szerző:
MTI

Dobos Menyhért szerint nagy figyelmet fordítottak a kiegyensúlyozottságra, s az előírtakon kívül a közmédia külön időt biztosított a pártok bemutatkozására.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A közmédia feladata a pontos és hiteles tájékoztatás, amire különös figyelmet fordítottak az ötvennapos kampányidőszak alatt – mondta Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója vasárnap az M1-en. Dobos emlékeztetett, hogy létrehozták a közmédia választási irodáját, amelyben rádiós, televíziós és hírügynökségi vezetők kaptak helyet.

Az MTI-ben közölt beszámoló szerint a jogszabályok egyébként 600 percnyi reklámidőt biztosítottak a politikai csoportosulásoknak, és a jelölőszervezeteknek, amiből 470 perc a pártoknak, 130 pedig a nemzetiségi önkormányzatoknak járt. A felhasználható időt úgy kellett beosztani, hogy reggel, délben és este a legnézettebb és a leghallgatottabb médiumokban – a Duna televízióban és a Kossuth rádióban – adásba kerüljenek az érintettek.

Dobos arról is beszélt, hogy nagy figyelmet fordítottak a kiegyensúlyozottságra, s az előírtakon kívül a közmédia külön időt biztosított a pártok bemutatkozására. Erre azért volt szükség, mert nagyon sok, 23 párt állított országos listát az országgyűlési választáson. Megjegyezte, hogy nem minden párt élt ezzel a lehetőséggel, illetve a politikai reklámmal sem. Ez utóbbinál tizennyolcan jelezték igényüket, végül tizenhatan szerepeltek a televízióban és tizennégyen a rádióban.

Elhangzott az is, a választási irodát megkeresték az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői, akiket elsősorban a választások lebonyolítása, annak rendszere érdekelt. A vezérigazgató szerint kielégítő választ adtak a szakemberek érdeklődésére, és minden információt megkaptak.

A vasárnapi választásról azt mondta, a nézők és a hallgatók megfelelő információkat kapnak, hiszen a tudósítók mindenről megpróbálnak beszámolni; a munkatársak jelen vannak a választási irodánál, a nagyobb pártoknál, az MTI a kisebbeknél is. "Én úgy gondolom, hogy minden kollégánk azért dolgozik, hogy a kedves nézők pontos, hiteles tájékoztatást kapjanak, főleg a mai napon."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
800 millió eurós bírságot kapott az Audi

800 millió eurós bírságot kapott az Audi

Palvin Barbi elsápad: Instára költöznek a magyar börtönök

Palvin Barbi elsápad: Instára költöznek a magyar börtönök

Hajtogatható telefon? Felejtse el: a Lenovo táblagéppel csinálna ugyanilyet

Hajtogatható telefon? Felejtse el: a Lenovo táblagéppel csinálna ugyanilyet

Állami vezetőket is képezne a közszolgálati egyetem

Állami vezetőket is képezne a közszolgálati egyetem

Hitelközvetítőket ítélt letöltendő börtönbüntetésre a bíróság

Hitelközvetítőket ítélt letöltendő börtönbüntetésre a bíróság

Tarlós: Bírom Puzsér Róbertet, de a városvezetéshez nem ért

Tarlós: Bírom Puzsér Róbertet, de a városvezetéshez nem ért