Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ott voltunk vasárnap Hódmezővásárhelyen, egész nap közelről figyeltük az eseményeket, ahol óráról órára vált egyre izgalmasabbá a szavazás. Egy történelmi nap krónikája, és ami ebből következhet.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Jó, de Kiskunhalason fölényesen nyertünk – reagált közleményben a Fidesz arra, hogy vasárnap történelmi vereséget szenvedett Hódmezővásárhelyen, ahol Márki-Zay Péter független jelölt összellenzéki hátszéllel 14 százalékot rávert a fideszes jelöltre. Mindez abban a városban, ahol  a Fideszen kívül évtizedek óta más párt nem rúg labdába, és az MSZP – hátha kisül belőle valami alapon – odáig jutott, hogy reménytelenségében simán egy asztalhoz ült a Jobbikkal.

Lázár Jánost sem bukásról szokták faggatni a hódmezővásárhelyi Fidesz pártirodájában, ahol számtalan képen mosolyog Orbán Viktor miniszerelnök. A kancelláriaminiszter itt még 2002-ben is első körből nyert egyéniben, noha akkor azért az MSZP még elég sok helyet vitt. Négy évvel később kicsit küzdenie kellett, így csak a második fordulóban, de azért övé lett ismét a mandátum, azóta pedig nyilván minden alkalommal győzött. Kifelé egyébként vasárnap este is magabiztos volt: csak azt volt hajlandó elmondani, hogy pont ugyanannyian támogatták Hegedűs Zoltán alpolgármestert, a párt jelöltjét, mint amennyit kaptak 2014 őszén és tavaszán. Tehát, a tábor megmaradt, ami siker – legalábbis értékelése szerint.

©

Szinte  mellékessé próbálta tenni, hogy ezt a választást bizony elvesztették. Azt sem ismerte el, hogy a mozgósításban kudarcot vallottak volna, pedig ő többször kampányolt a jelölt mellett, és Orbán Viktor miniszterelnökkel is összeálltak egy közös képre.

A hvg.hu-t nem érdeklik a számok, de mondom még egyszer, ugyanannyi szavazatot kaptunk, mint négy éve –

próbálkozott, majd mikor visszakérdeztünk, hogy az ellenzék jobban mozgósított, azt mondta, "mi közöm nekem az ellenzék mozgósításához? Én a Fideszben vagyok!"

Ahol csak egy döccenő van: állítólag a Fidesz hatalmas mintájú közvélemény-kutatásokból dolgozik a választás előtt. Ha ez igaz, akkor öt dolog történhetett:

  1. Hódmezővásárhelyről nem készült kutatás, mert elbízták magukat
  2. az emberek átverik a kutatókat, és nem a valós preferenciákat mondják be
  3. volt kutatás, látták is, hogy baj lesz, de nem tudtak tenni semmit. Vagy amit tettek, az nem elég.
  4. rossz volt a jelölt, ami viszont a káderpolitika kudarca
  5. nem elég vonzó/rettegett már Lázár János

Az ötödik ponton kívül nyilván a harmadik verzió lenne az igazán gyilkos a Fidesz számára – gondoljunk csak a Fidesz-tábor "legendás" stabilitására, vagy az országot titokban járó Orbán Viktorra. Ráadásul láttunk mi vasárnap Hódmezővásárhelyen olyan SMS-t, amelyben fideszesek szavazásra buzdítanak, és hallottunk ilyen típusú telefonhívásokról is.

©

Lázár mindenesetre mindent megtesz azért, hogy elhitesse: ez a választás nem főpróba volt, az országos erőviszonyokra, az április 8-i eredményekre ebből nem lehet következtetni. A kérdésünk itt ugyanaz, mint az egyszeri Kovács Zoltánnak: próbálja ugyan eltolni magától az egészet Lázár, "de sikerül?".

Az izgalom nőtt, a helyzet kiszámíthatatlan volt

Bár vasárnap az az első pillanattól látszott, hogy a részvételi arány – tehát a választási kedv – folyamatosan magasabb, mint négy éve a rendes országgyűlési, illetve az önkormányzati választáson volt, sőt, délután ötre kiderült, a győzelmi esélyeit a 60 százalék fölötti részvétellel összekapcsoló Márki-Zay Péter egyre jobban bizakodhat, a városban mégsem volt egyértelmű, mi fog történni. Nem volt ugyanis világos, hogy Márki-Zay mozgósított jól, esetleg a Fidesz volt ebben nagyon jó, netán valamilyen szavazóutaztatás és mozgóurna-kérés dobta-e meg a számokat. Az mindenesetre az emelkedő részvétel mellett beszédes volt, hogy az utcán megkérdezettek sem tudtak válaszolni arra, marad-e a fideszes városvezetés. Olyanok sem voltak magabiztosak, akik amúgy a Fideszre szavaztak. Az más kérdés, hogy egy Márki-Zayt támogató sem adott túl sok esélyt arra, hogy a jelölt – győzelme esetén – politikailag túléljen 2019-ig.

©

Igaz, amikor a magas részvételi hajlandóságot firtattuk, a megszokottnál többen is azt fejtegették:

azért mennek szavazni az emberek, mert elegük van.

És kellett még egy plusz, amit mi teszünk hozzá: megérezték, hogy a Fidesz legyőzhető.

Vasárnap este azután Márki-Zay eredményváróján egyesével olvasták fel a körzetekben született eredményeket: mindenhol az ellenzéki jelölt nyert. Miután egy-egy körzetben néhány száz szavazatot adtak le, nagyon nagy amúgy sem volt a különbség, de az eufória odáig fajult, hogy egy 70 szavazatnyi különbségre már csak legyintettek a szimpatizánsok: "ez is jó".

©

A teremben már akkor skandálták, hogy "polgármester úr", mikor még közel sem volt a vége.

Márki-Zay először megilletődötten fogadta a sikert, idővel azután maga is egyre felszabadultabbá vált. Bár azt mondja, ő korábban érezte, hogy ez meglehet. A kampánytanácsadói parancsára három beszédet írt: egyet, ha nagyon veszít, egyet, ha kevésbé, és a győzelmit. Egyébként maga a kampánystáb is megér egy misét – hogy stílusosak legyünk, hiszen Márki-Zay esetében ez különösen fontos: nem elég, hogy kiábrándult fideszes, de hithű katolikus, hétgyerekes családapa, és az egyik plébánia világi elnöke –, abban ugyanis ott ült a helyi jobbikos és MSZP-s politikus, valamint egy saját állítása szerint ateista is. (Márki-Zay szerint ez az a kombináció, amitől igazán félnivalója van a Fidesznek.)

Győzelmének egyik legfontosabb üzenete ugyanis egyértelmű:

Van remény, a Fidesz legyőzhető!

Nem véletlen, hogy az új polgármester beszéd egyes pontjain a szimpatizánsok skandálni kezdték: "Április 8, április 8". Bár Márki-Zay bizakodó, és úgy véli, a fideszes többségű képviselő-testület nem fogja megpuccsolni, erre azért nem vennénk mérget. (A teljes győzelmi beszédét ide kattintva megnézhetik.) Az országgyűlési választási kampányban mindenesetre okozhat némi kellemetlenséget Hódmezővásárhely új vezetője, mégpedig azzal, ha beváltja ígéretét, és nyilvánosságra hozza az Eliosszal kapcsolatos helyi dokumentumokat. Ez ugyanis még akkor is kínos lehet, ha Lázár úgy tesz, mint aki ettől sem fél, és egy sima "hajrá"-val elintézte ezt a felvetést is.

©

Sas-kabaréba jó lesz

Vásárhelyen kiderült az is, hogy a baloldali zavarótényező sem feltétlen hat. A választáson ugyanis harmadikként indult Hernádi Gyula, aki korábban az MSZP polgármester-jelöltje is volt, de csak önkormányzati képviselőségig vitte. Helyben egyébként ismert, szakmája szerint szülész-nőgyógyász. Bár ő határozottan tagadta, helyben többek Lázár János hathatós közreműködését vélték felfedezni feltűnésében.

A kampányt nem tolta túl, fórumok helyett inkább fizetett rádióműsorokban kommunikált a választókkal, és a választás napján sem izgulta magát halálra: miután leadta voksát, közölte, kirándulni megy. Végül 201 szavazattal végzett a 3. helyen (Márki-Zay 13 076-ot gyűjtött be), színre lépését pedig akkora ellenszenv övezte a Márki-Zay eredményváróján jelen lévők között, hogy minden megalázó szavazati aránynál – mikor beolvasták, hogy Hernádi Gyula kapott két voksot – még be is kiabálták, "ez is sok". Volt, aki azt mondta, így kell tönkretenni egy élet munkáját, más úgy vélte, ez a Sas-kabaréba való.

©

Ennek a következő próbáját az országgyűlési választáson tartják, ahol szintén jeles – vagy legalábbis valamennyire annak rémlő – baloldali politikusok mennek szembe a nagyobb pártok képviselőivel, akár a korábbi győztesekkel.

Arccal április 8. felé

  • Gyurcsány Ferenc gratulált, és trollkodott: Orbán orra alá dörgölte Márki-Zay győzelmét a miniszterelnök Facebook-oldalán azzal, hogy "na, ugye"
  • Vona Gábor szerint a Fidesz összeomlott
  • Botka László volt MSZP-s miniszterelnök-jelölt, a párt Csongrád megyei elnöke szerint a vásárhelyi példát kell követni mindenhol az országban, az ellenzéki pártok "teremtsék meg annak a feltételét, hogy minden választópolgár minden körzetben megtalálhassa a győzelemre leginkább esélyes ellenzéki jelöltet"
  • Karácsony Gergely, az MSZP-P miniszterelnök jelöltje pedig azt mondta, "tovább kell menni a koordinációban, és újra kell nyitni az adott esetben már lezárt egyeztetéseket is az LMP-vel, az Együttel és a Momentummal."

A fő kérdés azonban innentől kezdve nem az, hogy mit kezd egymással a baloldal, hanem az, mi lesz a Jobbikkal. A Hódmezővásárhely előtti forgatókönyvek – mindkét oldalon – nagyjából arról szóltak, nem lesz erős kampány ott, ahol a másiknak erős a jelöltje, bár volt, aki nem zárt ki esetleges visszalépéseket is jobbikos jelölt javára sem. A Jobbik elnöke mindenesetre az esetleges koordinációról vasárnap este egy szót sem ejtett. Török Gábor politikai elemző szerint az eredmények komoly hatással lehetnek az ellenzéki vezetők gondolkozására, az egyéni választókerületi taktikájukra.

Hódmezővásárhely ebből a szempontból módosíthatja a 2018-as parlamenti választás peremfeltételeit: mostantól az ellenzék elhiheti – akár így van, akár nem –, hogy nem a régi mérkőzésen játszik, ahol nincs esélye győzni, hanem egy olyan új meccs kezdődik, ahol, ha okos taktikával lép pályára, nem reménytelen a helyzete.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Márki-Zay mámoros interjúja: a Fidesz az ország bármely városában legyőzhető

Civilből polgármester pár hét alatt: Márki-Zay Péter 14 százalékos előnnyel verte meg Hódmezővásárhelyen a fideszes jelöltet, és ezzel hitet adott mindenkinek, aki kormányváltást szeretne áprilisban. Ez már elég nagy csoda, és most várja a lehetetlen küldetés: egy Fidesz-többségű közgyűlést irányítani ellenzékiként. Az ünneplő tömeg gyűrűjében készítettünk miniinterjút éjjel a győztessel.

Nem indul a tokiói olimpián Szilágyi Liliána

Nem indul a tokiói olimpián Szilágyi Liliána

Már a botrányos házibuli előtt romokban volt a Fidesz-alapító Szájer József brüsszeli karrierje

Már a botrányos házibuli előtt romokban volt a Fidesz-alapító Szájer József brüsszeli karrierje

Gyalogosok közé hajtott egy autós Trierben, négyen meghaltak

Gyalogosok közé hajtott egy autós Trierben, négyen meghaltak