szerző:
hvg.hu

A Fidesz kampányát intézte egy szentendrei dolgozó, egy eltévedt levél miatt bukott le.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Jogsértést követett el a szentendrei önkormányzat egyik dolgozója, aki munkaidőben a Fidesz kampányát segítette – írja a 24.hu a helyi választási bizottság határozatára hivatkozva. A nőt a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület egyik képviselője, Fülöp Zsolt buktatta le, aki a Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta azt az e-mailt, amelyben a nő többektől tájékoztatást kért az aktivisták nevéről és születési idejéről. Az ügyben az Együtt fordult a választási bizottsághoz.

Fülöp azt is kifogásolta, hogy a polgármester "pártsemlegesen" a Fidesz támogatására buzdít a telefonos kampányban, de ezt nem vizsgálta a testület.

Helyreigazítás

Lapszemlénk megjelenése után Szentendre jegyzője helyreigazítási kérelemmel kereste meg szerkesztőségünket. Eszerint valótlanul állítottuk, hogy a testület megállapította, hogy a Fidesz kampányát segítette volna a dolgozó, illetve az sem bizonyított, hogy az említett e-mail eltévedt volna.

A jegyző szerint valóban félrevezető e-mailt küldött ki a dolgozó az önkormányzati képviselőknek, de az nem bizonyított, hogy a nő az országgyűlési kampányban vett volna részt, miként az sem, hogy a Fidesz kampányát intézte volna. Érvelése szerint pusztán a címzettek alapján nem lehet ilyen következtetést levonni. Mint írta, az e-mail alapján lehetett volna ez más kampány is, például marketing.

Az viszont tény, hogy a dolgozó olyan kifejezéseket használt, ami a választás hivatalos kampányidőszakában félreérthető módon kampánytevékenységre utalhat, ezzel pedig megsértette a választás tisztaságának megóvására vonatkozó alapelvet.

A jegyző szerint a választási bizottság megvizsgált egy kifogást a cikkben említett telefonos kampány ügyében is, de bizonyítottság hiányában elutasította el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!