szerző:
hvg.hu

A szocialistákon is gúnyolódott a miniszterelnök az évértékelőjében, de úgy tűnik, Karácsony Gergely nem ki-, hanem inkább bevezeti a szocialistákat a parlamentbe.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Minden ellenzéki pártot lesajnált Orbán Viktor miniszterelnök az évértékelő beszédében, a beszéde alatt az első igazi sikert azzal aratta, mikor a szocialistákon élcelődött:

"Van olyan párt, amelyik idegenlégióst igazol a listavezetői székbe, miniszterelnök-jelöltnek hívatja magát, pedig mindenki látja, csak egy csődgondnok, akinek az jutott történelmi feladatul, hogy kivezesse az MSZP-t a parlamentből."

Fölhívtunk két közvélemény-kutatót – akik mindig hangsúlyozzák, nem jósok –, azt mondják, a 10 százalékos küszöb megugrása az MSZP–Párbeszéd esetén nem kérdés. A Závecz Research vezetője, Závecz Tibor a hvg.hu-nak, azt mondta, az MSZP a pártválasztók és a biztos pártválasztók között is 10 százalék fölött áll. (A másik kutatócég vezetője névvel nem kívánt nyilatkozni.) A ZRI kedden jön ki a legfrissebb kutatásával, előzetesen annyit tudni, az MSZP támogatottsága Karácsony színre lépésével nem csökkent. A jelenlegi számok szerint Karácsony "inkább bevezeti és nem kivezeti a szocialistákat".

Legutóbb a ZRI-nél 12-13 százalékon álltak. Ez volt az a szint, amire a hibahatár miatt egy szocialista politikus még nem merte volna bevállalni a közös listát.

Ha nagyon rosszul állnak, emelik őket

Bár Orbán Viktor önfeledten gúnyolódott a szocialistákon, háttérben a fideszesek rendre elmondják, kellenek nekik a szocialisták, hogy a centrális erőtérhez legyen egy jobb és baloldali párt is. Amikor nagyon megrogyna az MSZP, a Fidesz készségesen emel rajta, úgy is mondhatjuk, életben tartja őket. Botka László miniszterelnök-jelölt levonulása után például kiálltak velük tévévitára, illetve a kommunistákat legendásan gyűlölő Kövér László házelnöktől is kaptak egy igen vaskos dicséretet, a házelnök azt fejtegette, nem lenne jó, ha az MSZP kiesne a parlamentből a következő választáson, mert akkor adódik a kérdés, ki marad.

Török Gábor politikai elemző nem zárta ki, hogy végső esetben az MSZP koalícióra lépjen a Fidesszel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!