szerző:
T. R.

Négy évvel ezelőtt az MSZP jelöltje Budapest XVIII. kerületében 56 szavazattal kapott ki a fideszes Kucsák Lászlótól, miközben a minimum megtévesztő nevű Együtt 2014 párt jelöltje – a párt nem összekverendő azzal, amit korábban Bajnai vezetett, semmi köze nem volt hozzá – 197 szavazatot kapott. Kunhalmi Ágnes, az MSZP arca a Közös Ország Mozgalom hétfő esti vitáján azt mondta, ha nem neki lesz a legnagyobb esélye legyőzni a Fideszt, elgondolkodik a visszalépésen – a győzelem érdekében.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A XVIII. kerületi vitán Kunhalmi Ágnes mellett részt vett Makai Tibor (Jobbik), Kassai Dániel (LMP) és Nagy Károly (Momentum), Kucsák László, a Fidesz-KDNP jelöltje válaszra sem méltatta Gulyás Mártont és a szervezőket.

Bemutatkozójában Kunhalmi úgy fogalmazott, ez egy magára hagyott kerület, amit már 2014-ben sem akartak odaadni a helyiek a Fidesznek, mára pedig a kormánypártok kiábrándult szavazói is változást akarnak. Bejelentette, már az aláírásgyűjtés első napján megvan neki a jelöltté váláshoz szükséges 500 aláírás, 730-nál is többet gyűjtött. Kassai úgy fogalmazott, örül, hogy itt lehet, hisz itt volt az esküvője is – a vitát egy étteremben rendezték –, míg Makai azt fejtegette, baj van, változásra van szükség. Nagy, aki a Momentum ifjúsági szervezetének vezetője, mert a néhány hónapos, generációs alapon megszületett pártnak ilyenje is van, az elfogadásról és a megértésről beszélt a vita kezdetén. “Elfogadom azokat, akik hisznek a kerítésben, de megértem azokat is, akik segíteni akarnak a menedékkérőkön.”

A választókerület problémáinak tárgyalásakor a Momentum jelöltje azt emelte ki, hogy Pestszentlőrinc és Pestszentimre egy alvó városrész, ahová csak álmodni járnak az emberek. A Jobbik jelöljtje az egészségügy helyzetét és a lakhatási problémákat emelte ki, Kunhalmi szintén az egészségügyről, közelebbről az itt található Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházról beszélt. “A kórházból a főváros legkorszerűbb intézményét kell varázsolni, ebből nem engedünk.” Szólt még a lakótelepen élők nehézségeiről is, de elmondta, a bajok orvoslásához “kormányra kellene kerülni”, ami nagy igazság. Az LMP-s induló szintén a lakhatást és az orvoshiányt emelte ki negatívumként.

A jelöltek szóltak a Cséri-telep problémájáról, ami egy súlyosan szennyezett terület, egykori szeméttelep, abban mindenki egyetértett, hogy ott sürgősen tenni kellene valamit. De Kunhalmi itt is elmondta, ehhez kormányra kellene kerülni.

Az ellenzéki politikusok hosszan beszéltek Magyarország jövőjéről is, elsősorban a közeli jövőről, úgyis a legtöbb embert az érdekli, milyen formációban indul az ellenzék, lesz-e koordináció, lánykori nevén: összefogás.

  • A Momentum indulója őszinteségi rohamot kapott, amikor kijelentette, szerinte koordináció nélkül nem lehet győzni ebben a kerületben.
  • Kassai azonban azért lett politikus, mert győzni akar, amire szerinte van is esély, ha sok bizonytalant tudnak elvinni szavazni.
  • Kunhalmi is úgy látta, ha nehezen is, de visszalépések nélkül is lehet győzni a kerületben.
  • A kérdésre Makai gondolkodás nélkül vágta rá, nem kell a koordináció, le lehet győzni a Fideszt.

(Kassai négy éve a szavazatok 6,3, Makai azok 15,5 százalékát kaszálta be.)

Gulyás Márton konkrétabban is rákérdezett ezek után: lesz-e visszalépés, ha a Közös Ország Mozgalom közvélemény-kutatásában az jön ki, nem az adott jelölt a legesélyesebb.

  • A Momentum megfontolja. Nagy úgy fogalmazott, “fiatal vagyok, nem biztos, hogy jó kitérő válaszokat tudok adni, de nem is akarok”. Bár szerinte a programokról, nem a taktikázásról kellene beszélni, és a kormány mellett az ellenzéket is le kellene váltani, mert azért áll a Fidesz az újabb kétharmad kapujában, mert a jelen parlamenti ellenzéke nem csinált semmit az elmúlt négy évben.
  • A Jobbik tántoríthatatlan, 106 egyéni jelölttel indulnak. Ők a választások után egyezkednének, kormányon el tudnak képzelni együttműködést az LMP-vel is, a Momentummal is.
  • Az LMP már korábban levelet írt a Momentumot vezető Fekete-Győr Andrásnak, választ még nem kaptak, de nyitottak. Kassai saját visszalépéséről nem szólt.
  • Az MSZP négy éve itt közel volt a győzelemhez, Kunhalmi pedig saját bevallása szerint legendásan összefogáspárti, ha az jönne ki, hogy nem ő a legesélyesebb ellenzéki, elgondolkodna a visszalépésen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!