szerző:
hvg.hu

Nyár óta most a legalacsonyabb a Fidesz támogatottsága, az MSZP és a Jobbik az elmúlt tíz hónap legjobb eredményét hozza a biztos szavazók körében.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Ez derül ki a Republikon Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából, amit a 24.hu megbízásából készítettek.

A friss mérés szerint Orbán pártja 48 százalékon áll a biztos szavazók között, ami masszív fölény, de 2017 nyara óta a legalacsonyabb. Véget ért tehát egy folyamatos erősödés, két hónap alatt esett 9 százalékpontot a Fidesz népszerűsége.

Az ellenzéki pártok összeszedték magukat, a Momentum és az Együtt kivételével mindannyian erősödtek. A leginkább a Karácsony Gergely mögött álló MSZP–Párbeszéd (a Liberálisokat még nem mérték ide, önállóan szerepeltek) erősödött, januárhoz képest újabb 3 százalékpontot gyarapodott, és most 17 százalékon áll, míg a Jobbik egy százalékpontos növekedéssel 19 százalékon.

Az LMP és a DK fej-fej mellett, előbbi 5, utóbbi 6 százalékon. (Az Együtt és a Momentum 2-2 százalékon.)

A teljes népesség körében a Fidesz 3 százalékpontos csökkenéssel 29 százalékra csúszott vissza, a Jobbik most 12, az MSZP–Párbeszéd-MLP 11 százalékon áll, az LMP és a DK 3-3 százalékon, míg a bizonytalanok aránya továbbra is 39 százalék.

A kutatás adatfelvétele február 9. és 22. között volt, vagyis még a hódmezővásárhelyi választás előtt, de az Orbán vejéhez köthető Elios-botrány már tartott. A Republikon kutatása meg is jegyzi, az Elios-ügy árthatott a Fidesznek, másrészt az ellenzéki pártoknak használt az, hogy az együttműködés körüli viták helyét a kampány vette át.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A DK nem csak az MTVA fegyveres őreit, a rendőröket is feljelentené

A DK nem csak az MTVA fegyveres őreit, a rendőröket is feljelentené

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Kórházigazgatótól a prostituáltig: ezek a legnagyobb és a legkisebb presztízsű szakmák

Kórházigazgatótól a prostituáltig: ezek a legnagyobb és a legkisebb presztízsű szakmák

Balesete volt Gulyás Gergelynek az éjszaka

Balesete volt Gulyás Gergelynek az éjszaka

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum