Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyílt levélben no go zónának kiáltotta ki a budapesti Honvédkórház sürgősségi osztályát Mateisz Erzsébet háziorvos, miután elhunyt egy betege. Elmondása szerint a 79 éves asszonyt először nem látták el megfelelően a sürgősségi osztályon, noha orvosi beutalóval vitték be. Másnap hiába vitték újra be, de már nem tudták megmenteni az életét. Mateisz Erzsébet kérte az eset kivizsgálását, de azt állítja, lepattant mind a kórházról, mind az orvosi kamaráról. És mint kiderült, lepattant volna a kórházat fenntartó Honvédelmi Minisztériumtól, akik szintén azzal érvelnek, nem megfelelő helyről érkezett a panasz. Az viszont szerintük nem igaz, hogy az idős asszonyt nem látták el megfelelően.

hvg.hu: Két nappal ezelőtt jelent meg a nyílt levele, kapott bármilyen visszajelzést?

Mateisz Erzsébet: A sajtótól és az emberektől igen, a Honvédkórháztól nem.

hvg.hu: Mi történt pontosan a betegével?

M.E.: Az idős néni otthon kezelte a sebeit, mi is gondoztuk. Egyik hajnalban azt vette észre a férje, hogy zavartan viselkedik. Kihívta az ügyletet, amely beutalta a területileg illetékes Honvédkórház sürgősségi osztályára. Ott már kicsit jobban volt, ezért úgy gondolták, teljesen fölöslegesen utalták be. De semmilyen vizsgálatot nem végeztek rajta, csak a sebeit kötözték át.

hvg.hu: A sebei alapján látni lehetett, hogy vérmérgezés gyanúja áll fönn?

M.E.: Azt lehetett látni, hogy fekélyek vannak a lábán, amelyek fájdalmasabbá váltak. A néni étvágytalan és zavart volt, ezek mind utalhatnak egy olyan mélyre terjedő fertőzésre, amik a szepszis kezdeti szakaszát jelzik.

hvg.hu: A beutalón szerepelt ez?

M.E.: Azt nem láttam, de a hozzátartozó elmondása szerint zavartság miatt utalták be, nem tudom, ez rajta volt-e. De nem ez a lényeg, hanem hogy a beteget meg kellett volna vizsgálni ahelyett, hogy a beutalót szakmaiatlannak tartva hazaküldik. Ha megmérték volna a pulzusát, a vérnyomását vagy a véroxigén szintjét, abból már látni lehetett volna a jeleket. Ha valakinek alacsony a vérnyomása, de magas a pulzusa, az utalhat vérzésre, szepszisre. De ha meghallgatják a hozzátartozó beszámolóját, abból is sokminden kiderül. A kórháznak megvan erre a protokollja, de azt a jelek szerint nem tartották be.

hvg.hu: A hozzátartozók mit tettek ezután?

M.E.: Másnap ébreszthetetlenné vált a beteg, a hozzátartozók felhívták a rendelőt és az ügyeletet, végül kihívták a mentőt. A mentők már komatózus állapotban vitték be a Honvédkórházba, ahol kapott vért, antibiotikumot, 5,5 liter folyadékot, végeztek rajta CT vizsgálatot, de mindenek ellenére nem tudtak rajta segíteni, és elhunyt.

hvg.hu: Bárhova le van-e írva, hogyha a sürgősségin ellátják, akkor ez nem következik be, vagy kisebb eséllyel hal meg a beteg?

M.E.: Ez nincs leírva, csak a két ellátási lap van egymás mellett. Azért is kértem a vizsgálatot az orvosigazgatótól, hogy kiderüljön, meg lehetett volna-e menteni a beteget, hibáztak-e vagy sem. (Az orvosigazgató ezt a kérelmet utasította vissza arra hivatkozva, hogy a háziorvos nem jogosult belenézni a betegdokumentációba, ezért vizsgálatot sem kérhet - szerk.) A szeptikus sokk esetén van egy olyan pont, amikor még visszafordítható a folyamat, és van, amikor már nem az. De hogy itt mi történt, nem lehet úgy megtudni, hogy előző nap semmilyen vizsgálat nem történt, miközben másnap tényleg mindent megtettek a beteg életéért. Ha azt gondolják, hogy egyáltalán nem lehet életben tartani, szerintem biztosan nem próbálkoztak volna ennyi mindennel.

hvg.hu: A nyílt levelében tételesen felsorolja, mely jogszabályok alapján tekinthet be a beteg dokumentációjába, és hogy ez alapján nem megalapozott az orvosigazgató elutasító válasza. Ezt megírta neki is?

M. E.: Nem, csak egy levelet váltottunk. Úgy ítélem meg ugyanakkor, hogy mindenképpen szükséges egy olyan szakmai protokoll a sürgősségi osztályokon, hogy ha azzal küldik el a beteget, nem igényel felvételt, és egy héten belül meghal, vagy állapota jelentősen romlik, úgy azt automatikusan vizsgálják ki. Én csak a két ellátási lapot láttam, már csak ez alapján is érdemes lenne a kórháznak a saját minőségbiztosítása érdekében egy ilyen vizsgálatot lefolytatni.

hvg.hu: Ha egy orvosigazgató elutasítja a kérelmét, van-e bármilyen olyan szerv, ahová orvosként elsőbbséggel fordulhat?

M.E.: Ennek nem néztem utána, de megkerestem a Magyar Orvosi Kamarát, ahonnan szintén elutasító válasz érkezett két napja, arra hivatkozva, hogy nem a közvetlen hozzátartozótól érkezett a panasz.

hvg.hu: A közvetlen hozzátartozó még tehet panaszt, vagy lejárt a határidő?

M.E.: Tehet, de több okból sem akartam volna erre bíztatni őket, még gyászolnak, most dolgozzák fel az eseményeket. Azt tartanám normálisnak, ha a betegért felelős háziorvos is tehetne panaszt, kezdeményezhetné a vizsgálat elrendelését.

hvg.hu: Korábban is előfordult már hasonló a praxisában?

M.E.: Olyan, hogy leírva láttam volna, hogy nem tartják indokoltnak a beutalást, és vizsgálat nélkül elküldenek egy beteget, még nem. Az előfordult, hogy bántó stílusban beszéltek betegünkkel, vagy esetleg elküldték, de annak nincs írásos nyoma. Ennek van.

hvg.hu: Annak is hasonlóan súlyos következménye lett? Komolyabb ellátást igényelt később a beteg, esetleg halállal végződött?

M.E.: Nem végződött halállal, de volt olyan betegem, aki később intenzív osztályra került.

hvg.hu: Hány beteget utalnak a sürgősségire?

M.E.: Nagyjából heti egyet, csak a legsürgősebb eseteket utaljuk be, egyébként megpróbáljuk más osztályokkal felvenni a kapcsolatot.

hvg.hu: A sürgősségi ellátással kívülről nézve az a baj, hogy sok beteg megy be, mert előfordul, hogy aki hónapok múlvára kap beutalót valamilyen panaszára, inkább bemegy a sürgősségire, hogy majd csak ellátják. Szintén a Honvédkórházban fordult elő az az eset, mikor egy beteg több órás várakoztatás után elhunyt, majd a kórház azzal érvelt, a beteg amúgy is menthetetlen lett volna. Ez mennyire lehet mérlegelés tárgya?

M.E.: Teljesen elveszett az, amiért orvosnak mentünk, hogy mi a betegekért vagyunk. Ha menthetetlen valaki, akkor nem órákig kell váratni, hanem meg kell beszélni vele vagy a hozzátartozókkal, hogy nem tudják felvenni, vagy javasolni nekik, hogy kérjenek hospice ellátást. Bármi olyan segítség jó, ami azt mutatja, hogy emberszámba veszik a beteget. A sürgősségi osztályra tényleg kiszolgáltatott emberek mennek, komoly problémával. Nem gondolom, hogy általános lenne ott akarják kivizsgáltatni magukat. Az egy másik kérdés, hogy a rendszerben mennyi idő alatt kap valaki időpontot szakrendelésre, és a várakozás milyen egészségkárosodást okoz számára.

hvg.hu: Mi motiválta, hogy megírja a nyílt levelet?

M.E.: Az az elviselhetetlen közöny, amit tapasztaltam a kórház és a kamara részéről. Ha az ember ilyet látva csendben marad, akkor az azt jelenti, hogy egyetért a rendszerrel. Muszáj volt valamit tenni.

hvg.hu: Ritka, hogy egy orvos ilyen nyílt levelet fogalmazzon meg. Változhat ezután bármi?

M.E.: Remélem, hogy elindul egy változás. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a betegekre úgy tekintsünk, mint akik bajban vannak, és ne úgy, hogy fölöslegesen járogatnak a sürgősségi osztályra. Fontos lenne az alapokat letenni. Máshol ezt a fajta cinizmust és lekezelő stílust egyébként nem tapasztaltam.

hvg.hu: A médiában nyilvánosságot kapott ügyekben jellemzően az ügyeletes szintén Zacher Gábor osztályvezető főorvos volt.

M.E.: Több betegemnek volt konfliktusa vele, de nem merem állítani, hogy csak vele. Másnál nem tapasztaltam, hogy vizsgálat nélkül el mert volna küldeni bárkit.

hvg.hu: Azt mondta, a nyilvánosság felfigyelt a levelére. Megkeresték orvosok is, és Ön mellé állnak?

M.E.: Az ide tartozó háziorvosok többségétől támogató visszajelzést kaptam. Látják mások is, hogy itt baj van.

hvg.hu: Ebből lehet egy tiltakozó akció?

M.E.: Nem tudom, hogy lenne-e nagyobb akció. Az lenne jó, ha létrejönne egy olyan minőségbiztosítási rendszer a sürgősségi osztályokon, mint amiről beszéltem. Egyrészt az olyan ügyeknél, ahol megvan az esélye, hogy elrontottak valamit, azt vizsgálják ki, illetve a feltárt anomáliákat szűntessék meg. Másrészt fontos, hogy a protokollt tartsák be, bánjanak emberségesen a betegekkel. Ez lenne a minimum.

hvg.hu: Mennyiben rendszerhiba, ami történt a betegével?

M.E.: A rendszernek is vannak hibái, de ez inkább erkölcsi hiba.

hvg.hu: A közöny eltüntetéséhez mire volna szükség?

M.E.: Ez az osztályokat vezetőkön is múlik. Vissza kéne nyúlni ahhoz, amiért elkezdtük az orvostudományt tanulni.

hvg.hu: Több pénz, több ember kell?

M.E.: Nem hiszem, hogy ez a több pénzen vagy több emberen múlik, de lehet. Azt látom, van egyfajta értékvesztés.

hvg.hu: Az elmúlt nyolc évben romlott a helyzet?

M.E.: Nem látom, hogy romlott volna. De ha így is van, az nem köthető politikához.

Válaszolt a tárca: ez vádaskodás, lejáratás

Elértük a beteget első este hazaküldő Zacher Gábort, aki azt mondta, a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályának engedélye nélkül nem nyilatkozhat. A sajtóosztály engedélyt nem adott, választ viszont küldött kérdéseinkre. A tárca szerint nem igaz, ami az esettel kapcsolatban megjelent, szerintük ugyanis a több mint 10 éve fennálló súlyos, fekélyes betegségével január 11-én beszállított beteget a kórház orvosai szakszerűen és körültekintően ellátták, majd a megfelelő instrukciókkal hozzátartozóinak átadták és otthonába bocsátották. Az idős asszonyt másnap visszavitte a mentő, majd január 13-án elhunyt, a tartós betegsége miatt beálló visszafordíthatatlan folyamatok beállta miatt.

A tárca itt hangsúlyozza, szakszerű és gondos ellátást kapott az asszony, amit a háziorvos sem vitatott. Az viszont nem derült ki, hogy január 11-én mi volt az a szakszerű és körültekintő ellátás: a háziorvos szerint ugyanis betegének csak átkötözték a sebét, de vérnyomást nem mértek, ahogy laborvizsgálatot sem végeztek. A vége ismét stimmel: a megfelelő instrukciókkal való ellátás lehetett az, mikor az ellátó orvos közölte, hogyan kell a fájdalmat csillapítani. Visszakérdeztünk a minisztériumnál, hogy volt-e laborvizsgálat vagy vérnyomásmérés, válaszukkal a cikket frissítjük.

Miután nem ez az első eset, hogy a Honvédkórház sürgősségi osztályán meghal egy beteg úgy, hogy ellátáshoz nem, vagy csak több órás várakozás után jut, megkérdeztük a minisztériumot, szerintük milyen változásra volna szükség. Úgy tűnik, semmilyenre. Az általános válaszban annyit írtak, "a Honvédkórház orvosai úgy ahogyan eddig, ezután is az esküjükben vállaltak szerint mindent megtesznek a betegek gyógyítása és felépülése, valamint az emberi élet megmentése érdekében."

Nem rendeltetnek el vizsgálatot sem az ügyben, ők is azon az állásponton vannak, az intézmény a vonatkozó jogszabályok alapján arra jogosult személytől kérelmet, panaszt nem kapott az eset kapcsán.

"Az ilyen jellegű, a kórházat és annak felkészült szakembereit szándékosan lejárató és a társadalom széles rétegeit negatív irányba befolyásoló és félrevezető vádaskodásokat a legmesszebbmenőkig visszautasítjuk."

A HM reagálása után ismét megkerestük Mateisz Erzsébetet, aki annyit mondott: " a tények ismeretében mindenki kialakíthatja a saját véleményét. Ugyanakkor bízom benne, hogy mélyben megkezdődtek a változások."

(kapcsolt kép forrás: RTL Híradó)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében

Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében

Ha kíváncsi, hogyan hat a mentális állapotára a járványhelyzet, most kiderítheti

Ha kíváncsi, hogyan hat a mentális állapotára a járványhelyzet, most kiderítheti

Hullámvasút a nosztalgiavonalon – Az Utasellátó története

Hullámvasút a nosztalgiavonalon – Az Utasellátó története