szerző:
HVG

A friss HVG kísérletet tett arra, hogy megbecsülje a választás eredményét a részvétel alapján. Trendszerűen csak azokban a körzetekben lenne esélye a baloldalnak, ahol a választási részvétel meghaladja a 100 százalékot, ennek esélyeit nem részleteznénk.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A HVG négy megye és hat budapesti kerület 2014-es adatait dolgozta föl, arra keresve a választ, hogyan függ össze a részvételi arány és az egyes pártok eredménye. Igaz-e, hogy ahol többen mentek el szavazni, ott automatikusan jobb eredményt ért el az ellenzék?

A sejtett összefüggés nagy vonalakban beigazolódik. Azokban a szavazókörökben, amelyekben magasabb volt a részvétel, a kormánypárt valamelyest gyengébb eredményt ért el; a Fidesz jellemzően ott remekelt, ahol kevesebben mentek el a voksolásra. Ezzel ellentétesen mozog az akkori legnagyobb ellenzéki erő, a baloldali összefogás eredménygörbéje: minél többen fordultak meg az urnáknál, annál magasabb arányban szavaztak erre a formációra.

A vizsgált 17 választókerület átlagában ez azt jelenti, hogy ahol a jogosultak kevesebb mint 45 százaléka ment el szavazni, ott 51 százalékos voksaránynak örülhetett a Fidesz, és 19-cel kényszerült beérni az MSZP, ahol viszont a 75 százalékot is meghaladta a részvétel, ott a kormánypárt eredménye 45 százalékra fogyott, az ellenzéki összefogásé pedig 33-ra hízott.

Dörzsölheti a tenyerét Orbán Viktor: ezeket a vonalakat meghosszabbítva azt látjuk, hogy csak azokban a körzetekben haladná meg a baloldal eredménye trendszerűen a Fideszét, amelyekben a választási részvétel 100 százalék fölött lenne, ami persze képtelenség.

További részletek a HVG e heti számában.

 

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!