szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

The Washington Post, Guardian, Fox, Bloomberg, Reuters, New York Times. Mind-mind beszámolt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi győzelméről, pontosabban a Fidesz-KDNP meglepő vereségéről az ottani időközi polgármester-választásról.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Míg a kormányközeli médiumok többsége igyekszik elhallgatni vagy legalábbis minél rövidebben és eldugottabb helyen beszámolni arról, hogy a kormánypártok jelöltje alulmaradt az ellenzéki pártok által támogatott függetlennel szemben Hódmezővásárhelyen, a hír a világsajtóban szépen megfutott.

A New York Times a Reuters beszámolójára hivatkozva hétfői napindító hírösszefoglalójában számol be a történtekről. "Magyarország kormánypártja, a Fidesz váratlan vereséget szenvedett egy önkormányzati időközi választáson, ami javítja az ellenzék gyenge esélyeit a hat hét múlva esedékes parlamenti választáson" – írják.

A The Washington Post ennél jóval hosszabban ad hírt a hódmezővásárhelyi történésekről, megemlítve azt is, hogy a város régóta a Fidesz fellegvára volt. Elemzőkre hivatkozva – és Török Gábort idézve – azt írja a lap, hogy Márki-Zay Péter meglepő győzelme új fázist nyit a kampányban, és hogy az ellenzéknek, ha összefog, lehet esélye a kutatások szerint nagy előnnyel rendelkező Fidesz ellenében.

Márk-Zay győzelmi beszédéből is idéz a cikk, miszerint "hatalmas az igény arra, hogy a korrupció, a hazugságok és a megfélemlítés megszűnjön az országban", illetve, hogy amit az eredmény mutat, az "a szeretet hatalma, nem a hatalom szeretete".

Arra is kitérnek, hogy Vásárhelyen korábban Lázár János, Orbán Viktor kabinetjének vezetője volt a polgármester.

A Fox is hasonló módon számol be Márki-Zay győzelméről; abban a cikkben is azt emelik ki, hogy az eredmény új lendülelet adhat az ellenzéknek.

A Guardian sokkoló vereségnek nevezi, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje elvérzett a választáson egy olyan városban, ahol évtizedek óta erősek a kormánypártok, ez szerintük is kihívások elé állíthatja a miniszterelnököt, mindössze hat héttel a parlamenti választás előtt. Az Indexet idézve kiemelték a cikkben, hogy nem csupán a győzelem ténye, de annak aránya is figyelemreméltó.

A lap megjegyzi, hogy bár a Fidesz támogatottságát 50 százalék körülire mérik még most is, hogy Orbán vejének korrupciógyanús ügyei fokozatosan napvilágra kerülnek, és hogy nemrég kiderült: a kormány megpróbálta palástolni, hogy migránsellenes retorikája ellenére 1300 menekültet fogadott be tavaly.

A hódmezővásárhelyi választás eredményéről a Reuters mellett a Bloomberg és a kínai Xinghua is hosszú beszámolót közölt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Márki-Zay mámoros interjúja: a Fidesz az ország bármely városában legyőzhető

Civilből polgármester pár hét alatt: Márki-Zay Péter 14 százalékos előnnyel verte meg Hódmezővásárhelyen a fideszes jelöltet, és ezzel hitet adott mindenkinek, aki kormányváltást szeretne áprilisban. Ez már elég nagy csoda, és most várja a lehetetlen küldetés: egy Fidesz-többségű közgyűlést irányítani ellenzékiként. Az ünneplő tömeg gyűrűjében készítettünk miniinterjút éjjel a győztessel.

Gergely Márton Itthon

A Fidesz azzal ronthatja helyzetét, ha úgy reagál, ahogy mindig szokott

Fájdalmas jobbegyenest kapott a Fidesz és személyesen Lázár János a hódmezővásárhelyi időközi választáson, a kormánypártnak mégis úgy kell tennie, mintha szúnyogcsípés lett volna. Ha Orbánék bedurvulnak a kudarc miatt, feltornázhatják a választási részvételt. És épp ez volt végzetes számukra Márki-Zay Péter győzelménél.

Már több mint 100 ezer koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Már több mint 100 ezer koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány

Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány

Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben