szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dobos Menyhért szerint nagy figyelmet fordítottak a kiegyensúlyozottságra, s az előírtakon kívül a közmédia külön időt biztosított a pártok bemutatkozására.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A közmédia feladata a pontos és hiteles tájékoztatás, amire különös figyelmet fordítottak az ötvennapos kampányidőszak alatt – mondta Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója vasárnap az M1-en. Dobos emlékeztetett, hogy létrehozták a közmédia választási irodáját, amelyben rádiós, televíziós és hírügynökségi vezetők kaptak helyet.

Az MTI-ben közölt beszámoló szerint a jogszabályok egyébként 600 percnyi reklámidőt biztosítottak a politikai csoportosulásoknak, és a jelölőszervezeteknek, amiből 470 perc a pártoknak, 130 pedig a nemzetiségi önkormányzatoknak járt. A felhasználható időt úgy kellett beosztani, hogy reggel, délben és este a legnézettebb és a leghallgatottabb médiumokban – a Duna televízióban és a Kossuth rádióban – adásba kerüljenek az érintettek.

Dobos arról is beszélt, hogy nagy figyelmet fordítottak a kiegyensúlyozottságra, s az előírtakon kívül a közmédia külön időt biztosított a pártok bemutatkozására. Erre azért volt szükség, mert nagyon sok, 23 párt állított országos listát az országgyűlési választáson. Megjegyezte, hogy nem minden párt élt ezzel a lehetőséggel, illetve a politikai reklámmal sem. Ez utóbbinál tizennyolcan jelezték igényüket, végül tizenhatan szerepeltek a televízióban és tizennégyen a rádióban.

Elhangzott az is, a választási irodát megkeresték az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői, akiket elsősorban a választások lebonyolítása, annak rendszere érdekelt. A vezérigazgató szerint kielégítő választ adtak a szakemberek érdeklődésére, és minden információt megkaptak.

A vasárnapi választásról azt mondta, a nézők és a hallgatók megfelelő információkat kapnak, hiszen a tudósítók mindenről megpróbálnak beszámolni; a munkatársak jelen vannak a választási irodánál, a nagyobb pártoknál, az MTI a kisebbeknél is. "Én úgy gondolom, hogy minden kollégánk azért dolgozik, hogy a kedves nézők pontos, hiteles tájékoztatást kapjanak, főleg a mai napon."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: A kormány a vétóval olyan, mint a kellemetlen szomszéd a lakógyűlésen

Duma Aktuál: A kormány a vétóval olyan, mint a kellemetlen szomszéd a lakógyűlésen

Sokkal kevesebben hozzák a pénzüket Magyarországra, mint tavasszal

Sokkal kevesebben hozzák a pénzüket Magyarországra, mint tavasszal

Három hónap alatt több mint 40 jogvédőt gyilkoltak meg Kolumbiában

Három hónap alatt több mint 40 jogvédőt gyilkoltak meg Kolumbiában