szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hat héttel az országgyűlési választások előtt sok, eddig inaktív Fidesz-ellenes választó kedvet kaphat a szavazáshoz, de csak akkor, ha az ellenzéki pártok hatékony és egységes kampányt tudnak építeni a történtekre – áll a Political Capital elemzésében.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A PC emlékeztet, a jelentősebb időközi választások során 2015-ben Kész Zoltán volt az első (Veszprém, 2015. február 22.), akinek sikerült több választópolgárt megmozdítania, mint ahányan az őt támogató pártok listájára szavaztak az egy évvel korábbi általános választáson. Hét héttel később a jobbikos Rig Lajosnak is összejött a mutatvány (Tapolca-Ajka, 2015. április 12.) Nem árt felidézni, a Fidesz 2014-es választóinak alig több mint felét tudta urnához vinni a két időközin.

Három évvel ezelőtt még rendkívülinek számított, hogy több embert lehet mozgósítani egy időközin, mint egy országos választáson, Hódmezővásárhely új helyzetet teremtett. Ugyan a mostani jelölt, Hegedűs Zoltán 16 százalékkal szerzett több szavazatot, mint az általános önkormányzati választáson korábban Almási István, Márki-Zay több mint háromszor annyi szavazatot szerzett, mint 3,5 évvel korábban a Jobbik, illetve az MSZP–DK–Együtt színeiben induló két jelölt együttvéve.

A Fidesz továbbra is hatékonyan tud mozgósítani, de nincs ellenszerük a kiábrándultnak tűnő tömegek reaktiválódására. A Political Capital szerint „ha ez országosan is megtörténik, és az ellenzék mégis képesnek bizonyul ennek hatékony becsatornázására, a Fidesz közvélemény-kutatásokban mért relatív fölénye nem feltétlenül lesz parlamenti többségre váltható”.

Hozzáteszik még az elemzésben, hogy Hódmezővásárhelyen a korrupció lassú méregként hatott, a Fidesz vereségében szerepet játszhattak a Lázár Jánoshoz köthető, helyben jól ismert korrupciógyanús ügyek, valamint az, hogy az utóbbi hetekben ő is az egyik sokat emlegetett szereplőjévé vált a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz kötődő Elios-botránynak.

A jövőre nézve pedig megváltozhat az ellenzéki pártok stratégiája. Eddig leginkább a kétharmad megakadályozása, a Fidesz-győzelem mértékének minimalizálása és az egyéni túlélési stratégiák határozták meg az ellenzéki pártok mozgását. De azzal, hogy hirtelen realitássá vált a kormány leváltása, hatékonyabb koordinációra lehet számítani az egyéni kerületekben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!