szerző:
hvg.hu

A Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, hogy semmi köze a kastélyhoz, és csak azért tudott az építéséről, mert az erdője mellett van.

Van szauna, borospince, óriási konyha, kandalló és minden más a batidai vadászkastélyban, ami a pihenéshez kell. Aki olyan szerencsés, hogy ide vonulhat el a világ zaja elő, egy kifejezetten igényesen kivitelezett épületben eresztheti ki a gőzt. Elég csak megnézni a nyílászárókat vagy a tetőt, máris egyértelművé válik, hogy nem olcsó hétvégi házat húztak fel egy erdő mellett, a természet kellős közepén.

A Vásárhelyiek a változásért nevű Facebook-oldalon szombaton délután tettek közzé több tucat fotót abból az időből, amikor már majdnem készen volt a kastély. A képek forrását nem jelölték meg, különösebb magyarázatot sem mellékeltek azokhoz. A kommentelők nagy része is inkább azt pedzegeti, hogy szerintük adóforintokból épült a birtok.

A vadásztársaság, amelyben Lázár János is földtulajdonosként tag, 2015 februárjában eladta a vadászházát Lázár munkatársának, Kulik Jenőnek.

Majd tavaly tavasszal tűnt fel a helyieknek, hogy óriás darukkal építkeznek a vadászkastély körül, amiről azt is gondolták, hogy Hódmezővásárhely „üdvöskéje”, Lázár János húzza fel az épületet, hogy vadászszenvedélyének hódolhasson ott. A helyi lap, a Délmagyarország újságírója ekkor derítette ki, majd az Átlátszó eredt utána, hogy maga a kastély nem a miniszteré, hanem egy helyi ügyvédé, Kulik Jenőé.

Lázár annyit reagált a szóbeszédre, hogy semmi köze a vadászkastélyhoz, az építkezésről is csak azért értesült, mert a szomszédos terület erdeje az ő tulajdonában van.

Magyar Narancs újságírója kérte ki a földhivataltól a szomszédos területek tulajdoni lapját, ebből az derült ki, hogy nem csupán a miniszter által bevallott erdő az övé, hanem lényegében az összes, a vadászkastélyt körülvevő terület Lázár családtagjainak nevén van.

Délmagyarország írta meg korábban, hogy a vendégház időközben elkészült, de nem a nagy nyilvánosság előtt nyitotta meg a kapukat, hanem ahogy azt a tulajdonos Kulik Jenő írta a helyi lap újságírójának, prémium vendégeknek szánják a vendéglátást, ezer euróért bérelhető a vadászkastély. 

Magyar Narancs cikkéből azonban az is kiderült: a helyiek állítása szerint a tulajdonos ügyvédnek szemmel láthatóan nincs annyi pénze, hogy a felújításhoz szükséges százmilliókat kifizethette volna könnyedén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Vállalkozás

A batidai vadászkastély nem Lázáréké, csak a körülötte levő földek

Már fogad vendégeket az a vadászkastély, amelyet a helyi pletykák Lázár Jánoshoz kötnek. Most a Magyar Narancs újságírója azt is kiderítette, hogy nem csak az a kastéllyal szomszédos erdő Lázáré, amit a miniszter korábban elismert, hanem több környező terület a családé. A Nagyréti Vendégháznak elnevezett kastély már üzemel, de nem hirdeti magát, exkluzív vendégeket fogad 1000 euróért.