szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ipari mennyiségben hamisították az ajánlóíveikre már évekkel korábban elhunyt választók adatait és aláírását egyes kamupártgyanús szervezetek jelöltjei a csepel-soroksári választókörzetben. A fideszes Németh Szilárd 21 kihívójából tizenhárman próbálkoztak ilyesmivel, a rekorder pedig a hvg.hu által már korábban leleplezett Medete párt jelöltje (egyben egyik szervezője) lett.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Üzemszerűen hamisították rá már régóta elhunyt személyek adatait az ajánlóíveikre egyes, eleve kamupárt-gyanús szervezetek jelöltjei Budapest 17-es, Csepelt és Soroksárt is magában foglaló választókörzetben – derült ki a hvg.hu birtokába jutott jegyzőkönyvekből.

A helyi választási bizottság hétfő délutáni ülésén két magánszemély korábbi panasza alapján tűzte napirendre ismét az ajánlások ügyét, miután néhány kis párt jelöltjénél kiderült, hogy – feltehetően korábbi adatbázisokból dolgozva – halottak adatait is szerepeltették az ajánlóíveiken. A testület ezután az összes kis párt ajánlásait áttekintette és azokat az érvényes nyilvántartásokkal összevetve arra jutott, hogy egyes jelöltek ipari mennyiségben adtak le ilyeneket.

A bizottság delegáltjai információink szerint abban állapodtak meg, hogy a halottak adatait tartalmazó ajánlásokat nem számszerűsítik, hanem 1-5 előfordulás között a „néhány esetben”, 5-10 között a „több esetben”, 10 felett a „nagy számban”, 20 felett pedig a „kirívóan nagy számban” minősítéssel illetik majd az egyes jelölteket.

A birtokunkba került jegyzőkönyv tanúsága szerint hat szervezet jelöltje használta kirívóan nagy számban már elhunytak adatait, az egyik legtöbbet – közel százat (!) információink szerint pedig közülük is annak Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja (Medete) a jelöltje, amelyről már több cikkünkben bizonyítottuk, hogy politikai tevékenységet nem végző, kizárólag az állami támogatás bezsebelésére  létrejött kamupárt.

Sőt, a lebukott jelölt, Bossányi Edina nemcsak egyszerűen a Medete csepeli jelöltje, hanem a szervezet koordinátora, a bírósági papírokban szereplő formális pártelnök mögötti, tényleges irányítója.

„Nagy számban” adott le halottak nevében ajánlásokat Palczert Alexandra, a másik, hvg.hu-n részletesebben bemutatott kamupárt, a Családok Pártja jelöltje is.  

©

A választási bizottság a választókörzetbe regisztrált 45 jelölőszervezet közül összesen 23-nál – vagyis minden másodiknál – talált visszaálésre utaló adatokat.

Az elmarasztalt, elhunyt személyek adatait és aláírását szerepeltető pártok a jegyzőkönyv szerint:

-      Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja: kirívóan nagy számban,

-      Iránytű Párt: kirívóan nagy számban,

-      Elégedett Magyarországért Mozgalom: kirívóan nagy számban,

-      Kell az Összefogás Párt: kirívóan nagy számban,

-      Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt: kirívóan nagy számban,

-      Minden Szegényért Párt: kirívóan nagy számban,

-      Jóléti Magyarországot Párt: kirívóan nagy számban,

-      Magyar Munkáspárt: kirívóan nagy számban,

-      Családok Pártja: nagy számban,

-      Összefogás Párt: nagy számban,

-      Rend és Elszámoltatás Párt: nagy számban,

-      NET Párt: nagy számban,

-      Haza Mindenkié Párt: nagy számban,

-      Lendülettel Magyarországért: több esetben,

-      Közös Nevező 2018: több esetben

-      Együtt a Magyar Kisebbségekért és Hátrányos Helyzetűekért: több esetben,

-      Sportos és Egészséges Magyarországért Párt: több esetben,

-      Demokrata Párt: több esetben

-      Értünk Értetek - a Hiteles Párt: több esetben,

-      Szegényekért Párt: több esetben,

-      Magyarországi Cigánypárt: több esetben,

-      Haladó Magyarországért Párt: több esetben,

-      Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt: néhány esetben.

A testület a választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával valamennyi érintett jelölőszervezet ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

A választókerület 45 eredeti indulójából 16 jelölt nyilvántartásba vételét korábban amúgy el is utasította a helyi választási bizottság, nyolcan pedig maguktól visszaléptek, de 14 halottak adataival visszaélő szervezet jelöltje így is szerepelni fog a szavazólapon.

A körzetben az MSZP-Párbeszéd színeiben induló Bangóné Borbély Ildikó a 24.hu-nak hétfő este a visszaélések apropóján egyébként arról is beszélt, hogy az ajánlásokba történt betekintéskor arra is alapos gyanújuk támadt, hogy  

a kamupártokra adott aláírások jelentős részben megegyeznek a fideszes jelölt, Németh Szilárd ajánlási ívein szereplők adataival.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Itthon

Elképesztő kamupárthálózatra bukkantunk a volt monoki polgármester pártja körül

Míg a nagy pártok pénzt és energiát nem kímélve minden lehetőséget megragadnak, hogy a választások előtt elmondhassák fő üzeneteiket, addig néhány bemutatni próbált mikropártnál épp az ellenkezőjét tapasztaltuk. A rejtőzködő, agresszív jelöltek és még rejtőzködőbb pártvezetők mögött egy szürreális, jól felépített hálózat és Szepessy Zsolt volt monoki polgármester sejlik fel. A tét sokmilliós.

Három férfi letartóztatását indítványozza az ügyészség a Deák téri késelés ügyében

Három férfi letartóztatását indítványozza az ügyészség a Deák téri késelés ügyében

Szijjártó Péter: Magyarország elsők között tesztelheti a japán Avigan gyógyszert

Szijjártó Péter: Magyarország elsők között tesztelheti a japán Avigan gyógyszert

Most elsősegélyvizsga nélkül is kiadják a jogosítványokat

Most elsősegélyvizsga nélkül is kiadják a jogosítványokat