szerző:
Tóth Richárd
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi történik akkor, amikor a gránitszilárdságúnak mutatott hegyről kiderül, hogy valójában üvegből van? Az Orbán-rezsim most megmutatja törekény oldalát, tehát harcba hívják azokat, akik felépítették azt. A hvg.hu heti politikai pillanatfotója.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Abba kellene hagyni ezt az elemi iskolai szintű sorosozást, a magyar társadalom ennél intelligensebb.

Ezt mondta Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője a hódmezővásárhelyi Fidesz-vereség után a Sajtóklubban, majd nem telt el egy hónap, ő pedig széles mosollyal tapsolt Orbán március 15-i beszéde alatt, amikor a miniszterelnök olyanokat mondott, mint:

és most hazaküldjük Gyuri bácsit is a hálózatával egyetemben. Arra kérünk, menj vissza Amerikába, és boldogítsd inkább az amerikaiakat.

©

Óvnék mindenkit, kétségbeesett ellenzéki politikusokat, erős képzelőerővel rendelkező olvasókat, rémképeket látó nyugatiakat, hogy az Orbán-rezsimet diktatúrázzák, ezzel csak saját felvett pozícióikat gyengítik. A 2010 óta létező Nemzeti Együttműködés Rendszere egy autokrációba csúszó demokrácia, ami legkésőbb 2015 óta három lábon áll – Brüsszel, Soros, menekültek –, de egyetlen gyökérből ágazik szét: a félelemből. A rendszer legitimáló ereje az erre az alapvető érzelemre építés, miközben azok is félnek, akik hatalmon vannak.

Hódmezővásárhely után, Orbán március 15-i beszéde előtt (amit még véletlenül se gondoljunk ünnepi beszédnek), a Fidesz folyamatosan kapta az ütéseket – az Elios-botrány pörgött tovább, kiderült, hogy Semjén Zsolt Svédországba jár luxusvadászatokra, Kósa Lajos pedig pénzügyileg került közelebbi viszonyba egy jó eséllyel szélhámos nőhöz. A kormánypártokat ugyan ciklus közben is érték pofonok (Rogán Antal helikopterezése és Matolcsy György viselt dolgai), de van egy nagy különbség az akkori és a mostani botrányok kezelésében: amíg korábban a Fidesz és a KDNP jobbnak látta azt a védekezést választani, hogy rejtegetik botrányos szereplőiket (nehogy a média kereszttüze a bukásukat okozza), most folyamatosan szerepeltetik Lázárt, Semjént és Kósát is – félve attól, ha nem így tennének, az beismeréssel ér fel, és egy hónappal a választások előtt már nem lehet változtatni a kampány stratégiáján.

©

A mostani stratégia tehát a militarizmusé. Aki az előző négy évet olyan helyen töltötte volna, ahová nem érnek el Orbán Viktor és a Fidesz üzenetei, és a kormányfő március 15-i beszédét hallgatta, könnyen abban a hiszemben lehetne, hogy Magyarország ténylegesen hadban áll valakivel. Pedig csak a Fidesz-tábor egyben tartása és mozgósítása, tehát a választás tétjének felsrófolása végett mondta például azt Orbán, hogy:

A hazának van szüksége Rátok, gyertek, és harcoljatok velünk, hogy amikor majd nektek lesz szükségetek a hazára, még meglegyen a hazátok. (...) Magyarok! Magasba a zászlókat! Menjetek és harcoljatok!

Orbán Viktor attól fél, ha nem harcként interpretálná az egyébként a demokrácia legtermészetesebb mozzanatát, a választásokat, akkor nem erőt, hanem a középszert, a szürkeséget és az úgymond nyugatit sugározná. Itt emlékeztetünk mindenkit a jelenlegi miniszterelnök 2007-es szavaira:

Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik.

Sokan hiszik azt, és talán ugyanennyien próbálják elhitetni, hogy gránitszilárdságú a félelem orbáni rendszere, de ahogy Hódmezővásárhely is megmutatta, a centrális erőterből már kifelé tartó, azon túllépő viszonyok nem szilárdak, mindössze annak tűnő, de egyébként végtelenül törekény építmények. Az Orbán-rezsim egy üveghegyre emlékeztet, amin a legkisebb repedés is könnyen az egész összedőléséhez vezet.

Most ennek a hegynek a primátusát kezdték megkérdőjelezni azok, akik közül eddig sokakat nem is érdekelt annak létezése, a hegy tetején állók pedig félelemből rögvest harcba hívtak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

A városban élő patkányok igazi gourmet-k a vidékiekhez képest

A városban élő patkányok igazi gourmet-k a vidékiekhez képest

Birkafelvonulás Madridban

Birkafelvonulás Madridban

A brit gyárosok elunták a politikusok totojázását, készülnek a Brexitre, de nincs benne köszönet

A brit gyárosok elunták a politikusok totojázását, készülnek a Brexitre, de nincs benne köszönet

A Ryanair megérezte a járattörléseket, pedig több utast vitt és a bevétele is nőtt

A Ryanair megérezte a járattörléseket, pedig több utast vitt és a bevétele is nőtt

Mi az az INF-szerződés? Reagan és Gorbacsov írta alá, most Putyinon és Trumpon múlhat a sorsa

Mi az az INF-szerződés? Reagan és Gorbacsov írta alá, most Putyinon és Trumpon múlhat a sorsa