Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Öt és fél millió forint megtakarítása van Semjén Zsoltnak, ebből luxusszinten egyetlen svédországi vadászat jön ki. Utánakérdeztünk az áraknak, mint kiderült, szerényebb körülmények között már 3 millió forintért is ölhet állatot a vadász a sarkkörön túl.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Ez egy puritán kormány, mondta Balog Zoltán Emmi-miniszter 2016-ban az Indexnek, szó szerint így fogalmazott:

"Erre a kormányra mint testületre kimondottan jellemző a puritánság".

Mindezt Rogán Antal helikopterezésével kapcsolatban sikerült kijelentenie. Most pedig a Magyar Nemzet egy másik helikopterezésről, a Semjén Zsolt-féle svédországi vadászatokról számol be. A lap 4-5 milliós költségekről beszél, aminek része egy teljes hotel kibérlése, hogy senki ne zavarja a miniszter kikapcsolódását, és arról is van felvétel, ahogy egy helikopter emel fel egy Semjén által elejtett szarvast. A miniszterelnök-helyettes nagybátyja és unokatestvérei a kormánysajtó állítása szerint Svédországban élnek, vagyis az ő meglátogatásuk miatt botlott a vadászatba a KDNP elnöke a hivatalos magyarázat szerint.

Megpróbáltuk megnézni, a lap kalkulációja mennyire igazolható. A northlandhunting.com-on megtalálható ajánlatok között lehet találni jávorszarvas-vadászatra vonatkozót, a kijelölt vadászati időszak egyrészt szeptemberben, másrészt október elejétől január végéig tart. A vadászat ötnapos, a vadászház és a terület bérleti díja 8750 euró csapatonként (amelyek 5-10 fősek lehetnek) – ez 2,62 millió forint. Két felnőtt és két borjú kilövésére jogosít ez a csomag.

De ebben az árban nincs benne a hús, azt nem viheti magával a vadász. Erre az alapcsomagra jöhetnek rá különböző extrák: a normál csomagban vadászonként 400, kísérőként 300 eurót kell naponta fizetni – ez 90-120 ezer forint tehát, öt napra fejenként 500 ezer forint. Ez tartalmazza a szállítást és idegenvezetést, a kutyákat, a vadászati engedélyeket, a biztosítást és a fegyvereket. De benne van az italbár, az erdei elhelyezés alkalmasint szaunával és pezsgőfürdővel. A luxuscsomag kényelemszeretőbb vadászoknak szól, itt már 550 euró/nap a díj vadászoknak, 400 euró a kísérőknek – 4-10 fős csapatokról van szó – öt nappal számolva 6-800 ezer forint fejenként.

©

A vadászatoknak létezik egy 4 napos, rövidebb változata is. A jávorszarvas-trófeák díja a következő: az első bikatrófea 1000 euró, a második 900. A nőstényért 700-at kér a társaság, a borjú trófeájáért pedig 400-at. A cég egyébként Svédországra, a Skandináv-félsziget északi részére, Írországra és Magyarországra hirdet utakat, vadászatokat.

Ez azt jelenti tehát, hogy 3 millió forintra is felmehet a vadászat ára, és ebben még nincs benne a kiutazás, ami Stockholmig 70 ezertől 200 ezerig mozog turistaosztályon, utána pedig még a helyszínre kell autózni bérelt járművel. Helikopterbérlést több cégnél is lehet intézni, kértünk árajánlatot, várjuk a választ.

Négy-ötmillió forint tehát nem tűnik túlzó árnak ismerve az igényes társaságot. A "svéd átlaggal" beérő vadász fejenként 3 millió forintból kijöhet.

A thehuntingagency.com oldalon fellelhető ajánlat szintén szaunás, tóparti kis vadászházakat ajánl fel szállásként, egy jávorszarvassal a csomagban 3000 euróba kerül. Ez 900 ezer forint tehát. A háromnapos jávorszarvas-vadászat 2700 euró, az ötnapos pedig 3900 a lappföldi részeken. Az utak madárvadászattal és horgászattal lehetnek színesebbek, extra felárért persze.

Van magyar cégtől származó ajánlat is, a Vadászutak oldal egy 11 200 hektáros közép-svédországi terület mellett egy 4700 hektáros jávorszarvasos területre is hirdet vadászatot. Ez kutyás kereső vadászatot jelent, a kutya megkeresi a jávorszarvast, megtalálja, a vadász odamegy, eldönti, elejti-e. Az 1 vadász 1 kísérőtől az 1 vadász 4 kísérő felállásig lehet variálni. A program hétnapos, ebből kettő az utazás Budapestről, a vadásznak 3050-1750 eurót kell fizetnie a kísérő számától függően, a kísérőknek pedig fejenként 795 eurót.

©

Felcsaptuk természetesen Semjén Zsolt vagyonnyilatkozatát is. Idei bevallása szerint 4 millió forintja van készpénzben és másfél millió bankban. Nincs más tartaléka. Ennyi pénz megy el egyetlen luxusban töltött svédországi vadászatra. Semjén keresete bruttó 1,1 millió forint havonta. Ebből az évi egy svéd típusú vadászatot sem lehet kigazdálkodni, nemhogy többet a világ megannyi táján.

Megkérdeztük a Földművelésügyi Minisztériumot, a KDNP-t, a Kormányzati Tájékoztató Központot, mit gondolnak a Magyar Nemzet által közölt cikkről, Semjén Zsoltot is próbáltuk elérni, egyelőre sikertelenül. A Magyar Nemzet úgy tudja, egy volt főosztályvezető is többször elkísérte Semjént a vadászataira. Az agrártárca azt állítja, nem törődnek azzal, szabadidejükben a munkatársak mivel foglalkoznak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Spanyolország után a briteket vette célba az egyik legnagyobb magyar ingatlancég

Spanyolország után a briteket vette célba az egyik legnagyobb magyar ingatlancég

Közigazgatási bíróságok: a Párbeszéd nem bízik a kormányban

Közigazgatási bíróságok: a Párbeszéd nem bízik a kormányban

Itt a lista: ezek most a legütősebb androidos telefonok

Itt a lista: ezek most a legütősebb androidos telefonok

Horn Gyula fia nekiment Kövér Lászlónak

Horn Gyula fia nekiment Kövér Lászlónak

Elloptak egy győri érmegyűjteményt, hamisítványokat állítottak ki helyette

Elloptak egy győri érmegyűjteményt, hamisítványokat állítottak ki helyette

50 km/h-val sem ment L. L. Junior kisfiának gázolója

50 km/h-val sem ment L. L. Junior kisfiának gázolója