szerző:
hvg.hu

Budapesten két helyen tart még a szavazás. Ezek közül a XI. kerületben óriási a sor, és egyelőre úgy tűnik, nagyon lassan akar fogyni.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Két budapesti szavazókör kivételével valamennyi belföldi és külföldi szavazókör bezárt – jelentette be vasárnap este fél kilenc után a Nemzeti Választási Iroda vezetője. Pálffy Ilona szerint Újbudán, a Bocskai úton, valamint a VI. kerületben (Eötvös utca) van még hosszú sor 1-1 szavazókörnél – azoknál, amelyeket az átszavazóknak jelölték ki.

A XI. kerületben eddig hétezren szavaztak, de még körülbelül 2500-an állnak sorba.

A tervek szerint ahogy ezen a két helyen „épületen belülre” tudják terelni az embereket, el tudják kezdeni az adatok nyilvánosságra hozatalát a www.valasztas.hu-n. Ez a mostani számítások szerint este fél 10 körül várható – mondta Pálffy Ilona, aki mindezt azzal indokolta: nem szeretnék, ha az egész ország emiatt a két körzet miatt várakozna.

„Amennyire lehet, felkészültünk”

Pálffy Ilona a XI. kerületi választókörrel kapcsolatban azt mondta: úgy becsülik, hogy az ajtó becsukása után még fél óra, mire mindenki szavaz. Érkezett a helyszínre „friss erő”, vagyis újabb jegyzőkönyvvezetők álltak munkába. Összesen 38 jegyzőkönyvvezető van, három csoportban dolgoznak a helyszínen, megfeszített tempóban – tette hozzá.

Felmerült a sajtótájékoztatón a felelősség kérdése, tehát az, hogy az NVI mindent megtett-e a gigantikus sor elkerüléséért.

Pálffy Ilona állította: a sorban állók elégedettek, türelmesek, és dicsérik a szervezők felkészültségét. Szerinte erre a helyzetre nem tudtak felkészülni, mert péntek délutánra hirtelen 10 700-an lettek többen ebben a körzetben az átjelentkezők.

©

Az NVI vezetője felvetette, hogy törvénymódosításra lenne szükség az ilyen helyzetek elkerüléséhez. Szét kellene bontani az átjelentkező szavazóköröket, vagy pedig péntek helyett hamarabbi határidőt kellene megállapítani az átjelentkezéshez, így hamarabb lezárható lenne a névjegyzék.

Pálffy Ilona a szavazatok feldolgozásával kapcsolatban azt mondta: a folyamat egyelőre lassan halad, részben a szavazólapok nagy mérete miatt.

Beterelés fél tízig?

Helyszíni tudósítónk kizártnak tartja, hogy fél tízig sikerül mindenkit a szavazóhelyiségbe terelni a Bocskai úton a XI. kerületben. 21 óra után még 200-300 méteres volt a sor, és beszéltek olyan szavazóval, aki 3 óra 15 perc alatt végzett.

Civilek vizet hoztak, és egy csapat 200 fánkot is szétoszt a várakozók között. Korábban almát és csokit is osztogattak.

©

Néhány méterenként félliteres és másfél literes ásványvizek vannak kitéve. Egy házaspár száz hamburgert vásárolt, egy másik rengeteg vajas kenyeret.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Féltik a munkahelyüket a Nagy-Britanniában dolgozó külföldiek a Brexit miatt

Féltik a munkahelyüket a Nagy-Britanniában dolgozó külföldiek a Brexit miatt

Elképesztő macskamúmiákat találtak Egyiptomban

Elképesztő macskamúmiákat találtak Egyiptomban

Zsarolásra és spamelésre is használhatják a feltört kórházi kartonunkat

Zsarolásra és spamelésre is használhatják a feltört kórházi kartonunkat

Távozásra szólította fel Horst Seehofert pártja, a CSU tiszteletbeli elnöke

Távozásra szólította fel Horst Seehofert pártja, a CSU tiszteletbeli elnöke

Novák Katalin arról, miért kell nemzeti konzultáció: Gyurcsány

Novák Katalin arról, miért kell nemzeti konzultáció: Gyurcsány

„Egyetlen kapcsolat sem működik erőfeszítés nélkül”

„Egyetlen kapcsolat sem működik erőfeszítés nélkül”