szerző:
Tóth Richárd

Ehhez azonban az kell, hogy egyedüli kihívó legyen. Amire van esély, ugyanis Karácsony Gergely nemrég azt mondta, fontos körzetekben lesznek még visszalépések a következő napokban. Szatmáry Kristófot Vajda Zoltán legyőzheti, a DK-s Nemes Gábor csak megközelítheti.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Újabb, az ellenzék számára nyerhető körzetben végzett közvélemény-kutatást a Közös Ország Mozgalom. Budapest 13. számú választókerülete 2014-ben is szoros csatát hozott, az akkori baloldali összefogás listája 10 százalékponttal teljesített jobban itt, mint országosan, az LMP pedig országos listás eredményének majdnem a kétszeresét érte el ebben a kerületben. A Fidesz-KDNP 4 százalékkal jobban, míg a Jobbik ugyanennyivel rosszabbul teljesített helyben, mint országosan. Vagyis magas volt a részvétel itt 2014-ben. A fideszes Szatmáry Kristóf négy éve csak kevéssel győzte le az idei választás egyik miniszterelnök-jelöltjét, Karácsony Gergelyt – 41,5-38-ra. A jobbikos Kredits Krisztina 11 százalékot szerzett, az LMP-s Mizsei László 6-ot.

2018-ban a Fidesz ismét Szatmáry Kristófot indítja, aki körül mostanában több botrány is kirobbant. Családi cége többször nem adott nyugtát és feketemunkást is alkalmaztak, valamint havi 2,5 milliós láthatatlan jövedelme lehet. Az MSZP és a DK választókerületi alkuja után itt utóbbi állított jelöltet, Nemes Gábort, ismert szakszervezeti vezetőt. Itt indul az Együttből Vajda Zoltán, a Jobbikból Tokody Marcell, az LMP-s Mizsei Attila és a Momentum politikusa, Hollai Gábor, akivel Szatmáry Kristóf nemrég olyat tett, amit fideszes politikus már nagyon régen nem. Leült vele vitázni.

A Közös Ország mostani felmérése szerint a főváros 13. számú választókerületében

 • a Fidesz 29 százalékon,
 • az MSZP-Párbeszéd 13 százalékon,
 • a DK 9 százalékon,
 • a Jobbik 7 százalékon,
 • az LMP 5 százalékon,
 • az Együtt 2 százalékon áll.
 • A Momentum támogatottsága itt a fél százalékot sem éri el.
 • 35 százaléknyian nem tudták vagy nem akarták megmondani, melyik pártlistára szavaznának.

De a kutatás fő kérdése az, hogy ki győzheti le a Fideszt, ki a legesélyesebb kihívó, ha az ellenzék pártjai megegyeznek vagy koordinálnak és egy ellenzéki áll ki szemtől-szembe Szatmáry Kristóffal és a Fidesszel.

 • Ha Vajda Zoltán egymaga indulna a Fidesz jelöltjével szemben, a Közös Ország Mozgalom közvetlen becslése szerint az Együtt politikusa 39 százalékot szerezne, míg Szatmáry 37-et, az ellenzék szerezne mandátumot. (10 százalék tudatosan nem szavazna, 14 százalék nem tudja vagy nem válaszolt.)
 • Nemes Gábor már le van maradva az Együtt jelöltjétől: egy ugyanilyen versenyben a DK jelöltjét 35 százalék támogatná, Szatmáryt viszont ismét csak 37 százalék választaná.
 • Az LMP jelöltjét a megkérdezettek 32 százaléka, a momentumos Hollait 31 százaléknyian, míg a Jobbikos Tokody Marcellt mindössze 26 százaléknyian választották. A Fidesz jelöltje mindegyik esetben ugyanarra a 37 százaléknyi szavazatra számíthatna.

Vajda integrativitását az is jelzi, hogy a válaszadók mindössze 10 százaléka maradna tudatosan távol a szavazástól, ha egyedül ő indulna a Szatmáryval szemben. Az összes többi jelöltnél ez az arány kicsit magasabb, Nemesnél 11 százalék, Mizseinél szintén, Hollainál 13, Tokodynál 21.

Ugyanezt látjuk a “nem tudja/nem válaszol” opciónál is. Ez is Vajdánál volt a legalacsonyabb, mindössze 14 százalék, Nemesnél 17, Mizseinél 20, Hollainál 19, Tokodynál 17.

A kutatásban rákérdeztek arra is,, hogy helyben szeretnének-e az emberek kormányváltást. Erre a kérdésre a megkérdezettek 50 százaléka igennel felelt. 32 százalék nem szeretne kormányváltást, 18 százalék pedig nem tudja vagy nem volt válasza erre a kérdésre.

Vajda Zoltán
©

Karácsony Gergely pénteken az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, fontos körzetekben lesznek még visszalépések a választásokig:

Kilencven százalék az esélye annak, hogy kedden és szerdán, a fontos körzetekben érdemi bejelentések lesznek a visszaléptetésekről. Mindenki érzi a felelősségét. Az ellenzéki pártok vezetői felelős politikusok.

Egy napra rá, szombaton pedig újra terítékre került a csepeli visszalépés ügye. 2014-ben ott az Együttből Szabó Szabolcs legyőzte Németh Szilárdot és most is esélyes, de az MSZP is indít saját jelöltet, Bangóné Borbély Ildikót. Szabó azt mondta: Karácsony Gergely a napokban már jelezte, újrakezdené a tárgyalásokat a koordinációról.

„Nyilván az Együttben prioritás a csepeli–soroksári körzet, hiszen mégiscsak én vagyok ott a hivatalban lévő képviselő, tehát elsőre azt mondom, hogy nehezen tudok elképzelni olyan javaslatot, hogy nem, de mindennek megvan az ára. Ha azt mondanák, hogy cseréljük el Hiller István vagy Molnár Gyula körzetére, biztos, hogy megfontolnánk, tehát lehet olyat ajánlani nyilvánvalóan” – mondta Szabó.

Bangóné Borbély Ildikó a HírTV kérdésére azt mondta: visszalépne a legesélyesebb demokratikus jelölt javára, de – bizonyos feltételekkel – az Együtt politikusa is nyitott erre.

***

A kutatás adatfelvétele március 26. és március 28. között zajlott le, 1000 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett telefonos megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft végezte. A részletes elemzést ide kattintva találja.

(A kiemelt képen Szatmáry Kristóf, MTI fotó / Soós Lajos)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tilos a szavazólapot lefotózni – na mit fényképezett le Berki Krisztián?

Tilos a szavazólapot lefotózni – na mit fényképezett le Berki Krisztián?

Gyurcsány: nem érdemes a részvételi adatból jósolni

Gyurcsány: nem érdemes a részvételi adatból jósolni

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

A Fidesz és az ellenzék jelöltje is szavazott már Pécsen

A Fidesz és az ellenzék jelöltje is szavazott már Pécsen

Magára hagyta a helyi Fidesz-elnök, mégis behúzta Molnár Oszkár Edelényt

Magára hagyta a helyi Fidesz-elnök, mégis behúzta Molnár Oszkár Edelényt

A Boeing és a Porsche nevéből összerakható, milyen nagy dobásra készülnek

A Boeing és a Porsche nevéből összerakható, milyen nagy dobásra készülnek