szerző:
hvg.hu

Gyurcsány Ferenc szerint a hódmezővásárhelyi választás tanulsága, hogy koordinálni kell az LMP-vel is. A Jobbikkal való együttműködést Gyurcsány az elmúlt 8 év legösszetettebb és legbonyolultabb dilemmának tartja.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A hódmezővásárhelyi választás után újratárgyalná a DK a koordinációt, ezért közös tárgyalást kezdeményez az LMP-vel és az MSZP-vel – jelentette be a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc szerint a vasárnapi eredményt két mondatban össze lehet foglalni:

  • Ha a Fidesz nem látja, hogy az ország nagyobbik része torkig van vele, akkor vak.
  • Ha a demokratikus ellenzék nem hallja, hogy az egyéni körzetekben nincs helye a demokratikus ellenzéken belüli bármilyen versengésnek, akkor süket.

Vakon és süketen nem lehet vezetni az országot – tette még hozzá. Azt mondta, ki kell szélesíteni a megállapodást a "demokratikus ellenzéki pártok között". Gyurcsány Ferenc a hódmezővásárhelyi tanulságok között nem említette, hogy a sikerhez az kellett, a jelölt mögött ott állt a Jobbik és az MSZP is.

A hvg.hu kérdésére, hogy mikor jön el az a pont, mikor a Jobbikot sem lehet kihagyni, Gyurcsány csak annyit mondott: "a választók majd eldöntik, hogy a Fidesz utáni új Magyarország megteremtését a demokratákra vagy a Jobbikra akarják-e bízni".

Úgy látja, a Jobbik nélkül is hozható egyéni választókerület, vidéken is.

Arra a kérdésre, hogy mit lépnek akkor, ha más párt – konkrétan az LMP – megállapodást köt a Jobbikkal visszalépésekről, Gyurcsány azt mondta, "akkor el kell gondolkodni". Gyurcsány szerint a választók egy része azt mondja, bárkire hajlandó szavazni a Fidesz leváltása érdekében, beleértve a Jobbikot is. A másik részük viszont úgy látja, ha a Jobbik része lenne az együttműködésnek, akkor nem szavaznak rájuk, mert "egy vörös vonalat nem szabad átlépni".

"Ez nehéz erkölcsi-politikai dilemma, amit lehet, hogy újra kell gondolni Hódmezővásárhely után, de vannak bizonyos elvek, amikhez ragaszkodni kell. Ilyen az emberi méltóság tisztelte, Magyarország európai elkötelezettsége. Ha ezeket fel kell adni egy választás oltárán, akkor nem biztos, hogy segítünk az országnak, inkább ártunk neki."

Gyurcsány szerint a dilemmát értik, ez az elmúlt 8 év legnehezebb és legösszetettebb kérdése. Sorozatban kapta a kérdéseket a Jobbikkal való együttműködésre, eleinte arról beszélt, fontosabbak az elvek, "sem formális, sem informális módon nem működünk együtt a Jobbikkal, ez most a helyes,

de az, hogy ez az álláspont megváltozhat-e a jövőben, azt nem tudom."

Kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy a Fideszt vagy a Jobbikot tartja-e a kisebbik rossznak.

Az nem zavarja, ha az LMP különalkut köt a Jobbikkal, szerinte nekik, baloldalon 15-20 körzetben való koordinációról kellene megállapodniuk. Molnár Csaba alelnök teljes felhatalmazást kapott. Arról nem beszélt, milyen arányt ajánlanak az LMP-nek, korábbi háttérbeszélgetéseken MSZP-és és DK-s politikusoktól 1:3, 1:4 arányt hallottunk, amiért az LMP nem lelkesedett. Gyurcsány megerősítette azt is, korábban volt "elköteleződés nélküli tapogatózás" a pártok között.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Political Capital: Történelmi vereséget szenvedett a Fidesz

Hat héttel az országgyűlési választások előtt sok, eddig inaktív Fidesz-ellenes választó kedvet kaphat a szavazáshoz, de csak akkor, ha az ellenzéki pártok hatékony és egységes kampányt tudnak építeni a történtekre – áll a Political Capital elemzésében.

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik