szerző:
hvg.hu

Találtak olyan gyanús ajánlást, amelyet halott személy jegyzett.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Feljelentést tesz a DK-s Oláh Lajos választási csalás gyanúja miatt. Terézváros és Erzsébetváros parlamenti képviselője azt követően döntött így, hogy választási bizottsági delegáltja összevetette a Fidesz és Lévai Katalin pártjának ajánlásait, és kiderült: legalább 341 esetben egyeznek az ajánlások, csak éppen más az aláírás. A politikus erről az Indexnek számolt be.

A volt szocialista politikus pártja, a Lendülettel először Zuglóban bukott le a Fideszével egyező ajánlások miatt. Lévai indulását a választási bizottság elutasította, a jobbikos jelölt, Szávay István feljelentése nyomán pedig a nyomozás indult, a rendőrség pedig lefoglalta az ajánlóíveket.

A 168 egy hete pedig arról írt, hogy a XV. kerületet lefedő 12. választókerületben is felmerült a gyanú, hogy egyeznek az ajánlások. A 168 Óra helyi forrásai szerint az ügyletben egy fideszes önkormányzati képviselő és egy volt önkormányzati cégvezető is érintett, a jelek pedig egyértelműen arra utalnak, hogy a Lendvai-féle párt jelöltjének indulása a fideszes László Tamás mandtumszerzését segíti.

Az új választási törvény egyik sajátsága, hogy egy választó több jelöltet is ajánlhat. Az ajánlásokat azonban alá kell írni, aláírást hamisítani pedig bűncselekmény – emlékeztet az Index.

Oláh Lajos szerint azonban más baj is van a gyanús ajánlásokkal: legalább kilenc esetben az íven szereplő személy már nem él, vagy nem a választókerületben lakik. Minthogy a Lendülettel párt Budapest 10 olyan választókerületében próbált jelöltet állítani, ahol a baloldal jelöltje egyértelmű favoritnak számít, fölmerül a gyanú, hogy ott is hasonlóan jártak el, mint ebben a két esetben - írja közleményében a politikus.

(Index)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az "év legszebb sírját" találták meg egy egyiptomi nekropoliszban – fotók

Az "év legszebb sírját" találták meg egy egyiptomi nekropoliszban – fotók

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Be kell mondanom a kamerába a nevemet, ha a rendőr kérdezi?

Be kell mondanom a kamerába a nevemet, ha a rendőr kérdezi?

Csaknem egy tonna gyanús potencianövelőt és hormontablettát foglalt le a NAV

Csaknem egy tonna gyanús potencianövelőt és hormontablettát foglalt le a NAV

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen