szerző:
hvg.hu

A vasárnapi választás tétje annyi, marad-e vagy távozik a regnáló hatalom, minden más kevésbé sorsdöntő, vagy sokszor egyenesen mesebeszéd – mondta Tölgyessy Péter, aki hosszú interjút adott a 444.hu-nak.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A jogász, politológus, az SZDSZ, majd a Fidesz egykori parlamenti képviselője szerint, ha újra Orbán Viktor alakíthat kormányt, "az a jól ismert utakon-módokon haladna tovább, csak még karakteresebb eltökéltséggel. Az ellenzék győzelme viszont sötétbe ugrást jelentene az egész nemzetnek." Ezzel Tölgyessy szerint kalandos vállalkozást indítanának el a választók, amely boldog befejezéssel is zárulhat. "Ám rút, zavaros időket is hozhat, ami jó eséllyel egy másik erős kezű vezető felemelkedésével végződne."

A politológus arról is beszélt, hogy bár az ellenzék minden korábbinál több részre hasadozott, és egyre riasztóbban merült el a pártközi ellentétek tengerében, a hódmezővásárhelyi választási eredmény ismét megmutatta, hogy a kormányváltó vágyak bármikor összeadódhatnak egyetlen hatalomváltó elszánásba. "Ha itt veszíthetett a Fidesz, akkor elvileg bárhol elbukhat."

Tölgyessy úgy látja, mostanra elfáradt a Fidesz harmadik éve futó története a magyar életet durván és közvetlenül fenyegető migránsáradatról. A téma eredetileg főnyeremény volt Orbán Viktor számára, amelynek kezelésével megszilárdította a 2014 végén még meginogni látszó hazai és nemzetközi pozícióját, ám mára a végletekig fokozta annak állításait. "Az apokaliptikus szintre emelt Fidesz-migránskampány mélyén azonban alapvető valóságmag is áll. A második világháború óta egyébként is a legnagyobb válságban álló nyugati társadalmakat valóban veszedelmesen tovább terhelné az ennyire idegen kultúrájú és ekkora tömegű betelepülő folyamatos befogadása. A hazai baloldali pártok aligha tudnák elhárítani az európai szolidaritásra hivatkozó uniós nyomást, és végül tudomásul vennék az országra kívülről kirótt migránskvótákat. A Soros-szervezetek valóban a nyitott társadalmak hívei, és valóban módszeresen támogatják az egy központú rezsimek megbuktatását" – magyarázta.

Azt is mondta Tölgyessy, hogy a miniszterelnök társadalompolitikai víziója szellemében módszeresen átnevelni próbálja az állampolgárokat, folytonosan behatol az emberek intimszférájába. "És miközben a magyar függetlenségi hagyományról szónokol, látványosan áthágja az állampolgárok régi kisnemesi fogantatású autonómia- és szabadságigényét, és egyúttal a kádári >>élni és élni hagyni<< kisemberbarát gyakorlatát is. Amivel tengernyi magyar érzékenységét sérti meg lépten-nyomon."

A politológus szerint Orbán Viktor nem csak ebben értette félre a magyarokat. "Vezető magyar politikus egyszerűen nem gazdagodhat látványosan, nem gyűjthet vagyont. Sem maga és családja, sem közvetlen környezete számára" – fejtegette. Hozzátette azt is, hogy bár az ilyen-olyan kapcsolatok felhasználása általánosnak számított a magyar világban, a miniszterelnök magatartása "inkább a magyar mezővárosok, kisebb települések feltörekvő módosparasztjainak kultúráját mutatja, ahol, akinek nincsen semmije, az annyit is ér".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Tölgyessy az Orbán-rezsimről: "vannak a rendszernek eredményei"

A Kossuth Klubban tartották meg szerda kora este a magyar társadalom és politika legfontosabb kihívásait összegezni kívánó Hegymenet című könyv bemutatóját. A könyv megjelenése kapcsán az elit felelősségéről tartott előadást Tölgyessy Péter, és az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, Chikán Attila is felszólalt az eseményen.

Gergely Márton Itthon

Tölgyessy Péter: Orbán diadalmasan menetel a zsákutcába

Orbán arra építette rendszerét, hogy egy sikertelen országot egyben tudjon tartani – mondta szerda este egy előadásában Tölgyessy Péter. Szerinte ez az ország belső feszültségeit ismerve nem is kis teljesítmény. Mégis rendszerváltás lesz a vége, amelynek során a kormány ellenzékével együtt süllyedhet el, mondta, szerinte csak az a kérdés, ez mikor jön el. Orbán azért is ideges, mert 1989-ben már átélte, milyen gyorsan dől össze a legstabilabbnak látszó építmény is.

Megkapta az utolsó parancsot a Kepler űrteleszkóp, örök álomba merült

Megkapta az utolsó parancsot a Kepler űrteleszkóp, örök álomba merült

920 méter mélyen megtalálták az egy éve elsüllyedt argentin tengeralattjárót

920 méter mélyen megtalálták az egy éve elsüllyedt argentin tengeralattjárót

Ismét több tízezren követelték Andrej Babis lemondását

Ismét több tízezren követelték Andrej Babis lemondását

A negyvenes nők a magyar könyvesboltok bajnokai

A negyvenes nők a magyar könyvesboltok bajnokai

Az LMP vizsgálja, mennyire szennyezett a levegő az országban

Az LMP vizsgálja, mennyire szennyezett a levegő az országban

Videón az elmúlt évek egyik legdurvább formula autós versenybalesete

Videón az elmúlt évek egyik legdurvább formula autós versenybalesete