szerző:
hvg.hu

Zugló után egy másik budapesti választókörzetben, a XV. kerületet lefedő 12-es számúban is választási csalás gyanújába keveredett a Lévai Katain vezette Lendülettel Párt – értesült a 168 Óra. A héten kipattant zuglói botrányhoz hasonlóan itt is kormányoldal segíthette aláírásokkal Lendület közös baloldali jelöltje ellen induló képviselő-jelöltjét.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Személyi és sorrendi azonosságok gyanúja merült fel a fővárosi XV. kerületi választási bizottság által vizsgált ajánlóívek esetében is – írja vasárnapi cikkében a 168 Óra. A lap szerint a visszáélésekben a Fidesz országgyűlési képviselője László Tamás, és Móricz Eszter, a Lendülettel Magyarországért jelöltje érintett. Utóbbi ajánlóívein ugyanis a múlt héten kipattant zuglói visszaéléshez hasonlóan olyan nevek és személyes adatok tűntek fel, amelyeket vélhetően a Fidesz ajánlóíveiről másoltak át.

A 168 Óra helyi forrásai szerint az ügyletben egy fideszes önkormányzati képviselő és egy volt önkormányzati cégvezető is érintett, a jelek pedig egyértelműen arra utalnak, hogy a Lendvai-féle párt jelöltjének indulása a fideszes László Tamás mandtumszerzését segíti. A feltételezett csalást hétfőn tárgyalja körzet választási bizottsága.

A körzetben a fideszes László Tamáson és lendülettel jelöltjén, Móricz Eszteren kívül további 11 jelölt indulását hagyta jóvá, további nyolcét pedig elutasította a választási bizottság. A baloldal közös jelöltjeként a kerületben meglehetősen népszerű, DK-s Hajdu László polgármester indul.

A cikk emlékeztet, hogy a tisztázatlan hátterű, ismeretlen anyagi forrásokból kampányoló Móricz Esztert tavaly nyáron épp a Hajdu elleni fideszes puccskísérlet eredményeként zárták ki az MSZP-ből, amely egyértelműen és többször is deklaráltan a polgármestert támogatja.

Móricz Eszter pedig nem a kormánypártokat kritizálja, vagy László Tamás képviselői munkáját számoltatja el, hanem Hajdut támadja kampányában, így vélelmezhető, hogy indulása a Hajdura adott szavazatok megosztását, és a Fidesz mandátumszerzését hivatott segíteni. Éppen úgy, ahogy Zuglóban, ahol a fideszes Jelen Tamás jelölti ajánlóíveivel megegyező ajánlásokat adott le semmiből jött Lendülettel pártja nevében az ex-szocialista Lévai Katalin.

A 168 Óra szerint nagy kérdés, hogy a harmadik, Zuglóhoz és Rákospalotához hasonlóan kiélezett választási küzdelmet jósló kerületben, a XVIII.-ben felvetődik-e a hasonló visszaélések gyanúja. Ott ugyanis a négy éve mindössze néhány szavazattal alulmaradt MSZP-s Kunhalmi Ágnes a közös baloldali jelölt, a Lendülettel jelöltje pedig a párt társelnöke, Földényi György.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Patkányszámláló Facebook-oldalt indított a Párbeszéd

Patkányszámláló Facebook-oldalt indított a Párbeszéd

Bod Péter Ákos: Válság után, válságok előtt

Bod Péter Ákos: Válság után, válságok előtt

Az USA ausztrál nagykövetsége tévesen kiküldött egy e-mailt, aztán nem győzött bocsánatot kérni

Az USA ausztrál nagykövetsége tévesen kiküldött egy e-mailt, aztán nem győzött bocsánatot kérni

A dohánycégekkel gyűjtetne csikket az EP

A dohánycégekkel gyűjtetne csikket az EP

20-25 fok lesz ma is

20-25 fok lesz ma is

Mint az IKEA-ban: kiadnak egy okostelefont, amit önnek kell összeszerelnie otthon

Mint az IKEA-ban: kiadnak egy okostelefont, amit önnek kell összeszerelnie otthon