szerző:
hvg.hu

Percről percre közvetítésünkben követhette, mi történik kedden az ítéletidőben Magyarországon. Ha híre, képe, videója van, és megosztaná, írja meg az [email protected] címre vagy kommentben.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Zárjuk tudósításunkat

Percről percre tudósításunkat mára zárjuk, de a rendkívüli téli időjárás fejleményeiről továbbra is beszámol a hvg.hu.

Az országos és a budapesti hidegrekord is megdőlt

Országosan eddig mínusz 11,1 fok volt a legalacsonyabb maximumérték, amit 1971-ben Kékestetőn mérték. Most szintén Kékestetőn ennél is hidegebb volt, mínusz 12,8 fokos maximumot mértek kedden. Budapesten 1986-ban a Széchenyi-hegyen volt a leghidegebb a nappal február 27-én, akkor mínusz 5 fokot mértek. Kedden a János-hegy völgyében mínusz 7,4, a János-hegyen pedig mindössze mínusz 8,2 fokig emelkedett a hőmérséklet, így ez lett az új fővárosi legalacsonyabb maximumhőmérséklet.

Berzencénél is átengedik már a teherautókat Horvátország felé

Megindult a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek forgalma Berzencénél Horvátországba kedden délután fél hatkor – közölte a rendőrség. A határátkelőnél a horvát hatóságok kedd reggel óta korlátozták a kamionforgalmat a rendkívüli időjárás miatt. A magyar-horvát határ Somogy megyei szakaszán ugyanilyen korlátozás volt érvényben Barcsnál, de már ott is zavartalanul közlekedhetnek a teherjárművek.

Mínusz 30 fok alatti hőmérsékletet mértek Németországban is

Németország legmagasabb pontján mínusz 30 fok alá süllyedt a hőmérséklet kedden. A Hartmut nevű front egyre fagyosabb levegőt sodor Németország fölé, így a Zugspitze nevű alpesi hegycsúcson, Bajorország tartomány és Ausztria határán mínusz 30,4 fokot jegyeztek fel a szövetségi meteorológiai szolgálat mérőállomásán. Ez 3,4 fokkal alacsonyabb az egy nappal korábban mínusz 27 fokon beállított idei hidegrekordnál. Változás a hónap utolsó napján sem várható, a kemény hideg egészen a hét végéig kitarthat.

Újra átengedik a teherautókat a barcsi határátkelőnél

Megindult a 7,5 tonna össztömeg feletti teherjárművek forgalma a barcsi határátkelőnél Horvátországba és a 61-es főúton Böhönyénél, Nagykanizsa irányába kedden délután – közölte a rendőrség. A határátkelőnél hétfő éjjel rendeltek el korlátozást az időjárás miatt.

A katonákat is kivezényelték havat takarítani Horvátországban

A hadsereg is bekapcsolódott a hótorlaszok eltakarításába kedden Horvátországban: a közutakról hordják el a havat, kórházak és iskolák udvarait takarítják, valamint segítenek az elhagyatott területeken élők evakuálásában. Horvátország egész területén téliesek az útviszonyok, sokfelé korlátozták a forgalmat a vasúti közlekedésben is. Több településen nincs tanítás.

Szlovéniában javult valamennyit a helyzet

Komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben a rendkívüli időjárás Szlovéniában is, országszerte több baleset történt az rossz útviszonyok miatt, de már csitult a viharos szél. A legerősebb széllökések hétfőn még elérték az óránként 149 kilométeres sebességet, ami miatt több alagutat és autópálya-szakaszt is lezártak, valamint a koperi kikötőt sem működött. Ezeket azonban kedden újra megnyitották.

Fagyhalál Csehországban

Három hajléktalan holttestére bukkantak hétfőn a morva-sziléziai Ostravában, a rendőrség szerint halálukat valószínűleg a rendkívül erős fagy okozta. Két férfi és egy nő hunyt el. A férfiak holttestét egy híd alatt találták meg, míg a nőt tehervasútállomáson. Mind a három esetben olyan helyekről van szó, ahol máskor is megbújtak a hajléktalanok. Csehországban harmadik napja tart a rendkívül hideg időjárás. Számos helyen, főleg a hegyvidékeken, az éjszaka mínusz 20 fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Továbbra is több megyében van lezárt út

A Magyar Közút Útinform szolgálatának déli összesítése szerint Vas megyében továbbra is le van zárva a Gyóró-Csepreg, a Karakó-Jánosháza, az Egyházasdaróc-Nagykölked, a Vönöck-Kemenessömjén, az Őrimagyarósd-Viszák, a Mersevát-Kemenesszentmárton összekötő út, továbbá a bucsui bekötőút, valamint a Rum és Rábatöttös, továbbá a Meggyeskovácsi és Csempeszkopács közötti út. Ugyanakkor a Rimány és Szőce közötti úton már feloldották a lezárást.

Győr-Moson-Sopron megyében a Vitnyéd-Iván, az Iván-Szakony, a Nemeskér-Egyházasfalu összekötőúton, Gyóró közelében, Hidegség és Nagycenk, Balf és Fertőrákos, Páli és Edve, Vadosfa és Magyarkeresztúr, illetve Kapuvár és Öntésmajor között van érvényben teljes útzár.

Zala megyében a Gelse-Pölöskefő, az Újudvar-Magyarszerdahely és a Gelse-Zalaszentbalázs összekötőúton, valamint a sármelléki és kehidakustányi bekötőúton találkozhatnak korlátozással a közlekedők.

Tolna megyében a 61-es és 65-ös főúton, valamint Veszprém megyében a 82-es főúton megszüntették a 7,5 tonnánál nehezebb járművek korlátozását.

Ugyanakkor Zala megyében a 61-es és 75-ös főúton a nehézgépjárművek továbbra sem közlekedhetnek.

A magyar-horvát határszakaszon a horvát hatóságok Letenyén, a határátkelőnél továbbra is szüneteltetik a kamionok átléptetését.

A közútkezelő összes bevethető gépe az utakon van. Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből több hómarásra is alkalmas munkagépet csoportosítottak át a nyugat-dunántúli területekre - írták, kiemelve: továbbra is arra kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő téli gumikkal induljanak útnak.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján kora délután azt közölte: az intenzív havazástól csúszóssá vált az út, ezért korlátozást léptettek életbe a 61-es főúton. A Nagykanizsa irányába közlekedő, 7,5 tonna össztömeg feletti járműveket Böhönyénél a 68-as számú főútra, Marcali irányába terelik.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint újra közlekedhetnek a kamionok a horvát-magyar határon.

Rekordhideg Ausztriában, mínusz 31,9 fokot mértek

Rekordhideget mértek Ausztriában, a tiroli Brunnenkogelen: keddre virradó éjszaka mínusz 31,9 Celsius-fokot mutatott a hőmérő - jelentette az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Központ (ZAMG).

A szintén alpesi Sonnblich csúcsán a rekordtól alig elmaradó mínusz 31,7 Celsius-fokot mértek, a Pitztal-gleccseren mínusz 29 Celsius-fok volt a hőmérséklet.

A lakott területeknél kihelyezett ausztriai mérőállomások közül a szintén tiroli Obergruglben volt a leghidegebb, ott mínusz 23,1 Celsius-fokot mértek.

Az osztrák hírügynökség jelentésében megjegyezte, hogy kedd hajnalban a világon a leghidegebb az antarktiszi Wostock és Amundsen-Scott állomásokon volt: itt mínusz 58,2, illetve mínusz 53,8 Celsius-fokot mértek.

1 2 3 4

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!