szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A független, de az ellenzék támogatását élvező Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen legyőzte a Fideszt, Török Gábor pedig kielemezte, mi jöhet.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Blogján elemzte a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást és Márki-Zay győzelmét, valamit a Fidesz vereségét Török Gábor is. A politológus azzal a politilógiainak mondott és bejáratott frázissal kezdi az elemzést a blogján, hogy "egy lokális választás alapvetően nem az országos erőviszonyokról szól, azzal kapcsolatban csak óvatos megállapításokra alkalmas, hanem arról, hogy helyben milyen változások történtek a politikai erőviszonyokban.” De szerinte a választás országosan más miatt volt fontos, az eredmény értelmezése és az értelmezések hatása miatt.

Ő a következőket olvasta ki az eredményből:

  • A mai eredmény azt mutatja, hogy Hódmezővásárhelyen a kormányváltást kívánó szavazók vevők voltak a független jelölt mögé összeterelt ellenzéki együttműködésre.
  • A Fidesz veszített, de a bázisa Hódmezővásárhelyen többé-kevésbé változatlan maradt. Szerinte a mozgósítás kormányoldalon is megvolt, csak épp Márki-Zay olyan szavazókat tudott behozni, akik egy más felállásban bizonyára otthon maradtak volna, vagy esetleg a Fideszre szavaznak.
  • Ez a szavazás Lázárról szólt, nem Hegedűs Zoltánról, hiába volt ő a Fidesz jelöltje a polgármesteri székre. “Kérdés, hogy miként érinti ez a kudarc a politikus további karrierjét. Ha április 8-án az egyéni választókerületben – amire most is jó esélye van - ismét magabiztosan nyer, kevésbé lesz már érdekes a mostani eredmény.”
  • Török Gábor két olyan kutatási eredményről is tud, amelyek egyaránt 60 százalék feletti fideszes győzelmet jeleztek. Ez szerinte azért fontos, mert a Fidesz-ellenesek véleménye nem vagy nehezen mérhető. Ennek is lehet országos következménye, hatása arra nézve, hogy mennyire lehet hitelesnek tekinteni a méréseket.
  • És a legfontosabb ez elemző szerint: az eredmények komoly hatással lehetnek az ellenzéki vezetők gondolkozására, az egyéni választókerületi taktikájukra.

Bejegyzését Török azzal zárja, hogy:

Hódmezővásárhely ebből a szempontból módosíthatja a 2018-as parlamenti választás peremfeltételeit: mostantól az ellenzék elhiheti – akár így van, akár nem -, hogy nem a régi mérkőzésen játszik, ahol nincs esélye győzni, hanem egy olyan új meccs kezdődik, ahol, ha okos taktikával lép pályára, nem reménytelen a helyzete.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!