szerző:
hvg.hu

A Fidesz gyengébb Miskolcon, mint négy éve, nem véletlen, hogy Orbán ott mondott egy hegyeset a romákra.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Közös Ország Mozgalom megbízásából megmérték a jelöltek esélyeit a Miskolc 1-es választókerületben, ahol négy éve Csöbör Katalin (Fidesz) nyert. A Závecz Research által készített mérés – melynek eredményeit a 24.hu kapta – szerint Csöbör Katalin 39 százalékkal vezet, a második a jobbikos kihívó, Jakab Péter, a harmadik Debreczeni József 18 százalékkal. Őt követi az LMP 9, a Momentum 3 százalékon.

A Közös Ország Mozgalom szerint tehát kimondható, ha egy ellenzéki jelölt marad, van esély a győzelemre. Ha mindenki elindul, akkor jó eséllyel ismét Csöbör Katalin nyer.

Megnézték a különböző forgatókönyveket:

  • egy Jakab Péter–Csöbör Katalin meccs jobbikos győzelmet hozna, 52:48 százalék arányban
  • egy Debreczeni József–Csöbör Katalin párharc viszont Fidesz-győzelmet eredményezne, de nem túl nagyot: 56:44 százalék lehetne az eredmény.

A pártok támogatottságát is megmérték: a Fidesz 35, a Jobbik 27, az MSZP-P 14, a DK 8 százalékon áll a körzetben. Vagyis a Fidesz itt gyengébb, mint országosan, nyilván nem véletlen, hogy Orbán Viktor minden eddiginél durvább megnyilvánulásra ragadtatta magát a Csöbör Katalin melletti kampányban: a miskolci romákat is bevándorlónak nevezte.

A választókerületben folytatott vitáról itt írtunk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!