Windisch Judit
Windisch Judit

Civilből polgármester pár hét alatt: Márki-Zay Péter 14 százalékos előnnyel verte meg Hódmezővásárhelyen a fideszes jelöltet, és ezzel hitet adott mindenkinek, aki kormányváltást szeretne áprilisban. Ez már elég nagy csoda, és most várja a lehetetlen küldetés: egy Fidesz-többségű közgyűlést irányítani ellenzékiként. Az ünneplő tömeg gyűrűjében készítettünk miniinterjút éjjel a győztessel.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Hódmezővásárhely főterén ünnepelték drukkerei vasárnap éjjel Márki-Zay Pétert, aki független jelöltként, összellenzéki hátszéllel, valósággal történelmet írt Hódmezővásárhelyen. A Kossuth téren arról beszélt, legfontosabb az volt, hogy a megfélemlítést leküzdötték az emberek:

"Hódmezővásárhely nemcsak az összefogásból mutatott példát, hanem egy óriási lépést tett afelé, hogy soha többé ne legyen megfélemlítés."

Arról is beszélt, hogy minél hamarabb nyilvánosságra hozza az Elios szerződést (a Tiborcz Istvánhoz és Simicska Lajoshoz egyaránt köthető cég ebben a városban szerezte meg azt a "szaktudást", ami a többi önkormányzat lenyúlásához kellett). A város következő polgármestere reméli, hogy a Fidesz (ennek ellenére) együttműködik vele, ő mindenesetre ezt tervezi. Márki-Zay azt is elmondta, hogy a Jobbik győzte meg arról, induljon el a választáson.

hvg.hu: Nem tart attól, hogy az első adandó alkalommal megbuktatják? A polgármestert leszámítva 14 fős közgyűlésben 10 fideszes és 4 ellenzéki ül, Esztergomban is ellehetetlenítették a polgármestert, a független Tétényi Évát.

Márki-Zay Péter: Esztergomban 2010-ben a Fidesz a hatalma csúcsán volt. Most a Fidesz erkölcsileg megbukott. És remélem, április 8-án nem csak erkölcsileg fog megbukni. Egészen más szituációval állunk szemben.

©

hvg.hu: Országosan, az ellenzéki pártok szövetségpolitikájában milyen változást hozhat a győzelme? MSZP–Jobbik-összefogás kellene, mint az Ön esetében?

M-Z. P.: A legfontosabb változás, hogy a vasárnapi eredmény megmutatta: van remény.

Amikor egy olyan pártot, amely azt állítja magáról, hogy 70 százalékos támogatottsága van, 57 százalékkal le lehet győzni egy olyan embernek, aki soha nem foglalkozott politikával, egy lelkes amatőrökből álló csapattal, akkor azt gondolom, a Fidesz az ország bármely városában legyőzhető.

hvg.hu: Lelkes amatőrökről beszél, de a kampánystábban ott ült a helyi MSZP és Jobbik vezetője is.

M-Z. P.: Az MSZP és a Jobbik helyi aktivistái, helyi tagsága rengeteget segített, de azt kell mondjam, ők a vásárhelyieknek csak kicsi százalékát teszik ki. Az ő támogatásuk nagyon sokat jelentett, de ennél sokkal-sokkal többet jelentett az összes többi vásárhelyi támogatása. Amire ez a nap bizonyíték, az az, hogy az emberekben óriási igény van a rendszerváltásra. Egy olyan országban akarunk élni, ahol van demokrácia, sajtószabadság, ahol jogállam van, ahol nem lehet korrupcióban élni, ahol kell hogy legyen következménye minden bűnnek és aljasságnak. Az embereket végtelenül fölháborította az, ami ebben az országban és ebben a városban megy. Ez a nap erről szólt. Változás kell.

hvg.hu: Mikor kezdte elhinni, hogy győzhet?

M-Z. P.: A pontos pillanatra nem emlékszem, de az 52 napos kampány során láttam, ahogy nyílnak ki az emberek. Mikor bejelentettem az indulásom, még nem mertek rám nézni, aztán idővel tapasztaltam a változást. Amikor bejelentettem az indulást, 150 ember állt ki, jórészük nem volt vásárhelyi. Lehet, hogy maximum 100 ember volt helyi.

hvg.hu: És ebből mennyien szerepeltek a listán, akiket rátettek a szórólapra?

M-Z. P.: Kettőre emlékszem.

hvg.hu: Innentől kezdve az jön, hogy Soros György és Gyurcsány Ferenc áll ön mögött (akiket rátettek a választás hajrájában terjesztett, névtelen szórólapra – a szerk.)...

M-Z. P.: Meg Simicska, Zsidó Hitközség, jobbikosok, Vona Gábor. Nem tudom, nézze meg, kik állnak itt mögöttem...

Ennél a pontnál az interjú pár percre megszakadt, megjelent ugyanis Márki-Zay legkedvesebb támogatója, aki sírva ölelte meg a győztest. Márki-Zay az őt ünneplő több tucat ember felé fordulva fotózkodott vele, majd azt mondta, "ez a fiatalasszony leszázalékoltként telefontokokat varr, és most épp nincs munkája. Nagyon szeretném, ha minél hamarabb lenne munkája". A többkörös gratuláció közben felidézte, "karácsony második napján sógoromék eljöttek hozzánk, és megbeszéltük, mi van, nincs állásom és elindulok a politikába. Azt mondta erre, biztos van b-terved. Nincs B terv! Ennyi." Többen bekiabálták, hogy "miniszterelnöknek!"

©

Ennél a pontnál "visszaszereztük" Márki-Zayt és folytattuk a beszélgetést.

M-Z. P.: Nem Gyurcsány, nem Soros, nem Simicska támogat, hanem vásárhelyi, tisztességes magyar emberek!.

hvg.hu: A polgármesterségnél megáll vagy magasabb ambíciói vannak? Az, hogy győzött egy fideszes városban, több mindenre is predesztinálhatja.

M-Z. P.: Ezt még nem tudom, de most polgármester lettem. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg dolgom lesz. Nem fogok unatkozni.

hvg.hu: Marad független, vagy belép valamelyik pártba?

M-Z. P.: Régóta hiányolom már, hogy legyen egy olyan párt, amely igazán közel áll hozzám. Mióta a Fideszt erre méltatlannak érzem, hiányzik egy anti-Fidesz. Borzasztóan hiányzik egy olyan párt, amely engem is képvisel. Keresem ezt a pártot.

hvg.hu: Csinál egyet?

M-Z. P.: Nem, hiszen 400 párt van ebben az országban, talán ebből sikerül választani április 8-án.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Körbeszaladt a világsajtón, hogy pofont kapott a Fidesz

The Washington Post, Guardian, Fox, Bloomberg, Reuters, New York Times. Mind-mind beszámolt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi győzelméről, pontosabban a Fidesz-KDNP meglepő vereségéről az ottani időközi polgármester-választásról.

Csúszik a kormány a számokkal, még nem tudnak dönteni a 2020-as minimálbérről

Csúszik a kormány a számokkal, még nem tudnak dönteni a 2020-as minimálbérről

Nyilvánosságra hozta a levelét az Újszínházban történt állítólagos zaklatás bejelentője

Nyilvánosságra hozta a levelét az Újszínházban történt állítólagos zaklatás bejelentője

A Samsung eddigi legjobb mobilos kameráját kaphatja meg a Galaxy Fold 2 is

A Samsung eddigi legjobb mobilos kameráját kaphatja meg a Galaxy Fold 2 is

Kidobhatja még azt az egy telefontöltő-csatlakozót is az iPhone-okból az Apple

Kidobhatja még azt az egy telefontöltő-csatlakozót is az iPhone-okból az Apple

Autós üldözés volt Zalaegerszegen, nemzetközileg körözött férfit fogtak el

Autós üldözés volt Zalaegerszegen, nemzetközileg körözött férfit fogtak el

Greta Thunbergről írt dalt a Bankrupt - klippremier

Greta Thunbergről írt dalt a Bankrupt - klippremier