szerző:
Domány András

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem tudta meggyőzően igazolni, hogy hátrányosan érinti a kamupártok csalással szerzett jelöléseinek elfogadása, ezért a Kúria után az Alkotmánybíróság sem volt hajlandó érdemben foglalkozni a panaszával.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A viccpárt ezúttal komoly volt: azzal érvelt, hogy a gyanús ajánlások tömegét benyújtó „Családok Pártja” és a „Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja” az alkotmányos demokrácia céljaival össze nem egyeztethető okból indul a választáson, jogát nem jóhiszeműen és rendeltetésszerűen gyakorolta, tehát az alkotmányos szervek megtagadhatták volna mindkettőtől az országos pártlista állításának jogát. Érdekeltnek pedig azért tekintette magát az ügyben, mert saját országos listája van, tehát számára hátrányos, ha az említetteket engedik indulni.

A Kúria azonban mintha nem értette volna, miről van szó: végzése szerint az MKKP „érintettségére semmilyen adat nem utal”, tehát felülvizsgálati kérelmét meg sem vizsgálták. Ezután fordult a párt az Alkotmánybírósághoz, amelynek Salamon László (1990 és 2013 között az MDF, a Fidesz, majd a KDNP országgyűlési képviselője) vezette öt tagú tanácsa sem segített.

Hiába érveltek a Kétfarkúak azzal, hogy a szabálytalankodó választási vetélytárs jogosulatlan előnyhöz jut, ha listáját elfogadják, az Ab megtagadta az érdemi vizsgálatot. Szerinte a Kúria jogosan állapította meg, hogy a párt túl elvontan próbálta bizonyítani érdekeltségét – tehát jogosultságát a felülvizsgálati kérelem benyújtására –, és ezt az Ab nem bírálhatja felül. Ezt csak akkor tehetné, ha a párt panasza „alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdést, vagy a bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenesség kételyét vetné fel”, de az öt alkotmánybíró ilyet nem talált.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jönnek a metropoliszok, ahol pár év múlva már hegyi levegőt szívhatunk

Jönnek a metropoliszok, ahol pár év múlva már hegyi levegőt szívhatunk

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Nemcsak a nagyágyúknál van kartellezés, csúf bukás készül a francia sonkásoknál

Nemcsak a nagyágyúknál van kartellezés, csúf bukás készül a francia sonkásoknál

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Valaki 172 millió forintot adott egy 5,5 kilós meteoritért, de nem is csoda

Valaki 172 millió forintot adott egy 5,5 kilós meteoritért, de nem is csoda

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat