szerző:
hvg.hu

31 helyen állíthat jelöltet a Bokros Lajos vezette Modern Magyarország Mozgalom, köztük több olyan körzetben, ahol a baloldali győzelmet veszélyeztetik. Bokros Lajos azt mondja, mindenki ott indul, ahol akar, de azért egy "tisztességes megállapodás lehetőségét" nem zárják ki.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

„Nem Oláh Lajos körzetében indulok, hanem Budapest 5.-ös számú választókerületében. Senkinek nincs hitbizománya” – mondta a hvg.hu kérdésére Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke arra a kérdésre, miért pont ott jelölteti magát, ahol jó eséllyel újrázhatna a négy éve győztes Oláh Lajos, a DK politikusa. Hozzáteszi, hogy 18 évig a körzetben élt, ott járt iskolába, és ott is van lakása. A párt 31 körzetben indít jelöltet, olyan helyeken is, ahol négy éve a baloldal nyert, vagy csak kicsivel maradt le.

Bokrost elmondása szerint nem az motiválta, hogy a DK átverte őket, hanem az, hogy Magyarországon nagyon sok szabadság- és versenyelvű, Európa és a Nyugat értékei iránt elkötelezett, nem baloldali választó van. "Az a dolgunk, hogy nekik is legyen képviseletük a magyar parlamentben." Azt most is kifogásolta, hogy a baloldali ellenzék nem tudott teljes körű szövetséget kötni. Arra, hogy a jelöltjeik visszalépnek-e, Bokros azt mondta, 

a legutolsó pillanatig nem zárják ki egy tisztességes megállapodás lehetőségét.

Kitartanak ugyan eredeti elképzelésük mellett a teljes körű szövetségről, de most minden erővel gyűjtik az aláírásokat, időarányosan jól is állnak. Bokros maga is ajtóról ajtóra járva gyűjti az aláírásokat barátaival. Szegeden alaposan feladták a leckét a baloldal híveinek: a MoMa ugyanis Szabó Zsolt Sándort indítja abban a körzetben, ahol az MSZP Szabó Sándort, a négy évvel ezelőtti győztest jelöli. Arra a kérdésre, hogy ezzel nem zavarják-e meg a választókat, ugyanazt mondta, ő nem tudja, kik a szocialisták jelöltjei, és megismételte, „nincs hitbizomány, mindenki ott indul, ahol tud és akar”.

A pártvezetés 1,5 éve interjúzik a jelentkezőkkel, a legalkalmasabbakból lettek jelöltek.

Nem fenyegeti őket az egyszázalékos küszöb réme sem: Bokros azt mondta, a jelöltjeik, illetve a párt sem veszi fel az állami kampánytámogatást, így nem kell visszafizetniük semmit, ha nem érnek el egy százalékot. A saját vagyonukból kampányolnak, de miután ez nem közpénz, nem mondta el, mennyit szánnak rá. Elsősorban netes kampánnyal készülnek.

„A lehetőségekhez képest kihozunk mindent.”

A MoMának nincs más választása, mint indulni: ha egymás után két országgyűlési választáson nem állít jelöltet egy párt, akkor az ügyészség kezdeményezésére a bíróság megszünteti a pártot. Egy együttes nyilatkozónk korábban azt mondta, a törvény szövegéből nem következik, hogy a jelöltnek indulnia is kell a választáson.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!