a Fidesz akkori csúcsoligarchája az Orbán Ráhel–Tiborcz István-esküvő előtt pár héttel kiszálltak az Eliosból. (A Tiborcz befolyását kétségbe vonóknak emlékeztetnénk: 2009 augusztusa és 2014 januárja között végig a cég igazgatósági tagja volt).

Orbán szavai

Az OLAF most az Elios 2009 és 2014 közötti tarolását vizsgálja az uniós finanszírozású közvilágítási pályázatokon. A sajtóban kialakult egy vita arról, kit kéne a csalássorozat főszereplőjeként megjelölni. A kormánymédia szeretné Simicskára kenni az ügyet, és ezzel igyekszik is elfelejteni minden más körülményt, például a feltételezett búnszövetkezeti elkövetési módot, amely a Lázár János vezette Hódmezővásárhelytől induéva járta be teljes Magyarországot. A többi szerkesztőség azonban ragaszkodik Tiborcz emlegetéséhez, ahogy azt az OLAF is teszi jelentésében. (Azóta egyébként Tiborcz is kiszállt az Eliosból.) Idézzük fel még egyszer, mit mondott Orbán:

üzleti ügyekkel nem foglalkozom.

Az Elios Innovatívhoz kötődő közbeszerzések közül a vizsgált 35 projekt mindegyikében felmerült a visszaélés gyanúja, de az esetek felében, 17 pályázatnál kifejezetten úgy találta az OLAF, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki.

Az Elios Lázár városában, Hódmezővásárhelyen is hatalmasat szakított, Tiborcz személyesen tárgyalt a lámpákról, a lebonyolításban résztvevő közbeszerzési tanácsadók pedig később a Lázár vezette Miniszterelnökségtől kaptak megbízásokat. A 940 millióba került projektről Lázár azt mondta, közösen találták ki Tiborcz Istvánnal a közvilágítás modernizálását. Ez csak azért érdekes, mert az Elios Hódmezővásárhelyen mutatta meg igazán, hogyan kell közbeszerzést nyerni, az OLAF pedig több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolja a szabálytalanságok, az eljárások manipulálása, összeférhetetlenség és csalás gyanúja miatt.

Tuzson Bence államtitkár a HírTV kérdésére az Elios-botránnyal kapcsolatban a hétvégén csak annyit mondott, sajtópletykákkal nem foglalkoznak, egyébként pedig kampány van, tette hozzá, mintha egy többmilliárdos csalás megítélése aktuálpolitikai kérdés lenne.

Béna kacsa és félhold

Ahogy a befogadott menekültek, úgy Tiborcz sem kap kormányzati betonvédelmet, de a tényekkel és megválaszolásra váró kérdésekkel való támadást nem az ellenzék intézi, hanem a kormányzatnak még nem lefeküdt sajtó.

Ugyanis a baloldali ellenzék, ahogy hónapok óta mindig, most is saját magával és listájával van elfoglalva. Gyöngyösön vérig sértették a helyi erős embert, Heisz György polgármestert, aki levonta a következtetést, és visszalépett a versenyből, kilépett a pártból. A várost hiába nézte ki magának (vagy nézte ki valaki más) Fodor Gábornak, a Liberálisok elnöke végül a listán sem kapott befutó helyet, kétséges az is, hol kaphatna egyéni körzetet, ahol eséllyel mérettetheti meg magát. Fodor Gábor és a Liberálisok mögött nincs valós társadalmi támogatottság, csak ballaszt volt az MSZP mentőcsonakján, a politikai haszonlesés pedig ritkán szokott szavazatokat vonzani. (Nagy kérdés, hogy Bősz Anett új arcként mire juthat pártja árnyékában.)

Gyöngyösön végül Orosz Bálint helyi elnök indul. A Jobbik Vona Gábort indítja ott, pártelnök és miniszterelnök-jelölt négy éve egyetlen százalékkal kapott ki a Fidesz jelöltjétől, talán ezért is kell most a pártnak szinte minden nap védekező pozíciót felvenni, a propaganda előbb homoszexualitással, most muszlimimádattal vádolja Vonát, a Ripost odáig süllyedt, hogy a Jobbik logójának egyik elemét sikerült vörös félholdként beállítania.

A kampány pedig már a kezdetekkor megmutatta, hogy 2018 áprilisáig mindenre is mindenkire lőni fog, a kormányzati propagandagépezet a magánéletetbe is belemászik, most az Andy Vajna-féle Bors teregeti ki a szennyest Juhász Péter és volt élettársa között folyó pert nyilvánosságra hozva.

A hét idézete pedig a New York Times hasábjain szerepel:

Orbán Viktor a puha autokrácia egyik furcsa változatává formálta át Magyarországot úgy, hogy kombinálta mindezt a „csókosok” kapitalizmusával, szélsőjobbos retorikával és egypárti politikai kultúrával. Eközben Magyarország uniós tag maradt ráadásul, és dollármilliárdoknak megfelelő összegű támogatást kap az EU-tól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiderült, mikor távozik a Ryanair vezére?

Kiderült, mikor távozik a Ryanair vezére?

Ezért nem tudunk lemondani a státusszimbólumokról

Ezért nem tudunk lemondani a státusszimbólumokról

Fotók jöttek a szörnyű abonyi baleset helyszínéről

Fotók jöttek a szörnyű abonyi baleset helyszínéről

Arany Ferrarit valaki? Mielőtt Austin Powers elviszi

Arany Ferrarit valaki? Mielőtt Austin Powers elviszi

Sportos vagy elegáns – Samsung okosórákat teszteltünk

Sportos vagy elegáns – Samsung okosórákat teszteltünk

Kijavították a hibát, amely padlóra küldte a Playstationöket

Kijavították a hibát, amely padlóra küldte a Playstationöket